Megkésett kitüntetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megkésett kitüntetés
(The Last Full Measure)
2019-es amerikai film
RendezőTodd Robinson
ProducerJulian Adams
Műfaj
ForgatókönyvíróTodd Robinson
Főszerepben
ZenePhilip Klein
OperatőrByron Werner
Vágó
  • Claudia Castello
  • Richard Nord
  • Terel Gibson
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő116 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóRoadside Attractions
Bemutató
  • 2019. október 25. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2020. január 24. (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Megkésett kitüntetés (eredeti cím: The Last Full Measure) 2019-ben bemutatott amerikai háborús filmdráma, melyet Todd Robinson írt és rendezett. A főbb szerepekben Sebastian Stan, Christopher Plummer, William Hurt, Ed Harris, Samuel L. Jackson, Jeremy Irvine és Peter Fonda látható.

Ez volt Fonda utolsó filmes szereplése, a színész a film bemutatása előtt meghalt. Szintén ebben a filmben volt Plummer utolsó szereplése a mozivásznon, 2021-ben bekövetkezett halála előtt (bár a filmet a Tőrbe ejtve előtt forgatták, amelyet azonban korábban adtak ki).

A forgatás 2017 márciusában kezdődött Amerikában. A film premierje 2019 októberében volt a New York állambeli Westhampton Beachen. Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. január 24-én mutatta be a Roadside Attractions, 20 millió dolláros költségvetéssel szemben csupán 3 millió dolláros bevételt hozott. Az eredeti cím Abraham Lincoln gettysburgi beszédéből származik, amelyben Lincoln tisztelgett az elesettek előtt.

Cselekmény[szerkesztés]

A film William H. Pitsenbarger (becenevén PJ) amerikai hadsereg helikopteres mentőalakulatának igaz történetét meséli el, aki egymaga több mint hatvan embert mentett meg a vietnámi háború alatt. Egy 1966. április 11-i bevetés során felajánlották neki, hogy az utolsóként távozó helikopterrel elmenekülhet a harci zónából. Ő azonban maradt és önfeláldozó módon megmentette bajtársai életét az első gyaloghadosztályban.

Harminckét évvel később a Pentagon köztiszteletben álló alkalmazottját, Scott Huffmant bízzák meg azzal, hogy nyomozzon PJ legjobb barátjának és szüleinek megbízásából: posztumusz formában szeretnék neki megszerezni a Medal of Honort. Huffman ezért olyan veteránok tanúvallomásait keresi, akik szemtanúi voltak a Pitsenbarger által vállalt mentőakciónak – beleértve Takoda, Burr és Mott vallomásait, akiket még mindig kísértenek a szörnyű emlékek. Ahogy azonban Huffman egyre többet tud meg PJ hőstetteiről, rájön, hogy magas beosztású emberek megpróbálják eltitkolni, mi is történt valójában. Évek óta elutasítják a kitüntetés iránti kérelmet. Huffman mindent megtesz, hogy igazságot szolgáltasson PJ-nek, még akkor is, ha ez a pályafutása végét jelentheti.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Sebastian Stan Scott Huffman Szatory Dávid
Christopher Plummer Frank Pitsenbarger Barbinek Péter
William Hurt Tom Tulley Rosta Sándor
Ed Harris Ray Mott Kőszegi Ákos
Samuel L. Jackson Billy Takoda Faragó András
Peter Fonda Jimmy Burr Németh Gábor
Jeremy Irvine William H. Pitsenbarger Moser Károly
Bradley Whitford Carlton Stanton Háda János
John Savage Keeper Bartók László
Cody Walker Kepper fiatalon
Dale Dye Holt Varga T. József
LisaGay Hamilton Celia O'Neal Makay Andrea
Diane Ladd Alice Pitsenbarger Rátonyi Hajni
Alison Sudol Tara Huffman Dögei Éva
Amy Madigan Donna Burr Boldizsár Tünde
Linus Roache F. Whitten Peters Bozsó Péter

A film készítése[szerkesztés]

A projekt elkészítése közel 20 évig tartott. Todd Robinson 1999-ben, egy másik film kapcsán szerzett először tudomást William H. Pitsenbarger történetéről.

