Liberálisok (Svédország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Liberálisok
Liberalerna

Adatok
Elnök Johan Pehrson

Alapítva 1934. augusztus 5.
Eredeti név Folkpartiet
Székház Stora Nygatan 2A
Stockholm
Svédország

Ideológia liberalizmus
szociálliberalizmus
európapártiság
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Parlamenti jelenlét Riksdag:
20 / 349
Nemzetközi szövetségek Liberális Internacionálé
Európai párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért
Hivatalos színei kék
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Liberálisok
Liberalerna
témájú médiaállományokat.

Liberálisok (svédül: Liberalerna, rövidítése: L) egy svédországi liberális, szociálliberális szellemiségű politikai párt. A párt a Fredrik Reinfeldt vezette 2006-2014 közötti jobbközép kormánykoalíció tagja volt. A párt neve 2015. november 22.-éig Liberális Néppárt (Fokpartiet liberalerna). A párt a Liberális Internacionálé és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsalád tagja.

Ideológiája[szerkesztés]

A párt ideológiája a szociálliberalizmuson alapszik, gazdasági kérdésekben támogatta a jóléti állam szerepét, azonban ellenezte a szociáldemokraták államosító politikáját. Külpolitikai kérdésekben mindig is elkötelezett volt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság iránt, elutasította a nácizmust és kommunizmust egyaránt. A párt a második világháború alatt támogatta a svéd kormánykoalíciót és az ország semlegességét is. A hidegháború idején hevesen kritizálta a Szovjetunió politikáját.[1] A hidegháború végeztével ez volt az első svéd párt, amely az ország hagyományos semlegességének felfüggesztését követelte és az ország NATO csatlakozását szorgalmazta.

A párt emellett ellenezte a Dél-Afrikában már megszűnt apartheid rendszert és bojkottot sürgetett akkoriban. Ellenezte a harmadik világbeli országokban kialakuló kommunista rezsimeket, emiatt a Szociáldemokrata Párttal heves vitái voltak, akiket azzal vádoltak, hogy szemet huny ezen diktatúrák felett.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Liberalerna. (Hozzáférés: 2017. május 19.)