Mammut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nem tévesztendő össze a Mamuttal, az elefántfélék egyik nemével
Infobox info icon.svg
Mammut
Evolúciós időszak: Kora oligocén – kora holocén
Az amerikai masztodon rekonstrukciója
Az amerikai masztodon rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Család: Masztodonfélék (Mammutidae)
Hay, 1922
Nem: Mammut
Blumenbach, 1799
Szinonimák
 • Missourium Koch, 1840
 • Leviathan Koch, 1841
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mammut témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mammut témájú médiaállományokat és Mammut témájú kategóriát.

A Mammut (régebben Mastodon) az emlősök (Mammalia) osztályának az ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belül a masztodonfélék (Mammutidae) családjába tartozó fosszilis nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Mammut nem fajai hatalmas agyarú elefántszerű állatok voltak. Ázsiában, Afrikában, Európában, Észak- és Közép-Amerikában éltek az oligocén kortól a holocén elejéig, vagyis ezelőtt 33,9 millió – 11 000 évvel.[1] E nem legújabb és legismertebb képviselője az amerikai masztodon.

Megtévesztő egyes, a Gomphotheriidae családba tartozó nemek neve, mivel a „-mastodon” tag azokban is szerepel — mint például a Stegomastodonéban is. A Gomphotheriidae család azonban közelebbi rokona volt az elefántféléknek, mint a masztodonféléknek.

A család egyetlen neme a Mammut genus — és ez név magyarul megtévesztő, mert a mamutra utal: a névhasonlóság ellenére a mamutok azonban nem a masztodonokhoz, hanem az elefántok családjába tartoztak.

A Mammut nem fajai hasonlítanak a többi ormányosra, így az elefántfélékre, azon belül a mamutokra is, életmódjuk alapvetően különbözött azokétól: a Mastodonok (Mammut sp.) a magasabban elérhető leveleket fogyasztották, a mamutok (Mammuthus sp.) pedig legeltek.

Lelőhelyek[szerkesztés]

Az ismert legkorábbi Mastodon maradványát a Kongói Demokratikus Köztársaságban találták meg és 40 millió évesnek becsülték. Egyéb lelőhelyek találhatók a következő országokban: Anglia, Németország, Hollandia, Észak-Amerika, Románia[2] és Görögország északi része.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az amerikai masztodon felső állkapcsának a jobb oldali 2. és 3. nagyőrlői a State Museum of Pennsylvania-ban

Habár a Mammut-fajok méretben és megjelenésben hasonlítottak az elefántokra és mamutokra, nem álltak ezekkel szoros rokonságban. Egy fontos különbség, hogy az elefánt zápfogainak rágófelületét keskeny zománctaréjok borítják, míg a masztodonét kerek gumók sorai.[3] Különbség a masztodon és mamut közt nem csak a fogakban volt: a masztodon koponyája nagyobb és laposabb, a csontváza pedig robusztusabb.[4] A masztodon ugyanakkor nem rendelkezett a mamutra jellemző finom alsó szőrzettel. Agyara akár a 3 méteres hosszúságot is meghaladhatta, és majdnem egyenes állású volt, szemben a mamutéval, amelynek íves agyara volt.

Mammut-fajok[szerkesztés]

 • Az amerikai masztodon (Mammut americanum) (szinonimái: Mammut progenium, Mastodon giganteus, Pliomastodon adamsi, Tapirus mastodontoides, Mammut ohioticum) marmagassága 2,89-3,25 méter, a tömege pedig 7,8-11 tonna között változott. Testét barnás, de a gyapjas mamuténál rövidebb szőrzet borította. A masztodonok a ma élő elefántokhoz hasonlóan valószínűleg családokban járhatták az észak-amerikai prériket, ahol fák, bokrok hajtásait és más növényeket fogyasztottak. Maradványaikat szerte Észak-Amerikában megtalálták: ezek teljességüket tekintve a fogaktól a komplett csontvázakig terjednek. Az amerikai masztodonok az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt. A mai amerikai indiánok őseinek megérkezését még bizonyosan megérték. Ezért erős a gyanú, hogy az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul.
 • Mammut cosoensis Észak-Amerika endemikus masztodonja volt a pliocén korban, mintegy 4,9 - 1,8 millió évvel ezelőtt.[5] Először 1937-ben Schultz írta le, és a Pliomastodon cosoensis nevet adta. Az első maradványát a kaliforniai Coso-hegységben találták meg. 1996-ban Shoshani és Tassy átnevezték Mammut cosoensis-nek.[6][7]
 • Mammut furlongi Észak-Amerika endemikus masztodonja volt a miocén korban, mintegy 23,03 - 5,33 millió évvel ezelőtt.[8] Nevét Shotwell és Russell paleontológusoktól kapta 1963-ban. Az első maradványát az oregoni Black Butte-nál, a miocén kori Juntura Formation-ban fedezték fel.[9]
 • Mammut matthewi (szinonimái: Mammut nevadanus, Pliomastodon sellardsi, Pliomastodon vexillarius); ezt az állatot a nebraskai Aphelops Draw Quarries-nál találták meg, a Snake Creek Formation rétegben.[10]
 • Mammut raki Észak-Amerika endemikus masztodonja volt a pliocén korban, mintegy 4,9 - 1,8 millió évvel ezelőtt.[11] Az állatnak 1933-ban Frick a Mastodon raki nevet adta. Az első lelőhelye az Új-Mexikó-i Elephant Butte Reservoir-ban volt. 1981-ben Tedford átnevezte Mammut raki-nak; 1999-ben Lucas és Morgan megerősítette ezt a nevet.[12][13]
 • Mammut spenceri Észak-Amerika endemikus masztodonja volt a miocén korban, mintegy 16,9 - 16 millió évvel ezelőtt.[14]
 • A Mastodon spenceri 1918-ban Fourtau-tól kapta a nevét. Megtalálási helye az egyiptomi Wadi Moghra.[15]
 • Mygale arvernensis - nincs leírva
 • Mammut pentilicus - nincs leírva

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. PaleoBiology Database: Mammut, basic info
 2. 2.5 million-year-old mastodon unearthed in Romania
 3. Mastodons
 4. Kurtén and Anderson, 345 old.
 5. PaleoBiology Database: Mammut cosoensis, basic info
 6. J. R. Schultz. 1937. Carnegie Institution of Washington Publication 487
 7. J. Shoshani and P. Tassy. 1996. Summary, conclusions, and a glimpse into the future. in J. Shoshani and P. Tassy, eds., The Proboscidea: Evolution and Palaeoecology of Elephants and Their Relatives 335-348
 8. PaleoBiology Database: Mammut furlongi, basic info
 9. J. A. Shotwell and D. E. Russell. 1963. Transactions of the American Philosophical Society 53
 10. PaleoBiology Database: Mammut matthewi, basic info
 11. PaleoBiology Database: Mammut raki, basic info
 12. R. H. Tedford. 1981. Geological Society America Bulletin 92
 13. S. G. Lucas and G. S. Morgan. 1999. New Mexico Geology 21
 14. PaleoBiology Database: Mammut spenceri, basic info
 15. R. Fourtau. 1918. Contribution a l'Étude des Vertébrés Miocènes de l'Égypt 1-109

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mastodon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]