Papp László (zoológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Papp László
Született 1946. október 3. (73 éves)
Aranyosgadány
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Kitüntetései Széchenyi-díj (2004)

Papp László (Aranyosgadány, 1946. október 3. –) Széchenyi-díjas magyar biológus, zoológus, entomológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A legyek társulásszerveződésének és rendszertanának neves kutatója. Papp Lajos szívsebész professzor bátyja.

Életpályája[szerkesztés]

1965-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, ahol 1970-ben kapott biológusi diplomát. 1971-ben szerezte meg egyetemi doktori címét. Diplomájának megszerzése után a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának munkatársa lett. Itt több mint tíz éven keresztül dolgozott, utána rövid ideig általános iskolai tanár Vecsésen. 1982-ben az Állatorvostudományi Egyetemen kezdett el dolgozni, majd 1986-ban visszatért a Magyar Természettudományi Múzeum állattárába. Később az MTA és a Múzeum közös Állatökológiai Kutatócsoportjának vezetésével bízták meg, majd kutatóprofesszori megbízást kapott. Múzeumi állása mellett az Állatorvostudományi Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott órákat.

1976-ban védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1988-ban akadémiai doktori értekezését. 1976-ban az MTA Zoológiai bizottságának, 1986-ban az Ökológiai bizottságnak lett tagja. 1990-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1998-ban rendes tagjává. 1998 és 2000 között a Tudományetikai Bizottságban is dolgozott. 2000-től az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa munkájában is részt vesz. 1991 és 1998 között az Országos Tudományos Kutatási Alap több szakbizottságának tagja volt.

1965-ben lépett be a Magyar Rovartani Társaságba, amelynek 1975 és 1977 között titkára, majd onnantól választmányi tagja (egy kétéves szünettől eltekintve). Emellett tagja a Magyar Biológiai Társaságnak, a Magyar Parazitológusok Társaságának és a Magyar Ökológusok Egyesületének. Az Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae főszerkesztője volt 1992 és 1996 között (azóta szerkesztőbizottsági tagja), valamint az azóta megszűnt Parasitologia Hungarica szerkesztőbizottságának volt tagja.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területei a kétszárnyúak (Diptera) imágóinak, lárváinak alaktana; a legyek rendszertana és repülő rovarok (elsősorban a legyek) közösségszerkezete és társulásszerveződése, valamint a ritkán előforduló rovarfajok tanulmányozási és védelmi módszereinek vizsgálata.

A rendszertani nómenklatúrával foglalkozó munkáiban három légycsaládot, ezen belül harminc új légynemet és háromszázötven légyfajt írt le. Magyarország állatvilágában hétszáz légyfajt sikerült elsőként kimutatnia. Ez az eredménye nemzetközi figyelmet is keltett. Könyvszerkesztői munkássága is jelentős, Darvas Bélával és Soós Árpáddal több nemzetközileg elismert kézikönyvet írt, elsősorban rovartani területen.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Ipolyi Arnold tudományfejlesztési díj (1995, OTKA)
  • A Magyar Ökológiáért (2000, Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete)
  • Széchenyi-díj (2004) (megosztva Mahunka Sándorral)

Főbb publikációi[szerkesztés]

Források[szerkesztés]