Mazsorett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A mazsorett/majorette (francia eredetű szó) eredetileg egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a menetelő, botforgató lányok csoportja a fúvószenei fesztiválokon, menetfelvonulásokon a zenekar előtt táncol. A leggyakrabban ma is parádékon vagy kulturális események keretében látható.

Ugyanakkor a mazsorett/majorette egy olyan, a tánc közben botot, pompont vagy zászlósbotot is használó lányt is jelent, aki egy koreográfiát mutat be egyedül vagy mazsorettcsoportban, fúvószenekar vagy egyéb zenei kísérettel, színpadon vagy menetfelvonuláson. Minden mazsorettcsoportban rendszerint van egy "főmazsorett", aki mindig az élen áll, vezeti a csoportot, valamint szólókat mutat be. Emlegetik még kapitánynak vagy tamburmajornak is. A cheerleader az a pomponlány, aki az amerikai focimérkőzések góljainál és szüneteiben akrobatikus elemekkel tűzdelt, szórakoztató táncot mutat be. A két műfajt sokszor hibásan keverik össze.

Történet[szerkesztés]

A botforgatás történetének kezdetét máig homály fedi. Csupán tézisek, szóbeszédek képezik az alapját. Ennek legfőbb oka, hogy az eredetét illetően nem maradt fenn történeti emlék. A Magyarországon elterjedt feltevések szerint Franciaország vagy az USA képezheti a kiindulási pontot. Kezdetben a zenekar vezetője alkalmazott tamburbotot (angolul: mace), mellyel a ritmust vezényelte. Ezt követően 1930 körül jelent meg az úgynevezett tamburmajor, aki az amerikai ismeretek szerint az egyetem/főiskola legtehetségesebb, legügyesebb lánya. A tamburmajor a zenekarok előtt a tamburbottal vonuló, a zenekar felvonulását irányító, a műsort színesítő zenekari vezető. A majorette elnevezés ennek a „nőivé” tett változata. Eleinte egyedül, majd csoportokba szerveződve dolgoztak. 1940-re a mazsorett tömegmozgalommá vált, műfaji újítások következtek be, és az eszközök könnyebbé és kisebbé váltak. A mazsorettműfaj eszközhasználata a zászlóforgatásból, a tamburbot forgatásából, fegyverforgatásból és a buzogányforgatásból tevődött össze. Mára 3 irányzatra vált szét és fejlődött tovább.

Irányzatok[szerkesztés]

A klasszikus mazsorettek fúvószenére, mindig bal lábbal kezdődő meneteléssel végrehajtott, alap botforgatásokkal színesítik a zenekarok műsorát.

A mazsorettsport mára nemzetközivé, sőt világszintűvé nőtte ki magát. A mazsorettsport-koreográfiákban bot, pompon, zászlósbot használható kéziszerként. Újabban a show kategóriában bármely eszköz használható. A menetdobbal a látvány mellett zenei élményt is nyújtanak a „barabaski”-k. A mazsorettsport szabályai a használt kéziszer, a korosztály és a létszám szerint kategorizálják a versenygyakorlatokat. A legfiatalabb korosztály 8–11 éves korig a kadett, 12–14 éves korig a junior és 15 év fölött a szenior. Értékelési területek a koreográfia, a mozgástechnika és a szertechnika. Nyílt versenyeken (hazai és nemzetközi) bárki benevezhet, aki a szabályoknak megfelel. Az Európa-bajnokságra a Magyar Mazsorett Bajnokság dobogósai nyernek a Magyar Majorette Szövetségtől kvalifikációt.

Végül, de nem utolsósorban a twirling, mely szintén világszínvonalú sportággá fejlődött az idő során. A botforgatás különböző, meghatározott szinteken való bemutatása versenygyakorlatokban, különböző formációkban. Több ága van, mint pl. a tánctwirling, sporttwirling. A kötelező elemek sorozatban, zenére történő bemutatása áll össze koreográfiává.

Szervezetek[szerkesztés]

Magyarországon több szervezet foglalkozik a mazsorettműfajjal. A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség fogja össze a zenekarral folyamatosan együtt dolgozó mazsorett-tagszervezeteket. 1994-ben a Fúvószenei Szövetségen belül megalakult a mazsorettszekció, dr. Tóthné Rozsályi Judit vezetésével. Az ügyvezetőség átdolgozta a minősítési rendszert az amatőr fúvószenekarok és a mazsorettcsoportok részére, több kategóriában és nehézségi fokozatban kérhetnek minősítést az együttesek. 1999 óta éves rendszerben országos ifjúsági mazsorettfesztiválokat rendeznek. Különböző szintű találkozókat, fesztiválokat, versenyeket, minősítéseket szerveznek.

A Magyar Majorette Szövetség tevékenysége:

  • országos hatókörű szakszövetség
  • országos versenyeket szervez és rendez A és B kategóriában
  • az évente egyszer szervezett Magyar Mazsorett Bajnokság szakmai bázisát adja
  • részt vesz az International Association of Majorette-Sport versenyeztetési rendszerében, a versenyszabályok és a bíráskodás elemeinek kidolgozásában és aktualizálásában
  • sportolókat delegál az Európa-bajnokságra és az Európa Nagydíj versenyre
  • továbbképzéseket szervez edzők és tanítványok számára
  • felnőttképzésben mazsorettoktató tanfolyamot működtet
  • Bírói Testülete bírókat képez, bírókat képesít és továbbképez, a versenyek zsűrijét jelöli.

A Magyar Twirling Szövetség szervezi, irányítja és ellenőrzi a twirlingben folyó tevékenységet. A Szövetség ápolja és fejleszti kapcsolatait a World Baton Twirling Federationnel (WBTF) és a Confédération Européene Twirling de Batonnel (CETB).

További információk[szerkesztés]