Sztearinsav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztearinsav
Stearic acid.svg
Stearic acid spacefill.gif
IUPAC-név octadecanoic acid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 57-11-4
PubChem 5281
SMILES
CCCCCCCCCCCCCCCCCC(=O)O
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C18H36O2
Moláris tömeg 284,47724 g/mol
Sűrűség 0,847 g/cm3 70 °C-on
Olvadáspont 69,6 °C
Forráspont 383 °C
Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok (nincs)[1]
S mondatok (nincs)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A sztearinsav (IUPAC rendszeresített név : octadecanoic sav) az egyike a hasznos telített zsírsavaknak, ami leginkább állati és növényi zsírokból és olajokból származik. Viaszosan szilárd jellegű. A neve a görög stear (sztearin) szóból ered, ami azt jelenti faggyú. A sztearinsav és észter formájában használatos. A természetben a sztearinsav valójában palmitinsavval összekeveredve található meg. Ez a legkevésbé egészségtelen a többi telített zsírsavakhoz képest. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum stearicum néven hivatalos.

Előállítása[szerkesztés]

A sztearinsav állati zsírok magas hőmérsékleten és nyomáson, víz hatására bekövetkezett hidrolízise során keletkezik, mely során trigliceridek jönnek létre. Egy másik előállítási mód, ha telítetlen növényi olajokat hidrogéneznek, azaz a telítetlen szénhidrogénekből telített szénhidrogének lesznek. A kereskedelemben kapható sztearinsav általában a sztearinsav és a palmitinsav keveréke, bár tisztított sztearinsav is kapható.

Felhasználása[szerkesztés]

  • A sztearinsavat gyertyák, szappanok, műanyagok, olaj alapú festékek, élelmiszerek, kozmetikumok előállítása során, valamint különféle gumiból készült anyagok puhításához alkalmazzák. Szappanokban történő használata során a szappan keménysége megnő, különösen a növényi olajból készült szappanoké.
  • A tűzijátékokban a különféle fémek bevonására alkalmazzák, mert megvédi őket az oxidáxiótól, ezáltal a tűzijáték tovább felhasználható marad.
  • Élelmiszerek esetén elsősorban csomósodást gátló anyagként alkalmazzák E570 néven. Rágógumikban, különféle cukorból készült édességekben, vajban, egyes aromákban és pékárukban fordulhat elő. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, élelmiszerekben használt mennyiségek esetén nincs ismert mellékhatása.

Kémiai reakciók[szerkesztés]

A szterainsav, más telített zsírsavakhoz hasonlóan, alkohollá, jelen esetben sztearil-alkohollá alakulhat, valamint számos alkohollal alkothat észtert.

Fontosabb sói[szerkesztés]

Az élelmiszerekben a következő sóit is használják, a sztearinsavhoz hasonlóan főként csomósodást gátló anyagként. Napi maximum beviteli mennyiségük nincs meghatározva, élelmiszerekben használt mennyiségek esetén nincs ismert mellékhatásuk.

Lebontása[szerkesztés]

Egy embereken végzett, izotópokon alapuló mérés kimutatta, hogy a szájon át a szervezetbe került sztearinsav 2,4-szer nagyobb arányban alakul olajsavvá, mint a palmitinsav palmitil-oleáttá. A sztearinsav kisebb mértékben kötötte meg a koleszterin-észtereket. Az eredmények arra utalnak, hogy kevésbé káros hatásai vannak, mint más telített zsírsavaknak.[2]

Külső források[szerkesztés]

  1. ^ a b c A sztearinsav vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. 01. 15. (JavaScript szükséges) (németül)
  2. Emken, Edward A. (1994). „Metabolism of dietary stearic acid relative to other fatty acids in human subjects” (PDF). American Journal of Clinical Nutrition 60, 1023S–1028S. o. (Hozzáférés ideje: 2006. augusztus 7.)