Mahunka Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mahunka Sándor
Született1937. október 17.
Budapest
Elhunyt2012. december 24. (75 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaPapp Lujza[1][2]
Foglalkozásazoológus,
entomológus,
akarológus,
akadémikus
KitüntetéseiSzéchenyi-díj
SablonWikidataSegítség

Mahunka Sándor (Budapest, 1937. október 17. – Budapest, 2012. december 24.) Széchenyi-díjas magyar zoológus, entomológus, akarológus (atkakutató), a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A talajzoológia és az atkák rendszertanának neves kutatója. 1985 és 2004 között a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese.

Életpályája[szerkesztés]

1956-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, ahol 1961-ben szerzett biológusi és zoológusi diplomát. Diplomájának megszerzése után az Országos Közegészségügyi Intézet vízbiológusa volt, majd 1963-ban lett a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa. A múzeumnak később tudományos kutatója és az Állattár igazgatója lett. 1985-ben kinevezték a múzeum főigazgató-helyettesévé, mely tisztségét majd két évtizeden keresztül, 2004-ig töltötte be. Ugyanekkor címzetes igazgató lett. Az intézményben végzett tudományos kutatásai során talajzoológiával, az atkák taxonómiájával, ökológiájával és állatföldrajzával, illetve a trópusi területek talajfaunájával foglalkozott. 1998-ban kezdte meg munkáját az MTA Zootaxonómiai Kutatócsoportjában, emellett a kutatócsoporttal szorosan együttműködő Eötvös Loránd Tudományegyetem állatrendszertani és ökológiai tanszék meghívott oktatója is lett.

1974-ben védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1981-ben akadémiai doktori értekezését. 1975-ben lett az MTA Zoológiai Bizottságának tagja, majd 1993-ban elnöke. 1994 és 1998 között az MTA közgyűlési képviselője volt. Utóbbi évben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2004-ben rendes tagjává. Korábban már dolgozott a Tudományos Minősítő Bizottságban, illetve 1995-től a Doktori Tanácsban póttagként. Ezenkívül az MTA Természetvédelmi és Konzervációbiológiai Bizottságának is tagja lett. 1955-ben belépett a Magyar Rovartani Társaságba, 1975 és 2005 között a Társaság lapjának, a Folia Entomologica Hungarica szerkesztője volt. Ezenkívül a Magyar Biológiai Társaság állattani szakosztályának titkára, majd elnöke lett. 1993-ban a genfi Société de Physique et d’Histoire Naturelle is felvette tagjai közé.

Számos külföldi tudományos expedíció vezetője, szakértője, illetve résztvevője volt (Dél-Amerika, Ázsia és Afrika egyes vidékein). Több hazai nemzeti park és természetvédelmi terület zoológiai kutatásait irányította és szervezte. A Magyar Nemzeti Parkok Élővilága című sorozat zoológiai köteteinek szerkesztője, a Magyarország Állatvilága című kiadványsorozat főszerkesztője, az Acta Zoologica Hungarica és az amerikai International Journal of Acarology című szakfolyóiratok szerkesztője, szerkesztőbizottságának tagja volt.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a talajzoológia, az akták rendszertana, ökológiája és állatföldrajza, de foglalkozik általános állatgenetikai és -földrajzi kérdésekkel is.

Tanulmányozta a dél-amerikai, kelet-afrikai és délkelet-ázsiai expedíciói során a trópusi, illetve circumtropikus területeken gyűjtött talajfaunát. Nevéhez fűződik a magyarországi nemzeti parkok és a természetvédelmi területek zoológiai kutatásának megszervezése és irányítása.

Több mint ötszáztíz tudományos publikáció szerzője.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

  • Tetűatkák – Tarsonemina (1972)
  • Páncélosatkák – Oribatida (társszerző, 1977)
  • Primitive Oribatids of the Palaerarcitc Region (1983)
  • The Oribatid Species Described by Berlese (1994)
  • A Catalogue of the Hungarian Oribatid Mites (2004)

Források[szerkesztés]

  1. http://www.matud.iif.hu/2013/02/15.htm
  2. http://actazool.nhmus.hu/59/4/ActaZH_2013_Vol_59_4_305.pdf