Mamie Gummer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mamie Gummer
Mamie Gummer a Heart Truth Divatbemutatón 2010-ben
Mamie Gummer a Heart Truth Divatbemutatón 2010-ben
Életrajzi adatok
Születési név Mary Villa Gummer
Született 1983. augusztus 3. (37 éves), USA, New York
Foglalkozás Színésznő
Házastárs Benjamin Walker (2011-2013)
Szülők Meryl Streep, Don Gummer
Pályafutás
Iskolák Northwestern Egyetem
Aktív évek 2003-napjainkig
Híres szerepek Emily Owens (Emily doktornő)
Díjak
Theatre World Díj Legjobb női epizódszereplő - Mr. Marmalade (2006)

Twitter - Mamie Gummer
Facebook - Mamie Gummer
Instagram - Mamie Gummer

Mamie Gummer (Mary Villa Gummer) (New York, 1983. augusztus 3. –) amerikai színésznő, akinek alakításai színpadon, filmekben és televízióban egyaránt láthatók. Édesanyja a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, akinek köszönhetően már 20 hónaposan debütált a filmvásznon. (1)

Élete[szerkesztés]

Mamie Gummer 1983. augusztus 3-án született New Yorkban, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja a filmtörténelem legkiemelkedőbb alakjának tartott színésznő, Meryl Streep, édesapja Don Gummer, szobrászművész. Connecticut államban, Salisbury külvárosában nőtt fel, de öt évig Los Angelesben éltek. Három testvére van: bátyja, a zenész Henry Wolfe Gummer és húgai a színésznő Grace Jane Gummer valamint a modell Louisa Jackobson Gummer.

Karrierje[szerkesztés]

Anyja foglalkozásának köszönhetően Mamie 20 hónaposan debütált a filmvásznon. A Féltékenység című filmben szerepelt együtt édesanyjával, és Jack Nicholsonnal, de stáblistán Natalie Stern-ként szerepelt, hogy ne keltsék fel a sajtó figyelmét. Fiatal kora ellenére a The New York Times pozitívan írt róla. A Miss Porter's School magániskolában tanult, majd a kenti iskolában érettségizett. A Northwestern Egyetemre járt, ahol 2005-ben diplomázott színház és kommunikáció szakon. Még ebben az évben megtörtént színházi debütálása a Mr. Marmelade című darabban, melyben Michael C. Hall mellett szerepelt, és amiért Theatre World Díjat kapott.

2006-ban a The Water’s Edge darabban szerepelt a New York-i Second Stage Színházban, Kate Burton és Tony Goldwyn mellett. A Theresa Rebeck által rendezett darabban nyújtott alakításáért Lucielle Lortel Díjra jelölték.

Filmes debütálása Lasse Hallström Beugratás című filmjében volt, melyben Richard Gere és Marcia Gay Harden oldalán játszott. Áttörésére 2007-ben került sor az Este című Susan Minot regényadaptációban, melyben édesanyja karakterének fiatalkori énjét alakította. A filmet a magyar Koltai Lajos rendezte, és többek között Glenn Close, Vanessa Redgrave és Claire Danes is feltűntek benne. 2008-ban szerepelt A sereg nem enged című filmben, valamint Sally Adamsként láthattuk a John Adams című HBO mini-sorozatban is, mely az Egyesült Államok második elnökének életét részletezi.

2008-ban debütált a Broadwayen, méghozzá a Veszedelmes viszonyokban, játékát elismerték a kritikusok. 2009-ben ragyogó kritikákat kapott a Ványa bácsi című Csehov darabban nyújtott alakításért, melyben Maggie Gyllenhaal is szerepelt. Ezzel elnyerte második Lucille Lortel Díj jelölését. Nancy Crozier alakjában többször is vendégszerepelt a CBS A férjem védelmében című jogi drámasorozatában.

