Korridor vasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Transalpin EuroCity (korridor vonat), amikor még Ausztria nem volt az EU tagja

A korridor vasút az olyan vasútvonal, amely pályájának egy része idegen állam(ok) területén halad keresztül, hogy célállomását a honos államban elérje.

A vasúti szerelvényekre az érintett államok államközi viszonyainak megfelelően nagyon különböző feltételek vonatkozhatnak. A korridor vasút szerelvényei általában nem állnak meg a tranzit ország területén. A le- és felszállás a vonatra általában tilos. Gyakori az is, hogy a vasúti kocsikat lezárják, esetleg leplombázzák.

Európában a második világháborút követően sok helyen közlekedtek ilyen korridor vasutak. Például Bécsből Burgenland falvaiba Sopronon keresztül. Salzburg és Kufstein között német területen át.

Napjaink legjelentősebb korridor vasútja a Litvánián át Fehéroroszországot Oroszország Kalinyingrádi területével összekötő korridor vasút.

Magyarországon két korridorvonal található, osztrák-magyar és magyar-szlovák határátmeneteken:

  • Az ÖBB Sopronkeresztúr és Bécsújhely között közlekedő vonatai Sopron állomást érintve közlekednek a Sopron–Kőszeg-vasútvonalon.
  • A Losonc és Nagykürtös között közlekedő szlovák tehervonatok Ipolytarnóctól Nógrádszakálig a Magyarország területén haladnak át, mivel a nagykürtösi vonalnak nincs közvetlen összeköttetése a szlovák hálózattal.