Mazsorett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mazsorett/majorette (francia eredetű szó) eredetileg egy olyan szórakoztató műfaj, amelyben a menetelő, botforgató lányok csoportja a fúvószenei fesztiválokon, menetfelvonulásokon a zenekar előtt táncol. A leggyakrabban ma is parádékon vagy kulturális események keretében látható.

Ugyanakkor a mazsorett/majorette egy olyan, a tánc közben botot, pompont vagy zászlósbotot is használó lányt is jelent, aki egy koreográfiát mutat be egyedül vagy mazsorettcsoportban, fúvószenekar vagy egyéb zenei kísérettel, színpadon vagy menetfelvonuláson. A cheerleader a pomponlány, aki az amerikai focimérkőzések góljainál és szüneteiben akrobatikus elemekkel tűzdelt, szórakoztató táncot mutat be.

Történet[szerkesztés]

A botforgatás történetének kezdetét máig homály fedi. Csupán tézisek, szóbeszédek képezik az alapját. Ennek legfőbb oka, hogy az eredetét illetően nem maradt fenn történeti emlék. A Magyarországon elterjedt feltevések szerint Franciaország vagy az USA képezheti a kiindulási pontot. Kezdetben a zenekar vezetője alkalmazott tamburbotot (angolul: mace), mellyel a ritmust vezényelte. Ezt követően 1930 körül jelent meg az úgynevezett tamburmajor, aki az amerikai ismeretek szerint az egyetem/főiskola legtehetségesebb, legügyesebb lánya. A tamburmajor a zenekarok előtt a tamburbottal vonuló, a zenekar felvonulását irányító, a műsort színesítő zenekari vezető. A majorette elnevezés ennek a „nőivé” tett változata. Eleinte egyedül, majd csoportokba szerveződve dolgoztak. 1940-re a mazsorett tömegmozgalommá vált, műfaji újítások következtek be, és az eszközök könnyebbé és kisebbé váltak. A mazsorettműfaj eszközhasználata a zászlóforgatásból, a tamburbot forgatásából, fegyverforgatásból és a buzogányforgatásból tevődött össze. Mára 3 irányzatra vált szét és fejlődött tovább.

Irányzatok[szerkesztés]

A klasszikus mazsorettek fúvószenére, meneteléssel végrehajtott, alap botforgatásokkal színesítik a zenekarok műsorát.

A mazsorettsport mára nemzetközivé, sőt világszintűvé nőtte ki magát. A mazsorettsport-koreográfiákban bot, pompon, zászlósbot használható kéziszerként. Újabban a show kategóriában bármely eszköz használható. A menetdobbal a látvány mellett zenei élményt is nyújtanak a „barabaski”-k. A mazsorettsport szabályai a használt kéziszer, a korosztály és a létszám szerint kategorizálják a versenygyakorlatokat. A legfiatalabb korosztály 8–11 éves korig a kadett, 12–14 éves korig a junior és 15 év fölött a szenior. Értékelési területek a koreográfia, a mozgástechnika és a szertechnika. Nyílt versenyeken (hazai és nemzetközi) bárki benevezhet, aki a szabályoknak megfelel. Az Európa-bajnokságra a Magyar Mazsorett Bajnokság dobogósai nyernek a Magyar Majorette Szövetségtől kvalifikációt.

Végül, de nem utolsósorban a twirling, mely szintén világszínvonalú sportággá fejlődött az idő során. A botforgatás különböző, meghatározott szinteken való bemutatása versenygyakorlatokban, különböző formációkban. Több ága van, mint pl. a tánctwirling, sporttwirling. A kötelező elemek sorozatban, zenére történő bemutatása áll össze koreográfiává.

Szervezetek[szerkesztés]

Magyarországon több szervezet foglalkozik a mazsorettműfajjal. A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség fogja össze a zenekarral folyamatosan együtt dolgozó mazsorett-tagszervezeteket. 1994-ben a Fúvószenei Szövetségen belül megalakult a mazsorettszekció, dr. Tóthné Rozsályi Judit vezetésével. Az ügyvezetőség átdolgozta a minősítési rendszert az amatőr fúvószenekarok és a mazsorettcsoportok részére, több kategóriában és nehézségi fokozatban kérhetnek minősítést az együttesek. 1999 óta éves rendszerben országos ifjúsági mazsorettfesztiválokat rendeznek. Különböző szintű találkozókat, fesztiválokat, versenyeket, minősítéseket szerveznek.

A Magyar Majorette Szövetség tevékenysége:

  • országos hatókörű szakszövetség
  • országos versenyeket szervez és rendez A és B kategóriában
  • az évente egyszer szervezett Magyar Mazsorett Bajnokság szakmai bázisát adja
  • részt vesz az International Association of Majorette-Sport versenyeztetési rendszerében, a versenyszabályok és a bíráskodás elemeinek kidolgozásában és aktualizálásában
  • sportolókat delegál az Európa-bajnokságra és az Európa Nagydíj versenyre
  • továbbképzéseket szervez edzők és tanítványok számára
  • felnőttképzésben mazsorettoktató tanfolyamot működtet
  • Bírói Testülete bírókat képez, bírókat képesít és továbbképez, a versenyek zsűrijét jelöli.

A Magyar Twirling Szövetség szervezi, irányítja és ellenőrzi a twirlingben folyó tevékenységet. A Szövetség ápolja és fejleszti kapcsolatait a World Baton Twirling Federationnel (WBTF) és a Confédération Européene Twirling de Batonnel (CETB).

További információk[szerkesztés]