Ugrás a tartalomhoz

Fogászat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fogászat a szájüreg és a rágókészülék (rágóizmok, rágóízület, fogak) betegségeinek gyógyítása. Szakorvosa a fogorvos, a fogorvosi szakvizsga letétele után meg hivatalosan fogszakorvos. A vizsgázott fogászokat szakmapolitikai okokból képezték 1959-ben hazánkban fogorvoshiány miatt-ők nem egyenértékűek a fogorvosokkal![1][2] A fogorvosok segédjei a fogászati asszisztensek , a fogtechnikusok és a dentálhigiénikusok Archiválva 2018. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben.[3]

Fogorvos munka közben.

Szakosodási lehetőségek

[szerkesztés]

Az Európai Unió követelményeinek megfelelően a 2003 után végzettek csak az új szakképesítési rendszerben szerezhetnek szakvizsgát.

A diploma megszerzésével a fogorvos önálló munkára, önálló rendelő működtetésére jogosult.

Ezen felül a következő elnevezésű szakvizsgákat teheti le:

 • Dentoalveoláris sebészet
 • Konzerváló fogászat és fogpótlástan
 • Parodontológia
 • Gyermekfogászat
 • Fogszabályozás

A fogszakorvosok pszichoterapeuta szakvizsgát is letehetnek.

Azon fogorvosok, akik általános orvosi diplomával is rendelkeznek, letehetnek arc-állcsont-szájsebészet szakvizsgát is.

A 22/2012. (IX.14.) EMMI rendelet 2018. szeptember 1-től kivezeti a Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát és bevezeti a Fogpótlástan, valamint az Endodontia szakvizsgákat.

2018. szeptember 1-től Magyarországon szerzett, vagy államilag elismert fogorvosi diplomával megszerezhető szakképesítések:

 • Dento-alveolaris sebészet
 • Fogszabályozás
 • Gyermekfogászat
 • Fogpótlástan
 • Endodontia
 • Parodontológia

Finanszírozás szerinti felosztás

[szerkesztés]

Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott ellátás

[szerkesztés]

Ezek a volt „SZTK” rendelők. Legtöbbjük ma már részben a kezelőorvos tulajdonát képezi. A körzetbe tartozó betegek ellátása meghatározott heti óraszámban történik. A kezelések után a rendelő az OEP-től speciális elszámolás alapján juttatást kap.

A betegeknek nem kell fizetniük bizonyos kezelésekért. Ezeket a vonatkozó Jogszabály határozza meg. (Ilyenek például gyökérkezelés, tömések. De nem ilyen: korona, híd, esetenként a műfogsor.)

Az OEP jellemzően alulfinanszírozza a rendelőket. A felhasznált anyagok minőségének növelését (a drágabb, jobb tömőanyag megvásárlását) a fogorvos csak saját bevételeinek csökkentése árán érheti el, vagyis drágább tömőanyag felhasználása esetén sem engedi a törvény, hogy a beteggel többet fizettessenek.

Fogorvos munka közben.

Magánrendelők

[szerkesztés]

A rendelő összes kiadását a bevételek fedezik, ezért a betegnek minden kezelésért fizetnie kell. A kezelések árai tehát tartalmazzák a beruházási, fenntartási, anyag- és bérköltségeket.

Néhány rendelőben több típusú rendelés is folyhat, például délelőtt OEP ellátás, délután magánrendelés.

Források

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
 • Forrai Judit: Fejezetek a fogorvoslás és eszközeinek történetéből. A fogászat rövid kultúrtörténete; Dental Press Hungary, Budapest, 2005