Mircea Snegur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mircea Snegur

Született 1940. január 17.[1]
Trifănești
Elhunyt2023. szeptember 13. (83 évesen)[2]
Chișinău
Párt

Gyermekei Natalia Gherman
Foglalkozás politikus
Iskolái State Agrarian University of Moldova (a mezőgazdasági tudományok kandidátusa)
Halál oka rák
Vallás ortodox keresztény

Díjak
  • Order of the Republic (2000. január 17.)
  • Méltóság Érdemrendje
  • Medal "For Labour Valour"
  • Order for Merits to Lithuania

Mircea Snegur aláírása
Mircea Snegur aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Mircea Snegur témájú médiaállományokat.

Mircea Snegur (régi, cirill átirat szerint Мирча Иванович Снегур) (Trifanesti, 1940. január 17.2023. szeptember 13.) moldáv politikus, 1990–1997 között Moldova első elnöke volt.

Élete és tanulmányai[szerkesztés]

Snegur egy észak-besszarábiai településen született és nevelkedett. Születése idején a terület még a Román Királyság részét alkotta, majd fél évvel később a Szovjetunióhoz csatolták. Szülei Ion (oroszosan Ivan) Iacob Snegur és Anna voltak. 1959-ben érettségizett Frumușicában, majd pedig az állami mezőgazdasági egyetemre járt, ahol 1961-ben végzett. 1972-ben doktorált az agrártudományok állattenyésztési tanszékén.

Agronómusi képzettségével először egy Lunga nevű település kolhozában dolgozott Florești mellett 1961-től 1968-ig. 1968-tól 1973-ig egy mezőgazdasági kísérleti állomás igazgatója volt, majd pedig 1973-tól 1978-ig a Földművelésügyi Minisztérium Agrártudományi Főigazgatóságának igazgatójaként dolgozott.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Már 1964-ben belépett a Moldovai Kommunista Pártba. 1981-ben az edineci járási bizottságának titkári posztját töltötte be 1985-ig, majd azt követően a Moldovai Kommunista Párt központi bizottságának titkára lett.

1989. július 29-én nevezték ki a a Moldovai Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökévé. 1990. április 27-től a Moldáv Legfelsőbb Tanács elnöke volt. Ez év szeptember 3-tól a Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaság elnökévé nevezték ki.

Snegur 1991. május 23-án lett az ország elnöke, bár az még hivatalosan továbbra is a Szovjetunió részét alkotta. Moldova függetlenségét csak augusztus 27-én kiáltották ki. Elnöklése kezdetén Snegur ellenezte Moldova gyors egyesülését Romániával, miután virághíd néven tüntetések kezdődtek a két ország egyesítéséért. Ez szakadáshoz vezetett a Moldovai Népi Fronton belül és Snegur független jelöltként indult a választásokon, amit megnyert, a párt bojkottja pedig elbukott.

Snegur 1991. decemberében belépett a FÁK közösségébe. Szeptember 3-án létrehozta az ország nemzeti haderejét és 1992. március 2-án az ország az ENSZ teljes jogú tagja lett.

Snegur azonban nem tudta megoldani az ország keleti felén kirobbant válságot. A Dnyesztermelléken a többségi orosz-ukrán lakosság már 1989-ben kikiáltott egy különálló szovjet tagköztársaságot, amit hivatalosan nem ismertek el. A Dnyeszter Menti Köztársaság Moldovához hasonlóan teljes függetlenséget követelt magának, mert ellenezte a Romániához való közeledést, ami háború kirobbanásához vezetett. Moldova legfeljebb Romániától kapott segítséget, ellenben a dnyesztermenti szeparatisták megszerezték a Vörös Hadsereg korábban itt hagyott fegyverkészleteit és az itt állomásozó 14. orosz hadsereg is melléjük állt, ezáltal katonai győzelmet arattak a moldáv-román hadsereg felett. A Dnyesztermelléket nem ismerték el, de Moldova a mai napig nem tudja visszaszerezni felette az ellenőrzést.

A gagauz kisebbséggel a kezdeti konfliktust rövid időn belül elsimította és Gagauzia autonómiát nyert Moldován belül.

Snegur elnöklése idején 1994. június 29-én fogadták el az ország alkotmányát, 1995. június 26-án pedig az állam az Európa Tanács tagja lett. Ekkoriban alapította meg a Moldovai Újjászületés és Megbékélés pártját az egykori agrárpárt tagjaival. Ennek színeiben indult az 1996-os választáson, amelynek első fordulóját megnyerte, de nem tett szert abszolút többségre. A második fordulóban nagy meglepetésre Petru Lucinschi (aki akkor parlamenti elnök volt) fölényesen felülkerekedett Sneguron.

Sneguro 1997. január 15-én távozott a hatalomból.

Magánélete[szerkesztés]

Snegur 1960-ban nősült meg a romániai születésű, három évvel idősebb Georgetával, akitől született Natalie Gherman nevű Lánya (2002 és 2003 között Moldova miniszterelnök-asszonya volt). Rajta kívül van még egy fia is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Умер от неизлечимой болезни первый президент Молдавии Мирча Снегур. The Voice Mag. (Hozzáférés: 2023. szeptember 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mircea Snegur című román Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.