Marcus Fabius Quintilianus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Quintilianus
Tomás López Enguídanos (1775–1814) elképzelt portréja Quintilianusról
Tomás López Enguídanos (1775–1814) elképzelt portréja Quintilianusról
Életrajzi adatok
Született Kr. u. 35/40 körül
Calagurris
Elhunyt Kr. u. 96 körül (kb. 55–60 évesen)
Róma
Nemzetiség római
Pályafutása
Szakterület szónoklattan
Jelentős munkái Institutio oratoria
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Quintilianus témájú médiaállományokat.

Marcus Fabius Quintilianus vagy röviden csak Quintilianus (Calagurris, ma: Calahorra, Hispania, Kr. u. 35/40 körül – Róma, Kr. u. 96 körül) híres római szónok, szónoklattani író.

Élete[szerkesztés]

Grammatikai és retorikai tanulmányai Rómában végezte, majd 60-68 között Hispaniában rétorként tevékenykedett. A császárrá választott Galbával visszatért Rómába, ahol a retorika nyilvános tanára lett, de sikeres ügyvédként is tevékenykedett. Később Domitianus császár adoptált gyermekei nevelőjének bízta meg, ami bizonyítja lojalitását a Flavius-dinasztia iránt. Sikeres közéleti pályáját beárnyékolta magánélete: feleségét és két fiát is fiatalon vesztette el.

Munkássága[szerkesztés]

Fő műve, melynek halhatatlanságát is köszönheti, az Institutio oratoria (A szónok nevelése vagy Szónoklattan) 94-95 k. születhetett, nyugalomba vonulása után. A legnagyobb szabású antik retorikai kézikönyv, mely módszeresség és alaposság tekintetében a mai egyetemi tankönyvek ősének tekinthető. Valójában azonban az egész ember nevelésének kézikönyvéül szánta, középpontjában a retorikával.

Értékelése[szerkesztés]

Az antik neoklasszicizmus, az aranykori tökéletesség visszaállításának egyik legnagyobb képviselője, az antik irodalom kritikusa. Kora gyakorlatával szemben az ékesszólásnak erkölcsi alapot kíván teremteni: „a retorika a jó beszéd tudománya” (2, 15, 34; 38). Kerüli a végleteket, stilisztikai ideálja a szó és a gondolat egysége.

Utóélete[szerkesztés]

A későbbiekben kevesen forgatták műveit. A 11-12. századtól gyakran idézik a skolasztikusok, Petrarca, Luther, Erasmus igen nagyra értékelte. Művének első nyomtatott kiadása 1470-ben jelent meg.

Művei[szerkesztés]

  • Institutio oratoria (A szónok nevelése vagy Szónoklattan)
  • De causis corruptae eloquentiae (Az ékesszólás hanyatlásának okairól) – elveszett
  • Declamationes minores (Kisebb declamatiók) (feltételezett szerző)
  • Declamationes maiores (Nagyobb declamatiók) (kizárt szerzőség)

Magyar nyelven[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]