Miután befejezték a forgatókönyvet, Robinson és Sherman folytatta a stúdió keresését. 2007-ben szerződést kötöttek a New Line Cinemával, de nem sokkal később a New Line-t eladták a Warner Bros.-nak, a projektet pedig törölték, és ismét finanszírozó nélkül maradt. Robinson és Sherman a következő évtizedet egy támogató felkutatásával töltötte és a gyártás végül 2017-ben kezdődött meg.

2016 májusában jelentették be, hogy Scott Eastwood és Ed Harris megkapta a főszerepet, Laurence Fishburne és Morgan Freeman pedig tárgyalásokat folytat a szereplésükről.[2] 2017 márciusára Eastwood kiszállt a filmből, majd Samuel L. Jackson, Sebastian Stan, Christopher Plummer, William Hurt, Bradley Whitford, Michael Imperioli, Linus Roache, John Savage és Diane Ladd csatlakozott a stábhoz. A forgatás még abban a hónapban elkezdődött volna Atlanta és Costa Rica között.[3] Grant Gustin és LisaGay Hamilton már a forgatás kezdetén megkapták a szereposztást, Amy Madigan és Peter Fonda pedig áprilisban került be szereplőgárdába.[4][5][6] A filmet később Fonda emlékének szentelték.[7]

A forgatás 2017 augusztusában fejeződött be Atlantában, és Thaiföldre költöztek, ahol Jeremy Irvine (aki Gustin helyettesítette a szerepében), Ethan Russell, Ser'Darius Blain, Cody Walker (Paul Walker öccse), Julian Adams, Tommy Hatto és Zach Roerig alakították a fiatal katonákat Vietnámban.[8][9][10][11]

Bemutató[szerkesztés]

A Roadside Attractions 2018 szeptemberében szerezte meg a film forgalmazási jogait, és 2019-ben mutatták be széles körben.[12]

Világpremierje 2019. október 19-én volt a veteránok számára szervezett ingyenes vetítésen a New York állambeli Westhampton Beachen, majd 2020. január 24-én került az Egyesült Államokban a mozikba.[13]

Médiakiadás[szerkesztés]

A Lionsgate 2020. április 7-én digitálisan, április 21-én pedig DVD-n, Blu-rayen és Video on Demanden is megjelenítette a filmet.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ISzDb - Megkésett kitüntetés (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  2. Jaafar, Ali: Scott Eastwood & Ed Harris To Star In 'The Last Full Measure'; Laurence Fishburne And Morgan Freeman In Talks – Cannes. Deadline Hollywood, 2016. május 9. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  3. Busch, Anita: Samuel L. Jackson Joins Todd Robinson's Political Drama 'The Last Full Measure'. Deadline Hollywood, 2017. március 8. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  4. Fleming, Mike Jr: The Flash's Grant Gustin Draws 'The Last Full Measure. Deadline Hollywood, 2017. március 29. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  5. N'Duka, Amanda: LisaGay Hamilton Books 'Beautiful Boy' & 'The Last Full Measure'; 'Most Likely To Murder' Adds More Suspects. Deadline Hollywood, 2017. március 30. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  6. Busch, Anita: Amy Madigan & Peter Fonda Join Cast Of 'The Last Full Measure'. Deadline Hollywood, 2017. április 4. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  7. Alexander, Bryan: Peter Fonda's final role in 'The Last Full Measure' brought icon to tears. USA Today, 2020. január 23. (Hozzáférés: 2020. szeptember 5.)
  8. Jeremy Irvine among new cast on 'The Last Full Measure'. Screen Daily. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  9. N'Duka, Amanda: Jeremy Irvine, 'Vampire Diaries' Actor Zach Roerig & More Set For 'The Last Full Measure'. Deadline Hollywood, 2017. augusztus 1. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  10. Jeremy Irvine, Tommy Hatto & Zach Roerig. [2023. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 17.)
  11. Parrish, Kate. „Song for an Unsung Hero”, Sewanee: The University of the South (Hozzáférés: 2019. június 4.) 
  12. Tartaglione, Nancy: Roadside Attractions Takes 'The Last Full Measure' Starring Sebastian Stan – Toronto. Deadline Hollywood, 2018. szeptember 6. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  13. The Last Full Measure. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2019. október 1.)
  14. Prange, Stephanie: Drama 'The Last Full Measure' Due on Digital April 7, Disc April 21 From Lionsgate. Media Play News, 2020. március 3. (Hozzáférés: 2020. augusztus 21.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Last Full Measure (2019 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]