Meidling Hauptstraße metróállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Meidling Hauptstraße (metróállomás) szócikkből átirányítva)
Meidling Hauptstraße
(Meidling, főutca)
Az állomás vágányai
Az állomás vágányai
Cím
Ország Ausztria
HelyBécs, Meidling
NévadóMeidlinger Hauptstraße (utca)
Állomáskód63775
Építési adatok
MegnyitásEredeti: 1898
Mai: ?
Rekonstrukciók éveiMai: 1980 október
Lebontás éveEredeti: 1968 augusztus
Felhasználási területmetróállomás
Egyéb jellemzők
Peronnal rendelkező vágányok száma2
Része ennekbécsi metró
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
VonatokU4-es metróvonal
Elhelyezkedése
Meidling Hauptstraße (Bécs)
Meidling Hauptstraße
Meidling Hauptstraße
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 11′ 01″, k. h. 16° 19′ 44″Koordináták: é. sz. 48° 11′ 01″, k. h. 16° 19′ 44″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Meidling Hauptstraße témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Az eredeti állomás, mely a Stadtbahn számára épült
A Stadtbahn pályája Meidling Hauptstraße állomás közelében. A magasabban haladó a Gürtellinie, mely Nußdorfer Straße érintésével a mai U6-os metró vonalán Heiligenstadt vagy Friedensbrücke felé vezetett. Ezt a pályaszakaszt 1985. április 15-én új útvonal építése nélkül megszüntették.
A lentebb lévő a Wientallinie, mely a mai 4-es metró vonalán Heiligenstadt felé vezetett. A pályát 1989. október 7-én, Längenfeldgasse állomás átadáskakor más irányba terelték.
1985 még egy Stadtbahn szerelvénnyel. Ekkor a két szélső vágányt a 4-es metró, a középsőt pedig a Stadtbahn használta
Az állomás napjainkban. A Stadtbahn megszüntetése után az állomás nem esett át komolyabb átépítésen, a régi Stadtbahn vágányának helye jól felfedezhető

A bécsi Meidling Hauptstraße metróállomás az U4-es metróvonal egyik állomása Schönbrunn és Längenfeldgasse megállók között. Neve szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy Meidling, főutca. A megálló eredetileg a Stadtbahn számára épült. Ekkor ez az állomás igen fontos szerepet kapott, mivel Heiligenstadt mellett ez volt az egyetlen olyan csomópont, ahol 3 Stadtbahnvonal is találkozott. Konkrétan a Wientallinie felső- és alsó szakasza, valamint a Gürtellinie végállomása volt ez az állomás.

Története[szerkesztés]

1898-1925

1898 és 1925 között üzemet a Stadtbahn nevű gőzvasút. Ez egy 5 vonalból álló hálózat volt. Meidling Hauptstraße egy igen fontos állomása volt, mivel a Wientallinie felső- és alsó szakasza, valamint a Gürtellinie vonalak egyik végállomása ez az állomás volt. A gőzüzemű vasút azonban sikertelen lett, és az osztrák vasúttársaság lemondott az üzemeltetéséről. A vonalakat azonban nem bontották le, hanem villamosítás után Wiener Elektrische Stadtbahn (Bécsi elektromos Stadtbahn) néven kezdett üzemelni. Az üzemeltető 1924. március 13-a óta Bécs városa lett.

1968 augusztus

1968 augusztusában a lakossági tiltakozások ellenére lebontották a régi szecessziós stílusban épült Stadtbahn állomást, mely kinézetében nagyban hasonlított a máig is látható szomszédjához, Schönbrunnhoz. Az állomás lerombolását azzal indokolták, hogy gyorsforgalmi utat szeretnének létrehozni a helyén.

1980. október 26.

Meidling Hauptstraße állomáson 1925-től 1980-ig csak az elektromos Stadtbahn szerelvények álltak meg. 1980-ban azonban elért idáig a Wientallinie metróvá történő átalakítása. Az átalakításnál Karlsplatztól eddig az állomásig alakították át a Stadtbahn pályáját metróvonallá. Az utasok 1980. október 26-a óta szállhatnak itt fel a 4-es metróra.
Ekkor a következő viszonylatok álltak itt meg:

Viszonylat Útvonal Járműtípus
Gürtellinie Heiligenstadt vagy Friedensbrücke ↔ Meidling Hauptstraße Stadtbahn
Wientallinie (felső) Hütteldorf ↔ Meidling Hauptstraße Stadtbahn
U4 Meidling Hauptstraße ↔ Heiligenstadt metró
1981. augusztus 31.

1981. augusztus 31-én a 4-es metrót továbbhosszabbították Hütteldorf irányába, először még csak Hietzingig, majd 1981 december 20-án Hütteldorfig. Ezzel a metróvá alakítással a Stadtbahnnak már csak a Gürtellinie vonala érintette ezt az állomást. Az állomás ekkori elrendezésénél 3 vágány üzemelt. A két szélsőt a 4-es metró, a középsőt a Stadtbahn használta. Mivel a Stadtbahnnak ez volt a déli végállomása, és csak egy vágányon üzemelt a Stadtbahn az állomást elhagyva egy Y alakú elágazáson mehetett tovább. (Ez a vágányelrendezés nagyban hasonlított a régi Schottenring állomáséhoz.)

Ekkor a következő viszonylatok álltak itt meg:

Viszonylat Útvonal Járműtípus
Gürtellinie Heiligenstadt vagy Friedensbrücke ↔ Meidling Hauptstraße Stadtbahn
U4 Hietzing ↔ Meidling Hauptstraße ↔ Heiligenstadt metró
1985. április 15.

1985. április 15-én a Stadtbahn (akkor már csak az egyetlen) Gürtellinie vonalának megszüntették a Gumpendorfer Straße megállójától idáig tartó szakaszát. Ezt követően az állomás középső vágányát elbontották, és a korábbi két peronját egyesítették. Az egykori vágány helye még ma is kivehető a szokatlanul széles peronon. Ez a mai napig látható.
A visszavágással előkészítették a Stadtbahn átalakítását egy új metróvá, ugyanis Kurt Neiger kerületi polgármester terveivel ellentétben nem ezen az állomáson keresztül kívánták a Stadtbahn Gürtellinie vonalának utódját 6-os metrót Meidling vasútállomásig hosszabbítani. Az ekkori tervez szerint, (mely végül meg is valósult) egy új állomásnál fog találkozni a 6-os a 4-es metróval.

Jellemzője[szerkesztés]

Az állomás kétvágányos középperonos kialakítású és akadálymentesített. A peron szokatlanul széles, melynek történelmi oka van. Az állomás a talajszinteben épült, ám a rajta átvezetett híd miatt kéregvezetésűnek tűnik a szakasz. A keleti végén Längenfeldgasse felé egy visszafogóváltó található, így lehetőség van a vonatok visszafordítására.

U4 (Heiligenstadt ↔ Hütteldorf)
Állomás Átszállási kapcsolatok Fontosabb létesítmények
Meidling Hauptstraße 7A, 9A, 10A, 63A
N60 (Éjszakai)
U4 Center

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az U-Bahn-Station Meidling Hauptstraße című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]


Az U4-es metróvonal állomásai
Előző állomás:
Längenfeldgasse
Meidling Hauptstraße Következő állomás:
Schönbrunn