Mark Palmer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Magyar Köztársaság kikiáltásakor

Mark Palmer, Robie Marcus Hooker Palmer (19412013. január 28.) amerikai politikus, diplomata.

Életpálya[szerkesztés]

Diákként és diplomataként 11 évet töltött szocialista országokban.

1964-1990 között szolgált az amerikai diplomáciai tárcánál. Három elnök (Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan) hat külügyminiszterének volt beszédírója. Politikusként aktívan támogatta a demokráciapárti törekvéseket Kínában és az arab országokban.

Budapesti kiküldetése előtt az amerikai külügyi tárcának a Szovjetunióval és a kelet-európai országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt. Személyesen is részt vett az 1980-as évek végén végbemenő erőszakmentes rendszerváltást követelő demonstrációkban. 2012-ben sürgette a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását, úgymond „a nyugati típusú, plurális demokrácia magyarországi bukása” miatt. Véleménye szerint Magyarország politikai vezetése ugyanoda tért vissza, ami ellen annak idején „harcoltak”.

1986. december 8-tól 1990. január 31-ig az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként szolgált. Megítélése a magyar politika jobboldalán ellentmondásos: egyes történészi vélekedések szerint túllépett diplomáciai hatáskörén, amikor az MDF-fel szemben az első szabad választásokba durván beavatkozott az SZDSZ mellett.[1]

Nyugdíjba vonulását követően a Central European Media Enterprise tulajdonosaként több mint 600 millió dolláros beruházásokkal vett részt az első cseh, szlovák, szlovén, román és ukrán független tévétársaság elindításában. 1996-ban cége elnyert egy kereskedelmitévé-frekvenciát, de a kormányon levő MSZP az MDF delegátusaival összefogva átjátszotta a koncessziót az RTL-nek.

Több társadalmi szervezet tisztségviselője, tanácsadója.

Kitüntetései[szerkesztés]

2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült. „A demokrácia elősegítésére irányuló erőfeszítéseiért” több kormány és emberi jogi szervezet is elismerésben részesítette.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szabadság tér '89, Duna World, 2014. március 7.

Források[szerkesztés]

  • Mark Palmer. index.hu. (Hozzáférés: 2013. február 20.)
  • Mark Palmer. 168ora.hu. (Hozzáférés: 2013. február 20.)

Elődje:
Nicolas M. Salgo

Amerikai nagykövet Budapesten US Seal Coat of Arms.png
1986–1990

Utódja:
Charles H. Thomas