Leány gyöngy fülbevalóval (festmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leány gyöngy fülbevalóval
(Turbános nő)
Johannes Vermeer (1632-1675) - The Girl With The Pearl Earring (1665).jpg
Művész Jan Vermeer van Delft (1665 körül)
Típus olajfestmény
Műfaj tronie
Mozgalom Dutch Golden Age painting
Magasság 44,5 cm
Szélesség 39 cm
Múzeum Mauritshuis
Gyűjtemény Mauritshuis
Település Hága
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Leány gyöngy fülbevalóval témájú médiaállományokat.

A Leány gyöngy fülbevalóval (vagy Turbános nő - hollandul Het Meisje met de Parel) Jan Vermeer van Delft holland festő festménye. A kép 1665 körül készült, klasszikus egyszerűsége, utánozhatatlan színei, finom szerkesztése miatt Vermeer festészetének egyik legegyszerűbbnek tűnő, legletisztultabb, legérettebb alkotásának tartanak, a holland arcképfestés olyan csúcsának, amelyhez csak Rembrandt portréi hasonlíthatók. A kép jelenleg a hágai Mauritshuisban található. A képet sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik néha.

A képről[szerkesztés]

Összességében nagyon keveset tudunk Vermeerről és a munkáiról. Ezt a képet IVMeer néven szignózta és nem dátumozta. Az sem tisztázott, hogy ez a képe megrendelésre készült-e vagy sem, és amennyiben igen, akkor kinek a részére.

A legtöbb Vermeer-irodalom kiemeli, hogy ez a kép egyfajta portré, egy 17. századi holland stílusú kép, ún. tronie (holland arc). A képet 1994-ben restaurálták.

Victor de Stuers tanácsára, aki Vermeert próbálta támogatni, a képet eladták külföldre, majd 1881-ben egy hágai árverésen A.A. des Tombe vette meg összesen 2 guldenért és 30 centért. Akkoriban a kép nagyon rossz állapotban volt. Des Tombénak nem voltak örökösei, így a képet 1902-ben a hágai Mauritshuis Múzeumnak ajándékozta.

1937-ben egy hasonló című képet, a Mosolygó lányt, melyet Vermeer munkájának tartottak, Andrew W. Mellon gyűjtő a washingtoni National Gallery of Artnak adományozta. Erről széles körben úgy tartották, hogy hamisítvány.

A róla készült regény és film[szerkesztés]

Regény[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]