Lionel Dunsterville

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lionel Charles Dunsterville
Dunsterville tábornok
Flag of the British Army.svg Dunsterville tábornok
Született 1865. November 9.
Flag of the United Kingdom.svg Westward, Egyesült Királyság
Meghalt 1946. március 18. (81 évesen)
Torquay
Állampolgársága
Nemzetisége Flag of the United Kingdom.svg brit
Szolgálati ideje 1875 - 1920
Rendfokozata Vezérőrnagy
Csatái Első világháború
Oroszországi polgárháború
Kitüntetései Order of the Bath
Order of the Star of India
Iskolái United Services College

Lionel Charles Dunsterville vezérőrnagy (1865 november 9. - 1946) az Egyesült Királyság tábornoka, az első világháború végén a német-török koalíciós csapatok ellen ő vezette a róla elnevezett Dunsterforce többnemzetiségű elit antant haderőt a Kaukázusi Fronton.

Fiatalsága[szerkesztés]

1865. november 9-én született Westwardban[1] és fiatalon 10 éves korától (1875-1883) a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia kadétja lett. Itt iskolatársa volt az irodalmi Nobel-díjas Rudyard Kiplingnek, aki róla mintázta meg Stalkyt a közösen eltöltött időket idézve a Stalky és társa (Stalky & Co) című gyerektörténet-gyűjteményében. Fiatal lövésztisztként 1884. augusztusától a Királyi Sussex Ezred állományába került és 1887-től az Brit Gyarmati Indiai Hadsereghez helyezték át. Az északnyugati fronton Wazirisztánban (ma Pakisztán) és Kínában vett részt az ottani harcokban.

Az első világháborúban[szerkesztés]

A háború kezdetén Indiában szolgált, de 1917-ben kinevezték a szövetséges erőkből felállításra került elit haderő parancsnokának. Az ezer fős ausztrál, brit kanadai és új-zélandi katonából álló jól felszerelt gépesített „Dunsterforce” feladata lett, hogy meggátolja a német-török invázió kiterjesztését India felé. A másik fontos feladatot a transzkaukázusi függetlenségi mozgalmak segítése jelentette. A térségben az első világháború előestéjére a kitermelt olaj mennyisége 7 millió tonna volt évente. Ez fontos célponttá tette a térséget az elkövetkező harci eseményekben. Németország is csapatokat küldött a térségbe Kress von Kressenstein tábornok vezetésével. A legnagyobb harcok Baku, körül alakulnak ki és bonyolítja a helyzetet, hogy a Vörös Hadsereg is megjelent a hadszíntéren. A szövetséges antant erőknek Dunsterville tábornok, vezetésével sikerült kivernie a városból és környékéről az ott lévő németekkel szövetséges török csapatokat, és így 1918-ban rövid időre létrejött a független Azerbajdzsáni Demokratikus Köztársaság. A küldetés 1918. szeptember 14-én ért véget, mert szembekerültek a 14 000 főt számláló török erőkkel és két hónapnyi harc után be kellett érniük a törökökkel kötött fegyverszüneti megállapodással.[2] Katonai pályája a hadművelet után véget is ért, 1920-ban nyugállományba vonult és 1946-ban tért örök nyugalomra.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lionel Dunsterville című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Roger Lancelyn Green: Stalky & Co. Some notes on the characters (angol nyelvű). www.kipling.org.uk, 1961 (Hozzáférés: 2010. január 3.)
  2. Who is who – Lionel Dunsterville. angol nyelvű. (Hozzáférés: 2010. január 3.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]