Mohammed Atta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mohammed Atta

Mohammed Atta (arabul محمد عطا – Muḥammad ʿAṭṭā; Kafr as-Sajh, 1968. szeptember 1.New York, 2001. szeptember 11.) a New York-i World Trade Center elleni repülőgépes támadásokat kivitelező radikális muzulmán terrorista.

Atta a Nílus deltájában fekvő Kafr as-Sajh városkában született, édesapja ügyészként dolgozott. Atta az egyiptomi mellett megszerezte a szaúdi állampolgárságot is. Kairóban nőtt fel és a helyi egyetemen építészetet tanult. Diplomájának megszerzése után a németországi Hamburg egyetemére iratkozott be, ahol 1993 és 1999 között várostervezést tanult.

Itt került kapcsolatba Atta az iszlámot radikálisan felfogó bevándorlók csoportjával. Egy városi bérházban élt 1993 és 1998 között, ahol állandó konfliktusai voltak albérlőtársaival. Az egyetemen a magas építésű városi házak problémájával foglalkozott. 1995-ben egy időre hazatért Egyiptomba és részt vett a mekkai zarándoklaton.

Hitében megerősödve tért vissza Németországba. Hamburg al-Kudsz nevű mecsetében létrejött terrorcsoporthoz csatlakozva szemelte ki az általa a világ zsidóságának központjául számon tartott New Yorkot. 1997-ben azt állította, hogy újból a mekkai zarándoklatra utazik, ám ehelyett Afganisztánba ment, ahol terroristakiképzést kapott.

1999-ben az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol megszervezte a négy repülőgéppel az ország jelképei ellen végrehajtandó repülőgépes támadásokat. 2001. szeptember 11-én a 8:46-kor a WTC északi tornyába vezette a csoportja által eltérített repülőgépet.