A katona és a nevető lány (festmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A katona és a nevető lány
Jan Vermeer van Delft 023.jpg
Művész Jan Vermeer van Delft (1657 körül)
Típus olajfestmény
Műfaj genre art
Mozgalom Dutch Golden Age painting
Magasság 50,48 cm
Szélesség 46,4 cm
Múzeum Frick-gyűjtemény
Gyűjtemény Frick-gyűjtemény
Település New York
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A katona és a nevető lány témájú médiaállományokat.

A katona és a nevető lány a holland Jan Vermeer van Delft olajfestménye. 1657 körül festette barokk stílusban. Jelenleg a New York-i Frick-gyűjteményben van kiállítva.

A kép leírása[szerkesztés]

A képen egy katona látható egy lánnyal, aki kezében poharat tart (feltehetően bor van benne). Ez a festmény egyike Vermeer moralizáló képeinek. A lány és a kérőjének ábrázolása, ami kedvelt témája volt a holland festészetnek, Vermeer művén a fénnyel teli szoba tanulmányozására adott alkalmat. A katonatiszt sötét körvonalai a mélység illúzióját segítik megteremteni és elütnek a nőalakon és a szoba bútorain játszadozó fénytől. Németalföld (90 fokosan jobbra fordított) térképe a falon egy eredetileg 1621-ben készített térkép; számos Vermeer-képen felbukkan, a székkel együtt.[1]

Tulajdonosai[szerkesztés]

A képet Henry Clay Frick amerikai iparmágnás 1911-ben 300 000 dollárért vásárolta meg. Wilhelm von Bode művészettörténész a New York Times hasábjain azt írta, ez a mű a legszebb darabja az amerikai gyűjtőnek. A kép megszerzése előtt Frick Vermeer másik képét, a A félbeszakadt zenelecke című festményt is megszerezte.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Schneider, Norbert. Vermeer, a festői életmű. Budapest: Taschen, Vince Kiadó, 31. o (1999) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]