Limanova tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Limanova tér
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest XIV. kerülete
Névadólimanowai csata
Irányítószám1149
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Limanova tér (Budapest)
Limanova tér
Limanova tér
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 15″, k. h. 19° 06′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 15″, k. h. 19° 06′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Limanova tér témájú médiaállományokat.

A Limanova tér a Róna utca és a Nagy Lajos király útja között fekvő kis tér a XIV. kerületben, Zuglóban. Előbbivel a Limanova utca, utóbbival a Limanova köz köti össze. Hossza kb. 120 m (a két utcácskával együtt 270 m), szélessége 20 m.

Elnevezése[szerkesztés]

A tér a galíciai Limanowa lengyel városról kapta a nevét 1931-ben, a hozzávezető utcákat is ekkor nevezték el Limanowa után.[1] Az első világháború idején jelentős harcok folytak a város térségében az Osztrák–Magyar Monarchia és az Orosz Birodalom csapatai között. Az elnevezés a limanovai csatának állít emléket.

Története[szerkesztés]

Néhány emeletes lakóház és kis park található benne, és semmilyen intézmény vagy látnivaló nem gazdagítja. Az 1930-as években itt lakott Fejtő Ferenc, s gyakran megfordult nála a közeli Korong utcában lakó József Attila. Itt volt lakása ekkoriban Rajk Lászlónak is, aki Kádár Jánost bújtatta többször.

A tér mai érdekességét az adja, hogy talán ez az egyetlen közterület Budapesten, amelyről saját blog szól.

Híres lakói[szerkesztés]

Közlekedése[szerkesztés]

Közösségi közlekedés a Limanova téren nincs. BKV járatokkal azonban az Erzsébet királyné útja, a Nagy Lajos király útja vagy a Róna utca felől egyszerűen megközelíthető. Az alábbi járatok közlekednek a közelében:

Autóbusz
Villamos
Trolibusz

Források[szerkesztés]

  1. Új utcaelnevezések. Fővárosi Közlöny, 1931 (42. évf.), 53. sz (magyar nyelven) pp. 1088, 1931. szeptember 1. (Hozzáférés: 2019. június 29.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]