2010-ben Ruth Lowell-t alakította a The Lightkeepers-ben, melyben Richard Dreyfuss, Tom Wisdom, Blythe Danner, és Bruce Dern is feltűntek. 2011-ben az ABC Dzsungeldokik című orvosi sorozatában játszott Zach Gilford és Valerie Cruz oldalán. A sorozat Jenna Bans és Shonda Rhimes nevéhez köthetők. 2011 áprilisában Hamish Linklater és Alison Fraser oldalán játszott a David Ives által írt The School For Lies című darabban, melyet Walter Bobbie rendezett. 2012-ben főszerepet kapott a CW Emily doktornő című sorozatában. A műsort pár rész után kaszálták, de úgy döntöttek, levetítik a már elkészült 13 részt, melyre sor került, így az utolsó epizódot 2013 tavaszán láthatták a nézők. Szintén ebben az évben kisebb szerepet kapott a Mellékhatások című filmben. 2014-ben megkapta az Echo Park című film főszerepét illetve a The Money című sorozat egyik mellékszerepét is. Szintén szerepelt a Jennifer Aniston főszereplésével készült Boldogság bármi áron című filmben. (2)[Tiltott forrás?]

2015-ben ismét együtt játszott édesanyjával a Dübörög a szív című zenés drámában, amelyben Streep filmbeli karakterének lányát alakította, illetve szerepet kapott a WGN Manhattan című sorozatában is.

Magánélete[szerkesztés]

Másfél éve alkottak egy párt Benjamin Walkerrel, mikor a férfi 2009 októberében eljegyezte őt. A pár 2011 júliusában házasodott össze Mamie szüleinek birtokán Connecticutban. 2013 márciusában megerősítették, hogy Mamie és Benjamin békében szakítottak, majd nem sokkal később elváltak. (3)

Filmjei[szerkesztés]

Év Cím Szerep
2015 Dübörög a szív (Ricki and The Flash) Julie
The end of the tour Julie
2014 Boldogság bármi áron (Cake) Bonnie
Echo Park Sophie
2013 Mellékhatások (Side effects) Kayla
He's way more famous than you Saját maga
Életmentő (The Lifeguard) Mel
2010 A kórterem (The Ward) Emily
Twelve Thirty Maura
2009 The Lightkeepers Ruth
Woodstock a kertemben (Taking Woodstock) Tisha
2008 Gyémánt könnyek (The loss of a teardrop diamond) Julie
A sereg nem enged (Stop-loss) Jeanie
2007 Este (Evening) Lila
2006 Beugratás (The Hoax) Dana
1986 Féltékenység (Heartburn) Annie

Sorozat szerepei[szerkesztés]

Év Cím Szerep
2015 Manhattan Nora
2014 Sherlock és Watson (Elementary) Margaret Bray
The Money Tricia Castman
2012 The big C Maxine Cooper
2012-2013 Emily doktornő (Emily Owens, M. D.) Emily Ownes
2011 Szellemdoktor (A gifted man) Gemma
Dzsungeldokik (Off the map) Dr. Mina Minard
2010-2015 A férjem védelmében (The good Wife) Nancy Crozier
2008 John Adams Sally Smith Adams

Színdarabjai[szerkesztés]

Év Darab Szerep
2009 Ványa bácsi (Uncle Vanya) Sonya
2008 Hunting and gathering Bess
Veszedelmes viszonyok (Les Liaisons Dangereuses) Cécile Volanges
2007 Desdemona ?
The autumn garden Sophie Tuckerman
2006 The water's edge Erica
2005-2006 Mr. Marmalade Lucy
2004 The house of blue leaves ?
12 Volt heart ?
2003 The Laramie Project ?

Díjai és jelölései[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jelölései[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Meryl Streep lánya, Mamie Gummer teljesen úgy néz ki, mint a világhírű színésznő fiatalon www.life.hu - 2015.04.26.
  2. Mamie Gummer életrajza[Tiltott forrás?] www.starity.hu - 2013.04.04.
  3. Meryl Streep lánya, Mamie Gummer másfél év után válik www.femina.hu - 2013.04.05.

További információk[szerkesztés]