A katona és a nevető lány (festmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A katona és a nevető lány
Jan Vermeer van Delft 023.jpg
Művész Jan Vermeer van Delft (1657 körül)
Típus olajfestmény
Magasság 50,48 cm
Szélesség 46,4 cm
Múzeum Frick-gyűjtemény
Település New York
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A katona és a nevető lány témájú médiaállományokat.

A katona és a nevető lány a holland Jan Vermeer van Delft olajfestménye. 1657 körül festette barokk stílusban. Jelenleg a New York-i Frick-gyűjteményben van kiállítva.

A kép leírása[szerkesztés]

A képen egy katona látható egy lánnyal, aki kezében poharat tart (feltehetően bor van benne). Ez a festmény egyike Vermeer moralizáló képeinek. A lány és a kérőjének ábrázolása, ami kedvelt témája volt a holland festészetnek, Vermeer művén a fénnyel teli szoba tanulmányozására adott alkalmat. A katonatiszt sötét körvonalai a mélység illúzióját segítik megteremteni és elütnek a nőalakon és a szoba bútorain játszadozó fénytől. Németalföld (90 fokosan jobbra fordított) térképe a falon egy eredetileg 1621-ben készített térkép; számos Vermeer-képen felbukkan, a székkel együtt.[1]

Tulajdonosai[szerkesztés]

A képet Henry Clay Frick amerikai iparmágnás 1911-ben 300 000 dollárért vásárolta meg. Wilhelm von Bode művészettörténész a New York Times hasábjain azt írta, ez a mű a legszebb darabja az amerikai gyűjtőnek. A kép megszerzése előtt Frick Vermeer másik képét, a A félbeszakadt zenelecke című festményt is megszerezte.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Schneider, Norbert. Vermeer, a festői életmű. Budapest: Taschen, Vince Kiadó, 31. o (1999) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]