Kalcium-sztearát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kalcium-sztearát
Stearic Acid Calcium Salt Structural Formula V.2.svg
IUPAC-név Kalcium-oktadekanoát
Kémiai azonosítók
CAS-szám 1592-23-0
PubChem 11177
SMILES
CCCCCCCCCCCCCCCCCC(=O)[O-].
CCCCCCCCCCCCCCCCCC(=O)[O-].[Ca+2]
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C36H70CaO4
Moláris tömeg 607,03 g/mol
Olvadáspont 179 °C
Forráspont °C
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A kalcium-sztearát egy fehér, szobahőmérsékleten szilárd vegyület, melynek képlete C36H70CaO4. A vegyület két darab sztearátból (a sztearinsav anionja) áll, valamint egy kétszeresen pozitív töltésű kationból, melyet a kalcium alkot (Ca2+). A kalcium-sztearát olvadáspontja 179 °C, vízben nagyon kevéssé oldékony, éterben, kloroformban, acetonban és hideg alkoholban nem oldható. Meleg alkoholban és meleg növényi és ásványi olajokban részben oldékony, meleg piridinben jól oldható. Előállítása során általában állati eredetű (bárányból, sertésből származó) sztearinsavat használnak. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calcii stearas néven hivatalos.

Felhasználása[szerkesztés]

  • Élelmiszerek esetén elsősorban csomósodást gátló anyagként, valamint emulgeálószerként alkalmazzák, E572 néven. Főként cukrászipari termékekben fordulhat elő, de igazán széles körben a kozmetikumokban fordulhat elő. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.
  • Töltőanyagként, valamint térfogatnövelőként számos gyógyszerben, kapszulában megtalálható. Előnye továbbá, hogy síkosító tulajdonsággal is rendelkezik, vagyis a tabletták készítése során, a nagy nyomáson történő tablettává préseléskor a kalcium-sztearát megakadályozza, hogy a tabletta alkotóelemei a prés alkatrészeihez tapadjanak.

Külső források[szerkesztés]