Triglicerid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Példa trigliceridre: egy telítetlen zsír  (C55H98O6). Bal oldalon: glicerin; jobb oldal, fentről lefelé: palmitinsav, olajsav, alfa-linolénsav.

A triglicerid (TG, triacylglycerol, CÍMKE, vagy triacylglyceride) a hétköznapi zsírként azonosított vegyületek leggyakoribb szerkezeti típusa. Kémiailag egy észter származék, amelyet glicerin és a hozzá kapcsolódó három zsírsav ( tri- , glicerid) alkot.[1] A trigliceridek a fő alkotóelemei az emberek és állatok testzsírjának és a növényi zsíroknak.[2]  Jelen vannak a vérben is, ezen keresztül zajlik a zsírszövetek zsírjainak cukorrá valamint a cukrok zsírrá alakítása a májban. A trigliceridek a fő alkotói az emberi bőr által termelt faggyúnak is.[3]

Több különböző típusú triglicerid létezik, a fő csoportok: telített, illetve telítetlen típusok. A telített zsírok "telítettek" hidrogénnel — azaz a szénatom összes rendelkezésre kötési helyen hidrogén atomokat köt meg. Ebből adódó tulajdonságuk a magasabb olvadáspont, és hogy szobahőmérsékleten általában szilárd halmazállapotúak. A telítetlen zsírsavak esetén a molekula nincs telítve hidrogén atomokkal, helyette a szénben kettős kötések alakulnak. Ezeknek alacsonyabb az olvadáspontja, és szobahőmérsékleten rendszerint folyékonyak.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Nomenclature of Lipids. IUPAC-IUB Commission on Biochmical Nomenclature (CBN). (Hozzáférés: 2007. március 8.)
  2. Nelson, D. L.. Lehninger, Principles of Biochemistry, 3rd, New York: Worth Publishing (2000. október 10.) 
  3. Lampe, M. A. (1983). „Human stratum corneum lipids: characterization and regional variations”. J. Lipid Res. 24 (2), 120–130. o. PMID 6833889.