Delft látképe (festmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Delft látképe
Vermeer-view-of-delft.jpg
Művész Jan Vermeer van Delft (1659-1660)
Típus olajfestmény
Műfaj cityscape
Mozgalom Dutch Golden Age painting
Magasság 96,5 cm
Szélesség 115,7 cm
Múzeum Mauritshuis
Gyűjtemény Mauritshuis
Település Hága
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Delft látképe témájú médiaállományokat.

A Delft látképe a holland Jan Vermeer van Delft olajfestménye. 1659 és 1660 között festette barokk stílusban. Jelenleg a hágai Mauritshuisben van kiállítva.

Városképi ábrázolások[szerkesztés]

A városok topografikus ábrázolása Vermeer idejében vált széles körben elterjedté. Hendrik Vroomnak volt két ilyen műve, de azok még sokkal archaikusabb formában ábrázolták Delft városát. Hercules Seghers az elsők között használt Galilei-féle távcsövet a művei készítése közben.

Delft látképe a robbanás után[szerkesztés]

Az a táj, ami ma látható a kép festésének helyén

Vermeer festményén a város látható, de nem oldalsó nézetből, hanem idealizált békességben, a város legfontosabb jellemzőivel. A házak a folyó vízfelületén tükröződnek, az ég felhőkben gazdag. A kép közepén az üresség a delfti lőportár robbanása miatt van, ami 1654. október 12-én semmisült meg. Közelebbről megnézve, a fény tisztaságának ellenére, felfedezhető, hogy esik az eső, és az esőcseppek a vízbe és a tetőkre hullanak.

A Kolk-rév és a Schie-folyó[szerkesztés]

Vermeer a delfti látképet az új delfti csatorna, a Schie partján álló ház első emeletéről kinézve festette, a Kolk-rév felett átnézve. Kolk a hajók fogadására szolgáló új rév volt Delftben, 1620-ban készült el. Balra a csatorna Schiedam és Rotterdam felé vezet. Jobbra a csatorna a város köré vezet és a Vleittel összefolyva északra, Hága felé vezet.

Sokáig úgy tartották, hogy ez a kép camera obscura segítségével készült, de úgy tűnik, fordított távcső volt a segítségére. Csak ez magyarázhatja meg ugyanis az adott városrész panorámaképének látványát, így csökkentve az elöl látható tárgyak képét a normálisnál kisebbre.

Delft látképe időrendben az utolsó olyan képe volt Vermeernek, melyet a színek kavalkádjával gazdagon kidolgozott.

Forrás[szerkesztés]

  • Bonafoux, Pascal. Vermeer. New York: Konecky & Konecky, 1992. helytelen ISBN kód: 1-5682-2308-4
  • Wheelock, Arthur K. Vermeer: The Complete Works. New York: Harry N. Abrams, 1997. ISBN 0-8109-2751-9