Gagauzia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gagauzia
Gagauzia zászlaja
Gagauzia zászlaja
Gagauzia címere
Gagauzia címere
Fővárosa Comrat
é. sz. 46° 18′ 59″, k. h. 28° 39′ 59″
Államforma tartomány
Hivatalos nyelv román
Beszélt nyelvek gagauz
Népesség
Népszámlálás szerint134 535 fő (2014)[1] +/-
Vallások keresztény
Terület1832 km²
Nemzetközi gépkocsijel GE
A Wikimédia Commons tartalmaz Gagauzia témájú médiaállományokat.

Gagauzia (román nevén Găgăuzia) Moldova déli részén elhelyezkedő autonóm terület. Fővárosa Komrat. Szomszédos Ukrajnával és Moldova déli körzeteivel. Területe 1800 km².

Politika[szerkesztés]

1906-ban már kikiáltották az akkor orosz fennhatóság alatt álló Besszarábia területén a Komrati Köztársaságot, amely hat napig állt fenn és egységbe igyekezett tömöríteni a gagauz településeket.

Gagauzia az 1994. december 23-i törvényhozással alakult, mint Moldova autonóm területe. Hozzá tartoznak mindazok a közösségek, ahol a gagauzok a népesség több mint 50%-át teszik ki, valamint azok a helységek, ahol a helyi népszavazásokon a többség Gagauziához akar tartozni (5. cikkely). A törvény azt is kimondja, hogy „a Gagauziában található földek, ásványlelőhelyek, vízi növény- és állatvilág, más természeti erőforrások és ingóságok vagy ingatlanok a Moldovai Köztársaság népének tulajdonába tartoznak, míg Gagauzia gazdasági alapját képezik.”[2]

Az autonóm Gagauzia alkotmánya egybehangzik a moldovai alkotmánnyal. A jogalkotó a parlament, az úgynevezett Halk topluşu (Népi Gyűlés). 1998 óta van érvényben a demokratikus alkotmány.

Gagauzia legmagasabb rangú hivatalnoka a bașkan, azaz a kormányzó, aki egyben Gagauzia kormánya, a Végrehajtó Tanács feje. Gagauzia kormányzója Mihail Formuzal.

Népesség[szerkesztés]

Gagauzia népessége 169 300 fő melynek nagy része gagauz nemzetiségű.

Etnikai és vallási összetétel[szerkesztés]

Gagauziát főként gagauzok lakjak de jelentős a moldávok száma is. Egyéb itt elő népek az oroszok, ukránok és bolgárok A térségben a gagauzok aránya 82,5%. Több, mint 90%-uk ortodox keresztény.

Gazdaság[szerkesztés]

Az autonóm terület gazdasága meglehetősen primitív. Jelentős a mezőgazdaság szerepe.

Eredet[szerkesztés]

A gagauzok az altáji török népek közé tartoznak, rokonaik a türkmének, törökországi törökök és kazahok. Hogy Moldva török kézre kerülése után letelepedett török lakosságról lenne szó, amely Kelet-Bulgáriából érkezett volna, teljesen alaptalan. Eredetüket illetően a kutatók az úzok, vagy mongolok elől a 13. században idemenekült közép-ázsiai törökök utódainak tartják őket. Nyelvük valóban szoros rokonságot mutat a közép-ázsiai altáji nyelvekkel, ugyanakkor a mai török nyelvvel is.

Források[szerkesztés]