Lauryn Hill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lauryn Hill
Lauryn Hill előadás közben
Lauryn Hill előadás közben
Életrajzi adatok
Születési név Lauryn Noel Hill-Marley
Született 1975május 25. (41 éves)
South Orange, New Jersey, USA
Házastársa Rohan Marley
Pályafutás
Műfajok R&B, hiphop, soul, reggae
Aktív évek 1988 -
Együttes Fugees
Hangszer ének, gitár, zongora
Hang kontraalt
Díjak
Tevékenység
Kiadók Columbia Records
Ruffhouse Records

Lauryn Hill weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lauryn Hill témájú médiaállományokat.

Lauryn Noel Hill-Marley (South Orange, New Jersey, USA, 1975. május 25. –) amerikai énekesnő, rapper, zenész, zenei producer és filmszínésznő.

Kezdetben a hírnevét a Fugees legláthatóbb szóbeli tagjaként alapozta meg. 1998. augusztus 25-én elindította a szólókarrierjét azáltal, hogy kibocsátotta a kritikusan dicsért albumot [2] (The Miseducation Lauryn Hill) az akkor-felszínre kerülő neo-lélek-műfaj egy szélesebb kereskedelmi platformra lett. Négy év múlva, kibocsátotta az ellentmondásos MTV Unplugged No 2.0; a teljesen eredeti anyag egy élő albumát (So Much Thingset kivéve Saynek és The Conquering Lionnak). Nyolc Grammy-díjat nyert és négy gyermeke van Rohan Marley-től, a reggaelegenda Bob Marley hetedik fiától.

Életrajz[szerkesztés]

Gyermekkor[szerkesztés]

Lauryn Hill South Orange-ben született, (New Jersey). A Columbia High School-ba járt Maplewoodban, (New Jersey). Lauryn aktív diák volt, mazsorettezett és előadóművészkedett, Lauryn nagyon korán elkezdte a színjátszáskarrierjét is. 1988-ban, 13 éves korában Hill Amateur Night versenyzőként jelent meg a Showtime-ban az Apollónál. Hill elénekelte a saját dalát, amely William "Smokey" Robinson dalának a verziója volt "Who's Lovin You?". Lauryn idegesen, távol a mikrofontól énekelt, először kifütyülték, de Hill kitartott és végül a dalát a közönség tapsára fejezte be.

Hill Kira Johnsonként csatlakozott az As The World Turns szereplőgárdájához. 1993 decemberében, Lauryn Whoopi Goldberggel szerepelt a Sister Act 2-ben. A filmben elhangzott dalok: "His Eye Is on the Sparrow"[3](egy duett Tanya Blounttal [4]) és "Joyful, Joyful"[5]. Lauryn Ritaként szerepelt a Sister Act 2-ben, a szerepet úgy kapta meg, hogy Roger Ebert "a nagy örömteli hangú lánynak" nevezte őt. Bár a Sister Act 1. és 2. eredeti szerkezeteként úgy gondolták ki, hogy mivel Whoopi Goldberg komikus, Lauryn szerepe a második részben kapja majd a nagyobb figyelmet. Egyéb szereplései: MC Lyte; a mozgóképekkel a XII. században játszódó King of the Hill (Arlettaként az Elevator Operator); Hav Plenty (1997); és Restaurant (1998). Énekesként 1996-ban jelentek meg filmzenéi (számcím: "Can't Take My Eyes Off You") és a Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood 2002-ben (a rajta lévő "Selah" című számot, a lányának Selah-nak szánta).

Magánélete[szerkesztés]

Lauryn 1996 óta járt együtt egy Rohan Marley nevű sráccal, aki a reggaezene-ikon Bob Marley fia. Lauryn férjeként említi Rohan Marleyt, de nem erősítették meg törvényesen a házasságukat. Egy 2003. októberi Rolling Stone cikk szerint Marley soha nem vált el az első feleségétől, Geraldine Khawlyt-től, akit 1993-ban vett el míg másodéves volt a Miami Egyetemen és akitől van egy lánya, Eden Marley és egy fia, Nicolas Marley. Azonban 2005. nyarán a Trace magazin meginterjúvolta Lauryn Hillt és Rohan Marleyt, és Marley azt mondta, hogy ez az egész egyáltalán nem igaz, és hogy sok hazugságot írnak róluk. Ezidáig négy gyermekük született: a legidősebb fiú Zion David Hill-Marley (1997. augusztus 3.); a lányuk Selah Louise Marley (1998. november 12.); második fiúk Joshua Marley (2002. január) és a legkisebb gyermekük John Marley (2003. nyár). 2007 októberére várják az ötödik gyermeküket. Lauryn a legidősebb fiához, Zionhoz írt egy dalt ("To Zion") melyet az első szólóalbumán megtalálhatuk. Az album címe: "The Miseducation of Lauryn Hill". A "Selah" című száma, amely a Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood filmzenéje, a lánya nevét viseli. A szöveg szerint a dal az Istennel való kapcsolatáról szól.

Sokan támadják amiatt, hogy burkoltan (és nem burkoltan) sértegeti az LMBT társadalmat. A transzvesztitákról és a homoszexuális férfiakról több dalában is megengedhetetlen hangnemben beszél, emiatt több emberjogi szervezet is tiltakozását fejezte ki.[1]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lauryn Hill témájú médiaállományokat.