Leány gyöngy fülbevalóval (festmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leány gyöngy fülbevalóval
(Turbános nő)
Johannes Vermeer (1632-1675) - The Girl With The Pearl Earring (1665).jpg
Művész Jan Vermeer van Delft (1665 körül)
Típus olajfestmény
Magasság 44,5 cm
Szélesség 39 cm
Múzeum Mauritshuis
Település Hága
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Leány gyöngy fülbevalóval témájú médiaállományokat.

A Leány gyöngy fülbevalóval (vagy Turbános nő - hollandul Het Meisje met de Parel) Jan Vermeer van Delft holland festő festménye. A kép 1665 körül készült, klasszikus egyszerűsége, utánozhatatlan színei, finom szerkesztése miatt Vermeer festészetének egyik legegyszerűbbnek tűnő, legletisztultabb, legérettebb alkotásának tartanak, a holland arcképfestés olyan csúcsának, amelyhez csak Rembrandt portréi hasonlíthatók. A kép jelenleg a hágai Mauritshuisban található. A képet sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik néha.

A képről[szerkesztés]

Összességében nagyon keveset tudunk Vermeerről és a munkáiról. Ezt a képet IVMeer néven szignózta és nem dátumozta. Az sem tisztázott, hogy ez a képe megrendelésre készült-e vagy sem, és amennyiben igen, akkor kinek a részére.

A legtöbb Vermeer-irodalom kiemeli, hogy ez a kép egyfajta portré, egy 17. századi holland stílusú kép, ún. tronie (holland arc). A képet 1994-ben restaurálták.

Victor de Stuers tanácsára, aki Vermeert próbálta támogatni, a képet eladták külföldre, majd 1881-ben egy hágai árverésen A.A. des Tombe vette meg összesen 2 guldenért és 30 centért. Akkoriban a kép nagyon rossz állapotban volt. Des Tombénak nem voltak örökösei, így a képet 1902-ben a hágai Mauritshuis Múzeumnak ajándékozta.

1937-ben egy hasonló című képet, a Mosolygó lányt, melyet Vermeer munkájának tartottak, Andrew W. Mellon gyűjtő a washingtoni National Gallery of Artnak adományozta. Erről széles körben úgy tartották, hogy hamisítvány.

A róla készült regény és film[szerkesztés]

Regény[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]