Mészhidrát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mi is a mész?[szerkesztés]

A mészhidrátnak az alapanyaga maga a mészkő vagy kalcium-karbonát – CaCO3), amely igen nagy mennyiségben található bolygónkon. Ebből a mészkőből különböző eljárások révén nyerhető mészhidrát. A mészkő keletkezésével kapcsolatban érdekes tény, hogy a valaha élt mészvázú élőlények maradványainak üledékes eredménye. Mésznek hívunk minden olyan ásványi anyagot, aminek legalább 90%-át kalcium-karbonát alkotja. A színét elsősorban a benne található anyagi összetétele határozza meg, amely lehet fehér, sárga, barna, vörös, szürke vagy feketés.

A mészhidrát gyártása[szerkesztés]

A mészkövet bányászás és őrlés után kiégetik. Az égetésre azért van szükség, hogy a kalcium-karbonátból égetés útján - amit fehérizzásnak is hívunk - a széndioxidot eltávolítsák. Az így kapott termék a kalciumoxid (CaO, ismertebb nevén: égetett mész), amelyhez víz hozzáadásával alakul ki az oltott mész, amely lehet porrá oltott fehér mész [Ca(OH)2], más néven mészhidrát), vagy nagyobb mennyiségű víz hozzáadásával, oltott mészpép.

Mészhidrát fogalommeghatározás, megjelenése[szerkesztés]

A mészhidrát olyan égetett mész, amelyet további felhasználás céljából oltanak. Megjelenése: Fehér-sárgás színű, vegyjele: Ca(OH)2. Vízzel reagens anyag, ezért legyünk nagyon elővigyázatosak vele munka közben!

Felhasználása, felhasználási területe[szerkesztés]

Felhasználása: A mészhidrát olyan oltott mész, amely körülbelül 32 m/m% vízzel oltott állapotban van. Napjaink egyik kedvenc alapanyaga az építőiparban, ugyanis kiváló társa az előrekevert zsákos építőanyagoknak, mint például a vakolat, vagy a falazó habarcs. Ennek a terméknek köszönhetően sikerült forradalmasítani a korábbi építőipart, és megalkotni a "készre-kevert", vagy "előkevert" építőanyagot, amely gyors, homogén, és ezáltal egyenletes minőségű. Ennek következtében – többek között – elkerülhetővé válik, hogy "kövér" legyen a vakolat. Felhasználási területe: elsősorban az építőipar, szennyvíztisztítás, gumigyártás, ipari vízlágyítás, ipari semlegesítés, környezetvédelem.

Kémiai megközelítés[szerkesztés]

A mészkő égetésekor közel 50% széndioxid (CO2) és 50% kalciumoxid (CaO) keletkezik. CaCO3 + égetés → CaO + CO2 Égetési hőmérsékle:900-1000°C Ha az égetett mészhez vizet adagolunk, akkor indítjuk be az oltódás folyamatát. CaO + H2O → Ca(OH)2 Ca(OH)2+égetés → Ca0 + H2O égetési hőmérséklet: 600°C

Külső hivatkozások[szerkesztés]