Kavics az égben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kavics az égben
Two Complete Science-Adventure Books Winter 1950.jpg
Szerző Isaac Asimov
Eredeti cím Pebble in the Sky
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj
  • sci-fi regény
  • disztópikus regény
  • post-apocalyptic novel
Sorozat Birodalom-sorozat
Előző Az űr áramlatai
Következő Az Alapítvány előtt
Kiadás
Kiadó Doubleday
Kiadás dátuma 1950
Magyar kiadó Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1992
Fordító Füssi-Nagy Géza
ISBNISBN 963-11-6895-6

A Kavics az égben (angolul: Pebble in the Sky) Isaac Asimov tudományos-fantasztikus regénye, mely először 1950-ben jelent meg. Magyarul 1992-ben jelent meg a Móra Ferenc Könyvkiadónál Füssi-Nagy Géza fordításában.[1]

Ez a könyv Asimov Birodalom-sorozatának harmadik regénye.

Történet[szerkesztés]

Chicago egyik utcáján sétálva Joseph Schwartz, egy 62 éves nyugdíjas szabó, egy nukleáris kísérlet véletlen áldozatává válik, aminek következtében egyik pillanatról a másik több tízezer évet utazik az időben a jövőbe. A hely, ahová érkezik, teljesen ismeretlen számára, és még az emberek által beszélt nyelvet sem érti. Talál egy földművesek lakta házat, ahol befogadják éjszakára. A ház lakói azt gondolják róla, hogy szellemileg sérült, ezért beleegyezése nélkül felajánlják egy tudományos kísérlet, az úgynevezett „összegző” alanyának. Ezen kísérletek célja, hogy fejlesszék az alanyok értelmi képességeit, azonban több eddigi páciens belehalt már. Schwartz azonban életben marad, és azt veszi észre, hogy nagyon gyorsan képes elsajátítani az emberek által a jövőben beszélt nyelvet, amit addig nem értett. A kezelés mellékhatásaként azonban telepatikus képességei is kialakulnak, amelynek segítségével képessé válik olvasni az emberek gondolataiban, és bizonyos mértékig befolyásolni az akaratukat.

A történet idején a Föld a Galaktikus Birodalom egy jelentéktelen, nagy részben radioaktívvá vált bolygója, amely azonban már háromszor fellázadt a múltban a Trantor uralma ellen. A galaxis többi lakója kiközösíti a földlakókat a szokásaik és a radioaktivitástól való félelem miatt. A földi szokások és törvények szerint ugyanis mindenkinek eutanáziát kell elkövetnie, ha eléri a 60 éves kort, hogy megakadályozzák a bolygó túlnépesedését. Ezt a törvényt csak úgy emlegetik a Földön, hogy a „hatvan”. Schwartz pedig már 62 éves, amikor ebbe a világba kerül.

Ugyanebben az időben érkezik a Földre Bel Arvardan, a Galaktikus Birodalom szíriuszi származású régésze, akinek az a célja, hogy bebizonyítsa, hogy a Föld volt az az egyetlen bolygó, ahol az emberi élet kialakult, és az emberek a Földről kiindulva hódították meg a galaxist. A Föld fanatikus vezetői azonban éppen újabb lázadásra készülnek a birodalom ellen, ezért a régészt kémként kezelik, és Arvardan a véletlenek és egy hirtelen szerelem folytán tényleg bele is keveredik az lázadás elleni összeesküvésbe. A földi tudósok az „összegző” segítségével ugyanis titokban kifejlesztettek egy vírust, amely csak a földlakókra nem veszélyes, azonban a galaxis összes többi bolygóján elpusztítaná az emberi életet. Dr. Shekt, az „összegző” feltalálója azonban megpróbálja még időben leleplezni az lázadást a lánya, Pola Shekt és Dr. Arvardan segítségével.

Megjelenések[szerkesztés]

angol nyelven[szerkesztés]

  1. Pebble in the Sky, Doubleday, 1950[2]

magyarul[szerkesztés]

  1. Kavics az égben; ford. Füssi-Nagy Géza; Galaktika, Bp., 1992 (Alapítvány és birodalom sorozat)
  2. Asimov teljes Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzuma, 3. kötet, Szukits Könyvkiadó, Szeged, 2002, ford.: Füssi-Nagy Géza[3]

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Isaac Asimov: Kavics az égben, Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest, 1992, ISBN 963-11-6895-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lásd: www.antikvarium.hu
  2. Lásd: ISFDB
  3. Lásd: https://web.archive.org/20041115012829/www.geocities.com/Area51/Dunes/1891/A.html#asimov
Előző Sorozat Következő
A csillagok, akár a por Birodalom sorozat
Alapítvány–Birodalom–Robot regényciklus
Az Alapítvány előtt