Musztafa herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
kép:Miniature of Şehzade Mustafa.jpg
Miniature of Şehzade Mustafa.jpg
Született
1515
Manisa
Elhunyt
1553. október 6. (37-38 évesen)
Ereğli
Állampolgársága török
Házastársa Rumeysa Sultan
Szülei Mahidevran szultána
I. Szulejmán oszmán szultán
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Musztafa herceg témájú médiaállományokat.

Musztafa herceg (Manisa, 1515Konya, 1553. október 6.) I. Szulejmán szultán és Mahidevran szultána egyetlen gyermeke. 1533–1541 között Manisa sajk kormányzója. Kivégzéséig az oszmán trón törvényes várományosa volt.

Élete[szerkesztés]

1515-ben született Manisában, Szulejmán herceg (később szultán), és Mahidevran szultána gyermekeként. 1520-ban, mikor nagyapja, I. Szelim szultán meghalt, apja I. Szulejmán lett az uralkodó. Isztambulban, a Topkapı palotában töltötte gyermekkorának nagy részét, és ott is tanult. Felnőtt korában, 1533-1541-ig Manisa tartomány, 1541-1549-ig Amasya tartomány, 1549-1553-ig Konya tartomány kormányzója volt. Szulejmán szultán hosszú uralkodásának végéhez közeledve nagy rivalizálás tört ki közötte és féltestvérei között a trónért. Hürrem szultána, hogy fiát Szelimet támogassa, Musztafa ellen fordította a nagyvezírt, Rüsztem pasát. A nagyvezír hamis levelet írt a szultánnak, amiben az állt, hogy Musztafa felkelést szít a szultán ellen. A szultán ezért Musztafát 1553. október 6-án, Konyában kivégeztette. Bursában temették el.

1547-ben Musztafa felesége, Rümejsá fiúnak adott életet, aki a Mehmet nevet kapta. Még három közös gyermekük született, Nergisşah és Şah hercegnők és Orhan herceg.

Emlékezete[szerkesztés]

Gabriel Bounin: A Szultán című tragédia kezdőlapja
  • Gabriel Bounin A Szultán című tragédiája, melyet 1561-ben írt a szerző és a mű Musztafa herceg halálának körülményeit dolgozza fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]