Mortal Kombat (film, 1995)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mortal Kombat
(Mortal Kombat)
1995-ös amerikai film
RendezőPaul W. S. Anderson
Producer
  • Vittorio Cecchi Gori
  • Larry Kasanoff
AlapműMortal Kombat
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Tobias
Főszerepben
ZeneGeorge S. Clinton
OperatőrJohn R. Leonetti
VágóMartin Hunter
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő101 perc
Költségvetés18 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1995. augusztus 18. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 1995. október 27. (Svédország)[2]
  • 1996. január 18. (Németország)[3]
Korhatár16 III. kategória (F/9537/J)
Bevétel122,2 millió amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőMortal Kombat 2. – A második menet (1997)
Kapcsolódó filmMortal Kombat (2021)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mortal Kombat 1995-ben bemutatott amerikai harcművészeti fantasy-akciófilm, melyet Kevin Droney forgatókönyvéből Paul W. S. Anderson rendezett. Ez volt az azonos című videójáték-franchise alapján készült Mortal Kombat-filmsorozat első része. A főszerepben Christopher Lambert, Robin Shou, Bridgette Wilson, Linden Ashby, Cary-Hiroyuki Tagawa és Talisa Soto látható.

A film középpontjában egy csapatnyi hős áll, akik részt vesznek a névadó Mortal Kombat harcművészeti tornán, hogy megvédjék a Földet az azt fenyegető sötét erőktől. Története elsősorban az eredeti 1992-es videójátékot adaptálja, miközben a Mortal Kombat II (1993) játék elemeit is felhasználták.

Premierje 1995. augusztus 18-án volt az Amerikai Egyesült Államokban. A film általánosságban vegyes kritikákat kapott: dicsérték a harcművészeti jeleneteket, az adaptáció hangulatát és a technikai megoldásokat, azonban krizitálták a színészi alakításokat, a forgatókönyvet és a videójátékokhoz képest visszafogott erőszakot. A vegyes kritikai értékelések ellenére a sorozat rajongói kedvezően fogadták. Bevételi szempontból is sikeres lett, ugyanis a 17 millió dolláros költségvetésével szemben több mint 122 milliós bevételt gyűjtött.

1997-ben jelent meg mozifilmes folytatása Mortal Kombat 2. – A második menet címmel. Két televíziós sorozat is követte: a Mortal Kombat: A birodalom védelmezői (1996) című animációs, valamint az eredeti film előzményeit bemutató Mortal Kombat: Conquest (1998–1999) című élőszereplős sorozat. A folytatások azonban nem tudták megismételni az 1995-ös film sikerét. A filmsorozatot a 2021-ben bemutatott azonos című reboot filmmel indították újra.

Cselekmény[szerkesztés]

A halandók feletti hatalom immár kilenc generáció óta egy mágus kezében van. Amennyiben a tizedik alkalommal is ő nyeri meg a Mortal Kombat nevű versenysorozatot, úgy a világ elpusztul és a hatalmat a Gonosz veszi át. A Föld megmentéséért három harcosnak kell beneveznie a küzdelemre és legyőzni az ellenfelet: ők Johnny Cage, az egoista akcióhős (Linden Ashby), Sonya Blade, a szépséges különleges ügynök (Bridgette Wilson), valamint a bosszúéhes Liu Kang (Robin Shou).

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4] Leírás
Raiden nagyúr Christopher Lambert Mihályi Győző A mennydörgés istene és a Föld védelmezője, aki a harcosokat segíti útjuk során. Segíteni kíván a hősöknek a Föld védelmében, de mivel ő maga nem halandó, nem vehet részt a tornán, csak tanácsot adhat nekik, és cselekedhet a csalások megakadályozása érdekében.
Liu Kang Robin Shou Lippai László Egykori Shaolin szerzetes, aki meg akarja bosszulni testvére halálát. Kitana szerelme, és ott van az elsők között, akin észreveszik a nő rokonszenvét a Föld iránt.
Johnny Cage Linden Ashby Rékasi Károly hollywoodi szupersztár, aki elindul a tornán, hogy bebizonyítsa a világ számára harcművészeti képességeit.
Shang Tsung Cary-Hiroyuki Tagawa Reviczky Gábor Nagy hatalommal bíró, szadista és alattomos démonvarázsló, ő a film negatív főszereplője, aki megöli Liu Kang testvérét, Chant.
Sonya Blade Bridgette Wilson-Sampras Földesi Judit Az amerikai különleges erők tisztje, aki üldözi Kanót, miután az megölte társát.
Kitana Talisa Soto Prókai Annamária A Külvilág császárának örökbefogadott lánya, aki úgy dönt, segít a földi harcosoknak. Vonzódik Liu Kanghez, aki viszonozza szerelmét és megfogadja a tanácsát, hogy továbbmenjen.
Kano Trevor Goddard Németh Gábor Ausztrál alvilági bandavezér, aki szövetkezik Shang Tsunggal.
Scorpion Chris Casamassa nem szólal meg Élőhalott harcos, Sang Tsung irányítása alatt.
Sub-Zero François Petit nem szólal meg Fagyasztásra képes harcos, Sang Tsung irányítása alatt.
Reptile Keith Cooke nem szólal meg Hüllőszerű lény, Sang Tsung szolgája.
Goro Kevin Michael Richardson Hankó Attila Shokan földalatti birodalmának hercege és a Külvilág seregeinek tábornoka. Goro a Mortal Kombat címvédő bajnoka.
Jax Briggs Gregory McKinney Garai Róbert Sonya parnere a különleges erőknél.
Chan Kang Steven Ho Bolba Tamás Liu Kang öccse.
főszerzetes John Fujioka Komlós András

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]