Maria Cebotari

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maria Cebotari
Maria cebotari pic.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Maria Cibotaru
Született 1910. február 10.
Chișinău
Elhunyt 1949. június 9. (39 évesen)
Bécs
Házastársa 1. Alekszandr Virubov (?-1938)
2. Gustav Dießl
Gyermekei Peter Dießl, Fritz Dießl
Pályafutás
Műfajok opera, operett
Aktív évek 1930–1949
Hang szoprán
Tevékenység opera-énekesnő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maria Cebotari témájú médiaállományokat.

Maria Cebotari (eredeti nevén Maria Cibotaru) (Chișinău, 1910. február 10.Bécs, 1949. június 9.) román származású opera-énekesnő (szoprán).

Életpályája[szerkesztés]

Egykori lakhelyét jelző tábla Berlinben

Születési helye miatt főleg Moldovában moldáv nemzetiségűnek tartják. Azontúl, hogy ilyen nép létezése kérdéses, Cebotari nyíltan kijelentette, hogy ő román. Már gyermekként templomi kórusban énekelt. 1924 és 1929 között szülővárosa Unirea Konzervatóriumában tanult énekelni. Az akkor orosz fennhatóság alatt álló Kisinyovba látogató moszkvai Művész Színház utazó tagozata alkalmazta a két nyelven jól beszélő lányt, velük hagyta el a várost. Hamarosan a csoportot vezető Alekszandr Virubov felesége lett. Hosszabb időt töltöttek el Párizsban, majd Berlinbe mentek, ahol Oskar Daniel tanította három hónapig énekelni Cebotarit. Ezt követően szerződtette Fritz Busch a még csak 21 éves művésznőt a drezdai Semperoperhez. Itt debütált 1931. március 15-én Puccini Bohéméletének Mimijeként. Még ebben az évben bemutatkozott a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ahol haláláig visszajáró művész volt. 1934-ben, mindössze 24 évesen megkapta a kamara-énekesnői címet. 1935–1943 között a Berlini Állami Opera primadonnája is volt. 1938-ban elvált az alkohol- és játékfüggőségben szenvedő Virubovtól, és Gustav Dießl színésszel kötött házasságot. 1943-ban, lakásuk bombatalálata után elhagyta Berlint és a Bécsi Állami Operaházban folytatta pályáját, ahol 1947-ben tag lett. A következő évben meghalt Dießl, Cebotari egyedül nevelte tovább közös gyermekeiket.

1930-tól szerepelt filmekben, főként zenés produkciókban, de prózai szerepeket is alakított.

Halála[szerkesztés]

1949 elején súlyos fájdalmat érzett a Figaro házassága előadása közben a La Scalában. Panaszait az orvosok eleinte nem vették komolyan, azonban 1949. március 31-én előadás közben elvágódott a bécsi Staatsoper színpadán. 1949. április 4-i műtétje során megállapították, hogy máj- és hasnyálmirigyrákja van. 1949. június 9-én hunyt el az osztrák fővárosban. Második férjével közös sírban nyugszik a döblingi temetőben. Gyermekeit 1954-ben örökbe fogadta a brit zongoraművész, Sir Clifford Curzon.

Munkássága[szerkesztés]

Vendégfellépései során szinte egész Európát bejárta. Nemcsak nagy tehetségű énekesnő, Gigli partnere volt, de tehetséges színésznő is. 1942-ben a Carmine Gallone rendezte Odessza lángokban című filmmel érte el a legnagyobb sikerét.

Szerepei[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maria Cebotari című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]