Ugrás a tartalomhoz

Nap, széna, eper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nap, széna, eper
(Slunce, seno, jahody)
1984-es csehszlovák film
RendezőZdeněk Troška
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróPetr Markov
Zdeněk Troška
FőszerepbenMiroslav Zounar
Vlastimila Vlková
Helena Růžičková
Jaroslava Kretschmerová
ZeneKarel Vágner
OperatőrJosef Hanuš
DíszlettervezőOldřich Bosák
Gyártás
OrszágCsehszlovákia
Nyelvcseh, magyar szinkron
Forgatási helyszínHoštice
Játékidő83 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország MOKÉP
BemutatóCsehszlovákia 1984. szeptember 1.
1. magyar változat:
Magyarország 1986. március 13.
2. magyar változat
Magyarország 2005. (Filmmúzeum)
Kronológia
KövetkezőNap, széna és pár pofon
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nap, széna, eper (eredeti cím: Slunce, seno, jahody) 1984-ben bemutatott csehszlovák komédia, az egyik legjellegzetesebb csehszlovák vígjáték. A film forgatási helyszíne (és történéseinek is helyszíne) Hoštice, egy apró dél-csehországi falu, melynek mindennapi történéseit mutatja be, komikus felhanggal.

Cselekmény

[szerkesztés]

Šimon Plánička, aki agrármérnöknek tanul, Hoštice falvacskába érkezik, ahol a helyi termelőszövetkezet (=tsz) felkeresése a célja. Egy új kísérletet szeretne végrehajtani, amelynek a lényege, hogy vajon a tehenek több tejet adnak-e, ha kulturált környezetben vannak, például klasszikus zenét hallgatnak. Kísérletét először a plébánia tehenein hajtja végre, s mindenki a csodájára jár, amikor megvalósul. Tervei a tsz vezetése miatt eleinte meghiúsulni látszanak, ám amikor megtudják, hogy az agrárminiszternek is ugyanez a neve, úgy vélik, hogy a fiával van dolguk, s így megenyhülnek irányába. Mivel nem hagyhatják, hogy a falunak rossz híre keljen a felettes elvtársaknál, egy fiatal lányra, Blažena Škopkovára bízzák a felügyeletét, aki megmutatja neki, mi hogy működik náluk a faluban. A lány barátja, Venca azonban féltékeny lesz az új jövevényre, és ez konfliktusokhoz vezet.

Venca féltékenységét megpróbálja kihasználni a könnyűvérű Miluna, aki titokban szerelmes a fiúba, de az minden mesterkedése ellenére is hűséges marad. A dolgokat csak bonyolítja, hogy Škopková asszony is örülne neki, ha a lányának ilyen módos udvarlója lenne, ráadásul a tsz is azt várja el, hogy csábítsa el a fiút. Blažena így nehezen tudja kimagyarázni magát, noha Simont tényleg nem érdekli semmi más, csak a kísérlet. Blažena egy nap azzal megy Vencához, hogy terhes, de Venca dühösen elzavarja, azzal vádolva a lányt, hogy biztosan Simontól van.

A tsz-ben végrehajtott kísérlet annyira sikeres, hogy híre megy. Egy neves küldöttség érkezik Prágából, köztük Simon apja. Mindenki a fiút keresi, de ő épp Blaženának segít: megbeszél egy találkozót Vencával. Megmutatja Blažena orvosi papírját: lehetetlen, hogy a gyerek az övé legyen, hiszen ő a fogantatás után hetekkel érkezett csak a faluba. A szerelmesek kibékülnek, Simon pedig, akit már keres a falu apraja-nagyja, futásnak ered, hogy az első vonattal elhagyja a falut.

Érdekesség

[szerkesztés]

A "Nap, széna, eper" egy nagysikerű cseh vígjáték első epizódja, melynek középpontjában egy apró falucska, Hoštice élete áll. A film rendezője Zdeněk Troška is innen származik. Troška a cseh filmhumor tradícióit követve leleményesen figurázza ki a ´80-as évek falusi életét. A komikus, szerethető figurák, a kiváló színészi játék és a jól eltalált poénok emlékezetessé teszik ezt az egyébként könnyed vígjátékot. Érdekesség, hogy két évvel később Jiří Menzel „Én kis falum” című hasonló témaválasztással készült filmje szintén nagy sikerrel került a mozikba, sőt a legjobb külföldi filmnek járó Oscar díjra is jelölték. Habár a "Nap, széna, eper" a nemzetközi sikertől ilyen mértékben elmaradt, Hoštice nevét az egész akkori Csehszlovákia megismerte.

Szereplők

[szerkesztés]
Színész Szerep Magyar hang első szinkron Magyar hang második szinkron
Pavel Kikincuk Šimon Plánička Pataki Vilmos Dévai Balázs
Veronika Kánská Blažena Škopková Simon Mari Zsigmond Tamara
Bronek Cerny Venca Csere László Betz István
Miroslav Zounar Rádl elnök Füzessy Ottó Barbinek Péter
Stanislav Tríska Skopek Škopková Horváth Pál Faragó András
Helena Ružičková Škopková asszony Győri Ilona Molnár Piroska
Erna Cervená Nagymama Pogány Margit Illyés Mari
Petra Pysová Miluna Tóth Enikő Solecki Janka
Ludek Kopriva Otík atya Fillár István Cs. Németh Lajos
Martin Sotola Jírka Pálok Gábor Czető Ádám
Vlastimila Vlková Cilike Pásztor Erzsi Kassai Ilona
Marie Pilátová Konopnice Bókai Mária
Jiří Lábus Béda Szerednyey Béla Pusztaszeri Kornél

További információk

[szerkesztés]