A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után lejátszásra alkalmatlannak ítélt dalok listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Ez a lista azokat a dalokat tartalmazza, amelyeket az amerikai Clear Channel lejátszásra alkalmatlannak ítélt a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után. A támadások utáni napokban több rádió- és televízióadó változtatta meg a műsorrendjét az eseményekre reagálva. Ez idő alatt terjedt el az a szóbeszéd, hogy a Clear Channel Communications és leányvállalatai létrehoztak egy listát, amely a vitatható szöveggel rendelkező dalokat tartalmazza, és az állomások nem kívánják lejátszani az ilyen dalokat. A listát a független Hits Daily Double hírlevél terjesztette.

A lista 166 dalt tartalmaz, köztük a Rage Against the Machine összes művét, valamint több előadó által feldolgozott dalt (például a Knockin’ on Heaven’s Doort Bob Dylan és a Guns N’ Roses előadásában is). Érdekesség, hogy az Alien Ant Farm által feldolgozott Smooth Criminal szerepel a listán, miközben a Michael Jackson által énekelt eredeti lemaradt róla. A dalokat előadók szerint csoportosítva, betűrendben sorolják fel.

A lista létjogosultságát és következetességét sokat kritizálták. Olyan dalok is felkerültek, amelyek csak címükben utaltak a halálra, vagy tévesen értelmezték a szövegüket. A The Beatles A Day in the Life című dala annak ellenére szerepel, hogy egy autóbalesetről szól. Ugyanakkor az I am the Walrus, amely egy keddi mészárlást említ meg, nem szerepel a listán (a terrortámadás is keddi napra esett). Alfred Matthew Yankovic Christmas Gound című dala egy karácsony napján elkövetett atombomba támadást emleget, ennek ellenére nincs rajta a listán. Többek között sokan a listára nem illőnek tartották a Queen Killer Queen, a Barenaked Ladies Falling for the First Time című dalát.

0–9[szerkesztés]

A[szerkesztés]

B[szerkesztés]

C[szerkesztés]

D[szerkesztés]

E[szerkesztés]

F[szerkesztés]

G[szerkesztés]

H[szerkesztés]

J[szerkesztés]

K[szerkesztés]

L[szerkesztés]

M[szerkesztés]

N[szerkesztés]

O[szerkesztés]

P[szerkesztés]

Q[szerkesztés]

R[szerkesztés]

S[szerkesztés]

T[szerkesztés]

U[szerkesztés]

V[szerkesztés]

W[szerkesztés]

Y[szerkesztés]

Z[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]