Horace Hood

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sir Horace Hood
Horace Hood portrait.jpg
Született 1870. október 2.
 Nagy-Britannia, London
Meghalt 1916. május 31. (45 évesen)
Északi-tenger, a Jylland-félszigethez közel
Állampolgársága brit
Nemzetisége Anglia angol
Fegyvernem Brit Királyi Haditengerészet
Rendfokozata ellentengernagy
Csatái Első világháború
Kitüntetései (teljesség igénye nélkül) Viktória-rend
Iskolái Britannia Royal Naval College

Sir Horace Lambert Alexander Hood (London, 1870. október 2. - Északi-tenger, 1916. május 31.) brit tengerész, ellentengernagy az első világháborúban.

Élete[szerkesztés]

Sir Horace Hood 1870. októberének elején született Anglia fővárosában, Londonban. Ő volt a család harmadik gyereke. 1886-1889 között szolgált az HMS Minotaurus, HMS Calliope, HMS Trafalgar és az HMS Royal Sovereign angol hadihajókon. 1894-ben hadnaggyá léptetik elő. 1903-tól kapitány.

1900-1916 között Horace Hood az HMS Ramillies, az HMS Hyacinth, az HMS Centurion, az HMS Berwick, az HMS Commonwealth brit hadihajókont és az HMS Invincible brit csatacirkálón teljesített feladatot. 1904-ben Szomáliföldön szolgált, 1907-től egy ideig Washingtonban haditengerészeti attasé.

1913-ban Winston Churchill, az Admiralitás Első Lordja alatt teljesített szolgálatot. Churchillel tartott, mikor az merészen 1914. októberében a belga Antwerpen védőállásait szemlélte meg. Nem sokkal ezután a doveri Flotta parancsnokává nevezik ki és evvel párhozamosan tengeren át segíti Flandria és Antwerpen védelmét.

1915. nyarán a John Jellicoe admirális irányítása alatt álló Nagy flotta harmadik csatacirkáló csoportját vezeti. Mikor az angol Nagy flotta megütközött a Német Császári Haditengerészettel a Jütlandi csatában, Hood admirális az HMS Invincible fedélzetén irányította hajóit. Azonban a csatában a német SMS Lützow és SMS Derfflinger csatacirkálók ágyúikkal több találatot is bevittek az angol hajóba és az egyik találat következményeként az egész hajó felrobbant. Legénység 1032 tagjából mindössze 6 fő menekült meg. A halottak közt volt Hood admirális is.

Források[szerkesztés]