Gagauzia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gagauzia
Gagauzia zászlaja
Gagauzia zászlaja
Gagauzia címere
Gagauzia címere
Fővárosa Comrat
é. sz. 46° 18′ 59″, k. h. 28° 39′ 59″
Népesség
Népszámlálás szerint134 535 fő (2014)[1] +/-
Terület1832 km²
A Wikimédia Commons tartalmaz Gagauzia témájú médiaállományokat.
Gagauz Autonóm Területi Egység
Gagauz-Yeri
Unitatea teritorială autonomă Găgăuzia
Gagauzia zászlaja Gagauzia címere
Gagauzia zászlaja Gagauzia címere
Gagauzia elhelyezkedése Moldován belül
Ország Moldova
Államforma autonóm terület
Hivatalos nyelv gagauz, moldvai román, orosz
Főváros Komrat
Terület 1773 km²
Népesség 155 678 fő (2004)
Népsűrűség 78,56 fő/km²
Időzóna
Nyári időszámítás
UTC +2
UTC +3
Gagauzia térképe

Gagauzia (román nevén Găgăuzia) Moldova déli részén elhelyezkedő autonóm terület. Fővárosa Komrat. Szomszédos Ukrajnával és Moldova déli körzeteivel. Területe 1800 km².

Politika[szerkesztés]

Gagauzia az 1994. december 23-i törvényhozással alakult, mint Moldova autonóm területe. Hozzá tartoznak mindazok a közösségek, ahol a gagauzok a népesség több mint 50%-át teszik ki, valamint azok a helységek, ahol a helyi népszavazásokon a többség Gagauziához akar tartozni (5. cikkely). A törvény azt is kimondja, hogy „a Gagauziában található földek, ásványlelőhelyek, vízi növény- és állatvilág, más természeti erőforrások és ingóságok vagy ingatlanok a Moldovai Köztársaság népének tulajdonába tartoznak, míg Gagauzia gazdasági alapját képezik.”[2]

Az autonóm Gagauzia alkotmánya egybehangzik a moldovai alkotmánnyal. A jogalkotó a parlament, az úgynevezett Halk topluşu (Népi Gyűlés). 1998 óta van érvényben a demokratikus alkotmány.

Gagauzia legmagasabb rangú hivatalnoka a bașkan, azaz a kormányzó, aki egyben Gagauzia kormánya, a Végrehajtó Tanács feje. Gagauzia kormányzója Mihail Formuzal.

Népesség[szerkesztés]

Gagauzia népessége 169 300 fő melynek nagy része gagauz nemzetiségű.

Etnikai és vallási összetétel[szerkesztés]

Gagauziát főként gagauzok lakjak de jelentős a moldávok száma is. Egyéb itt elő népek az oroszok, ukránok és bolgárok A térségben a gagauzok aránya 82,5%. Több, mint 90%-uk ortodox keresztény.

Gazdaság[szerkesztés]

Az autonóm terület gazdasága meglehetősen primitív. Jelentős a mezőgazdaság szerepe.

Eredet[szerkesztés]

A gagauzok az altáji török népek közé tartoznak, rokonaik a türkmének, törökországi törökök és kazahok. Hogy Moldva török kézre kerülése után letelepedett török lakosságról lenne szó, amely Kelet-Bulgáriából érkezett volna, teljesen alaptalan. Eredetüket illetően a kutatók az úzok, vagy mongolok elől a 13. században idemenekült közép-ázsiai törökök utódainak tartják őket. Nyelvük valóban szoros rokonságot mutat a közép-ázsiai altáji nyelvekkel, ugyanakkor a mai török nyelvvel is.

Források[szerkesztés]