Ugrás a tartalomhoz

Madagaszkári vörös fodi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madagaszkári vörös fodi
Hím
Hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Foudia
Faj: F. madagascariensis
Tudományos név
Foudia madagascariensis
(Linnaeus, 1766)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Madagaszkári vörös fodi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madagaszkári vörös fodi témájú médiaállományokat és Madagaszkári vörös fodi témájú kategóriát.

A madagaszkári vörös fodi más néven madagaszkári fodi, vagy madagaszkári fodiszövő (Foudia madagascariensis) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár területén honos, ahol egyike a leggyakoribb madárfajoknak. A sziget szinte valamennyi élőhelytípusában megtalálható (a mezőgazdaságilag művel területeken, a száraz szavannákon és bozótos területeken, sőt a városokban is), csak a zárt erdőket kerüli el. a hegyvidékeken 2450 méteres magasságig felhatol.

Mivel tetszetős küllemű faj sokfelé betelepítették. Ilyen betelepített állományai élnek a Comore-szigeteken, Réunion, Mauritius és Rodriguez szigetén, a Seychelle-szigeteken, a Brit Indiai-óceáni Területhez tartozó Chagos-szigeteken és Szent Ilona szigetén is. Néhány helyen ezek közül mezőgazdasági kártevő vált és több helyütt fenyegeti az ott őshonos ritka egyéb fodi-fajokat agresszív terjeszkedése miatt.

Megjelenése[szerkesztés]

A madár hossza 12,5 centiméter, testtömege 14-19 gramm. A fajnál nagyon kifejezett ivari dimorfizmus figyelhető meg. A tojók és a fiatal madarak tollazata fakó barnás-homokszínű, nagyon hasonlítanak egy verébre. Ezzel szemben a hímek a nászidőszak során a szövőmadárfélék között is az egyik legszínesebbnek számítanak. Tollazatuk ilyenkor egész testükön fénylő vörös színűvé válik. A nászidőszakon kívül narancssárga vagy sárga, barna szárnyfedőtollakkal és farokkal. Mindkét ivar csőre rövid, kúpos, alkalmas magvak kicsippentésére és feltörésére.

A hím
és a tojó

Életmódja[szerkesztés]

A vörös fodi a költési időszakon kívül nagy csapatokban él. Tápláléka vadon élő fűfélék és termesztett gabonafélék magvai. A rizstermesztő vidékeken veszélyes mezőgazdasági kártevővé válhat, mivel itt fő táplálékává a rizs magvai válnak és nagy csapatokban meglepve alapos pusztítást visz véghez a földeken.

A fiókanevelési időszakban viszonylag sok rovart is fog, hogy a fiókák nagy fehérjeigényét fedezni tudja.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A költési időszak februártól májusig tart. Ilyenkor feladja közösségi életmódját és a hímek egy nagyjából 20 méteres átmérőjű revírt foglalnak maguknak, ahonnan minden más hímet elűznek. A fészek fűből szőtt tojásdad alakú építmény, mely faágon lóg. A hím kezdi az építést és a tojóval együtt fejezi be. A fészekalj 2-4 halványkék tojásból áll. Ezeken a tojó 11-14 napig kotlik. A fiatal madarak 2 hét után repülnek ki. Táplálásukban mindkét szülő részt vesz. A fogságban tartott egyedeknek egy négy hónapos szaporodási időszakban akár három fészekaljuk is lehet, így ez alapján feltételezhető, hogy a szabadban is legalább kettő fészekaljat röpítenek ki egy szaporodási időszak során.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madagaskarweber című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]