Mediterrán vészmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Mediterrán vészmadár
A vészmadár repülés közben
A vészmadár repülés közben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Viharmadárfélék (Procellariidae)
Nem: Calonectris
Mathews & Iredale, 1915
Faj: C. diomedea
Tudományos név
Calonectris diomedea
(Scopoli, 1769)
Szinonimák
  • Puffinus diomedea Scopoli, 1769
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mediterrán vészmadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mediterrán vészmadár témájú médiaállományokat és Mediterrán vészmadár témájú kategóriát.

Calonectris diomedea

A mediterrán vészmadár (Calonectris diomedea) a madarak (Aves) osztályának a viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe, ezen belül a viharmadárfélék (Procellariidae) családjába tartozó faj.[1] Először Giovanni Antonio Scopoli írta le, de ő még egy másik vészmadárfaj változatának hitte; önálló fajként Charles B. Cory írta le, őróla kapta a faj az angol nevét is (Cory's Shearwater).

Előfordulása[szerkesztés]

Az Atlanti-óceán északi részének szigetein vannak a faj fő szaporodókolóniái. Legnagyobb kolóniái az Azori-szigeteken találhatóak, ahol megközelítőleg félmillió pár fészkel, ami a világállomány 80%-a. A Földközi-tenger szigetein kis létszámú, szétszórt kolóniái vannak a Baleár-szigeteken, Korzika, Szardínia és Szicília szigetén, Gozo szigetén, a Peloponnészosz-félszigeten, valamint az adriai és égei-tengeri szigeteken. Feltehetően vannak költőkolóniái az Indiai-óceánon is, de ezekre még nem találtak rá.

Költési időszakon kívül az Atlanti-óceán északabbi részén is előfordulhat.

A korábban alfajoknak vélt madarakat faji szintre emelték, tehát manapság nincsen alfaja a mediterrán vészmadárnak.[2]

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 50 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 115 centiméter. Az Európa környékén fészkelő vészmadarak közül a legnagyobb. Testének felső fele fakó szürkésbarna színű, alul fehér. Szárnyevezőtollai feketék. Csőre piszkos sárga színű, hegyén egy szürke folttal.

Életmódja[szerkesztés]

A költési időszakon kívül - mint minden viharmadárféle - a nyílt tengeren élő faj. Tavasszal keresi fel költőkolóniáját és októbertől a nyílt tengeren telel Észak-Amerika és Afrika partjai közelében. A nyári hónapokban éjjelente hallhatjuk a tengerparton a különös hangjukat, melyet sokan kisbaba sírásához hasonlítanak.[3][4]

Szaporodása[szerkesztés]

A pár egész életre áll párba. Sziklahasadékokba fészkel előszeretettel, de ha szükséges saját maga is áshat fészekkamrát. Egyetlen, fehér tojását május végén rakja le. A tojáson mindkét szülő kotlik felváltva 55 napon keresztül. A fióka július végén kel ki és a hónap végére megtízszerezi születési súlyát. A szülők egész nap a tengert róják eleséget keresve és csak éjszaka térnek vissza a fészekhez, hogy kicsinyüket megetessék. A fiatal vészmadár szeptemberre lesz röpképes és októberben szüleivel együtt melegebb délebbi tengerekre vonul telelni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BirdLife International: 'Calonectris diomedea'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. International Union for Conservation of Nature, 2014. (Hozzáférés: 2015. január 15.)
  2. 'Loons, penguins, petrels'. International Ornithological Congress. (Hozzáférés: 2015. január 15.)
  3. Archivált másolat. [2012. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 8.)
  4. [1]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gelbschnabel-Sturmtaucher című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Scopoli's shearwater című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.