Ugrás a tartalomhoz

Leopardus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leopardus
Ocelot (Leopardus pardalis)
Ocelot (Leopardus pardalis)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Macskaformák (Felinae)
Nem: Leopardus
Gray, 1842
Szinonimák
 • Oncifelis Severtzov, 1858
 • Oreailurus Cabrera, 1940
Fajok
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Leopardus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Leopardus témájú kategóriát.

A Leopardus a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó nem. Az ide tartozó fajokat összefoglalóan néha párducmacskáknak vagy tigrismacskáknak is nevezik, eredetileg azonban ez a két elnevezés csak az ocelotot (párducmacska) és az oncillát (tigrismacska) jelölte.

A szintén macskaféle leopárd (Panthera pardus) nevének hasonlósága ellenére nem a Leopardus, hanem a Panthera nembe tartozik.

A nem az amerikai kismacskák genetikai fejlődésének legrégebbi ága, amelyek közös őse a késő miocénben kelt át a Bering-földhídon Ázsiából Észak-Amerikába.[1]

A Leopardus-fajoknak világos barnássárga, okker, sárgás vagy világosszürke alapon foltos bundájuk, kicsi, kerek, hátsó oldalukon fehér foltos fülük és kiemelkedő orruk van. A többi macskaféle 38 kromoszómájával ellentétben ezen fajoknak csak 36 van.[2][3][4]

Fajok[szerkesztés]

142 Dél-Amerikában gyűjtött múzeumi pampamacska-példány vizsgálata jelentős morfológiai különbségeket mutatott ki az állatok között. Ezért a pampamacska- és oncilla-fajkomplexek kettéválasztását és a következők külön fajként való elismerését javasolták: pantanali macska (L. braccatus), keleti tigrismacska (L. emiliae), északi pampamacska (L. garleppi), Muñoa-pampamacska (L. munoai) és foltos pampamacska (L. pajeros). Ezt a besorolást más taxonómusoknak azonban még el kell ismerniük.[7]

Egyes rendszerekben a fent említett fajokat 3 különböző nemre osztják: Leopardus, Oreailurus és Oncifelis. Ennek ellenére régóta tudták, hogy a három nem egy néha "ocelotcsoport"-nak nevezett monofiletikus csoportot alkot. A legújabb besorolások (például Wilson és Reeder 2005-ös osztályozása) ezt a 3 nemet egyetlen nembe (Leopardus) egyesítik.

Evolúció[szerkesztés]

A nukleáris DNS-elemzések szerint a Leopardus, a Puma és a hiúzok (Lynx) utolsó közös őse becslések szerint 10,95-6,3 millió évvel ezelőtt élt.[8] A Leopardus egy genetikailag 4,25-2,02 és 5,19-0,98 millió évvel ezelőtt levált leszármazási vonalat alkot;[8][9] a fajok valószínűleg a Nagy amerikai faunacsere során keltek át a Panama-földszoroson a késő pliocénben. A nem egyik kihalt faja, a Leopardus vorohuensis kövületeit az argentínai Vorohué Formációban találták, valószínűleg a kora pleisztocénből származik; fogainak alakja a csíkos pampamacskáéra hasonlít.[10]

A nemen belül 3 különálló kládot azonosítottak: az egyikbe az ocelot és a hosszúfarkú macska, a másodikba az andesi hegyimacska és a pampamacskák, a harmadikba pedig a kodkod, az oncilla, a Geoffroy-macska és valószínűleg a déli tigrismacska tartozik.[11][12]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Johnson, W. E.; Eizerik, E.; Pecon-Slattery, J.; Murphy, W. J.; Antunes, A.; Teeling, E. & O'Brien, S. J. (2006). "The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment". Science. 311 (5757): 73–77. doi:10.1126/science.1122277. PMID 16400146. S2CID 41672825.
 2. Allen J. A. (1919). "Notes on the synonymy and nomenclature of the smaller spotted cats of tropical America". Bulletin of the American Museum of Natural History. 41: 341–419.
 3. "The classification of the existing Felidae"
 4. "Inter-species hybridization among Neotropical cats of the genus Leopardus, and evidence for an introgressive hybrid zone between L. geoffroyi and L. tigrinus in southern Brazil"
 5. "Species Leopardus tigrinus"
 6. "Molecular data reveal complex hybridization and a cryptic species of Neotropical Wild Cat"
 7. "Taxonomic revision of the pampas cat Leopardus colocola complex (Carnivora: Felidae): an integrative approach"
 8. a b "The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment"
 9. "Phylogenomic evidence for ancient hybridization in the genomes of living cats (Felidae)"
 10. Berta, A. (1983). "A new species of small cat (Felidae) from the late Pliocene – early Pleistocene (Uquian) of Argentina". Journal of Mammalogy. 64 (4): 720–725. doi:10.2307/1380541. JSTOR 1380541.
 11. Johnson, W.E.; Dratch, P.A.; Martenson, J.S. & O'Brien, S.J. (1996). "Resolution of recent radiations within three evolutionary lineages of Felidae using mitochondrial restriction fragment length polymorphism variation". Journal of Mammalian Evolution. 3 (2): 297–120. doi:10.1007/BF01454358. S2CID 38348868.
 12. "Tracking the evolution of the elusive Andean mountain cat (Oreailurus jacobitus) from mitochondrial DNA"