Centrum Párt (Svédország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Centrum Párt

Adatok
Elnök Annie Lööf
Frakcióvezető Anders W Johansson

Alapítva 1913. március 2.
Székház Stora Nygatan 4, Gamla stan,
Stockholm, Svédország
Ifjúsági tagozat Centrum Párt Ifjúság
Tagok száma 37.340 (2009)

Ideológia liberalizmus
agrárpolitika
zöld liberalizmus
Politikai elhelyezkedés közép és jobbközép között
Parlamenti jelenlét Riksdag:
22 / 349
Nemzetközi szövetségek Liberális Internacionálé
Európai párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Centrum Párt témájú médiaállományokat.

A Centrum Párt (svédül: Centerpartiet, rövidítése: C) egy svédországi liberális, agrárista politikai párt. A párt hagyományosan az Északi Agrár Pártcsaládhoz tartozik, akik a szabad piacgazdaság, környezetvédelem, nemi egyenlőség és a decentralizmust támogatják. A Centrum Párt tagja a Mérsékelt Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok vezette Szövetség Svédországért jobbközép kormány koalíciónak.[1]

Ideológia[szerkesztés]

Gazdaságpolitika[szerkesztés]

A pártot a svédországi sajtó gyakran klasszikus liberálisnak tartja. Gazdasági kérdésekben a kis és középvállalkozásokat, a családi vállalkozásokat. Fontosnak tartják, hogy a vidéki településeket is megfelelő infrastruktúrával lássák el, hogy ne néptelenedjenek el a falvak a városba történő vándorlás miatt. Ellentétes álláspontot képviselnek a szociáldemokratákkal és a Svéd Demokratákkal. A párt távolságot tart a neoliberalizmustól és a libertarianizmustól.[2]

Bevándorlás[szerkesztés]

A párt liberális bevándorlási politikát folytat. A párt a 2015-ös európai menekültválság után javaslatot tett, hogy a menekültek segélyezési rendszere helyett hitelt kapjanak, amely hasonló lenne a svédországi hallgatói hitelhez. 2016-ban a párt felvetette, hogy a bevándorlók kötelező állampolgári ismeretek oktatáson vegyenek részt.

Európai Unió[szerkesztés]

A párt elkötelezetten Unió-párti, ugyanakkor a párt álláspontja szerint Svédországnak a monetáris unión kívül kell lennie, az euró helyett továbbra is a svéd koronát kellene fizetőeszköznek használnia.

Szavazóik[szerkesztés]

A párt szavazói főképp vidéki, községi szavazókból állnak emellett földművesek is szavaznak rájuk. A párt azonban Maud Olofsson vezetése alatt a Liberálisok politikai fordulatának köszönhetően egyre több liberális városi szavazót gyűjtött be Svédország középső részéről.

Párt elnökök nevei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Centre Party POLITICAL PARTY, SWEDEN. (Hozzáférés: 2017. október 19.)
  2. Swedish political parties – Centerpartiet. [2017. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 19.)