Magyar Balázs (hadvezér)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Balázs
Magyar Balázs.jpg
A Magyar Királyság erdélyi vajdája
Hivatali idő
1472 1475
Előd Dengelegi Pongrác János
Utód Dengelegi Pongrác János

Született születési ideje nem ismert
Elhunyt1490
Kassa

Foglalkozás katona
Magyar Balázs alakja a kolozsvári Mátyás király emlékmű egyik mellékalakjaként [1]

Mérai Magyar Balázs (? – 1490) magyar hadvezér, Magyar Benigna apja.

Élete[szerkesztés]

Születési ideje ismeretlen. Egyes források szerint a Kolozsvár melletti Mérából származott. Így örökölhette nevét is. Erre lehet következtetni a róla szóló legenda alapján is, mely szerint jobbágycsaládból származott.[2] Viszont a történészek teljesen valószínűtlennek tartják, hogy ennyire alacsony sorból származott volna.

Hunyadi János alatt kezdett katonáskodni, majd Hunyadi Mátyás a husziták és a csehek ellen vezetett háborúiban vett részt a fekete sereg hadvezéreként. Mátyás király állandó zsoldoshadserege, a fekete sereg (legio nigra) a korabeli Európa legjelentősebb és legerősebb hadserege volt.[3] 1462-ben lett a Felvidék kapitánya, nyolc évvel később a déli határok védelmének vezetését vette át. 1470-72-ben, 1473-74-ben és 1482-83-ban horvát-szlavón bán, 1473-75-ben erdélyi vajda volt. Támogatta a moldvai vajdát, 1479-ben sikertelenül védte Veglia szigetét a velenceiekkel szemben. 1480. augusztus 10-én török had szállt partra Otrantónál. Mátyás király, apósa, Ferdinánd nápolyi király megsegítésére 1000 főnyi magyar különítményt küldött az Appennini-félszigetre, aminek szintén Magyar Balázs volt a vezetője és visszavette Otrantót a törököktől.

A királytól dunántúli és trencséni birtokokat kapott, amelyeket Benigna lánya és annak férje, Kinizsi Pál örököltek. Ilyen birtok volt Nagyvázsony is, ahol Kinizsivel közösen 1481-ben kolostort alapítottak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megújul a kolozsvári Mátyás-szobor – Múlt-kor.hu, 2009. július 24.
  2. Mérai-e Magyar Balázs?
  3. Fekete sereg (legio nigra). [2009. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 20.)

Források[szerkesztés]