Karlštejn vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Karlštejn
A vár
A vár
Ország Csehország
Mai településKarlštejn
Tszf. magasság320 m

Épült13481355 között
ÉpítőI. Károly cseh király
Állapota
Építőanyaga
TulajdonosIV. Károly német-római császár
Látogathatóigen
Elhelyezkedése
Karlštejn (Csehország)
Karlštejn
Karlštejn
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 49° 56′ 23″, k. h. 14° 11′ 16″Koordináták: é. sz. 49° 56′ 23″, k. h. 14° 11′ 16″
Karlštejn weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Karlštejn témájú médiaállományokat.

Karlštejn (németül: Karlstein) Csehország egyik leglátványosabb, teljesen épen maradt gótikus vára, a középkori Cseh Királyság egyik jelképe. Prágától mintegy 50 km-rel délnyugatra épült, a Berouni járásban, a hasonnevű falu fölé emelkedő 320 m magas mészkősziklán.[1]

Története[szerkesztés]

Karlštejn a levegőből
A belső vár

A várat 1348–1355 között építtette IV. Károly német-római császár (I. Károly néven cseh király) eredetileg pihenőhelyül. A hosszú építkezés közben azonban módosította rendeltetését: végül a császári és a cseh királyi koronát és a koronázási ékszereket, valamint szentek ereklyéit őriztette itt. IV. Károly alatt főként reprezentatív székhely volt — nagy előnyének számított, hogy mindössze egy napi lovaglásnyira feküdt fővárosától, az európai politikai elit találkozó helyének számító Prágától.

A Szent Kereszt-kápolnát 1357 tavaszán szentelték fel.

Azt, hogy jól védhető is, a huszita háborúkban igazolta, amikor 1422-ben hiába ostromolták a prágaiak.

A 15. század végén késő gótikus stílusban változtatásokat hajtottak végre rajta; körvonalait a templomtorony átépítése módosította. II. Rudolf császár 1578 és 1597 között reneszánsz stílusban átépíttette. 1625-ben II. Ferdinánd megszüntette kiváltságos státuszát; a várat és a hozzá tartozó uradalmat a cseh királynők hozománybirtokává tette. Mária Terézia a várat a Nemeskisasszonyok Intézetének adományozta — az intézet itt rendezte be az uradalom gazdasági és igazgató központját.

Karlštejn történelmi jelentőségét a 18. század végén kezdték el értékelni. Az 1887-ben, Josef Mocker építész felügyelete alatt kezdett átépítéssel igyekeztek visszaadni a vár purista gótikus stílusát: egyes épületeket lebontottak, másokat újonnan emeltek — a vár ekkor nyerte el mai alakját. 1910 óta látogatható.

A vár[szerkesztés]

A három szinten elterülő vár külső formája lenyűgöző.

A legalsó szint volt a „halandók szintje” itt lakott a császár, felesége és kíséretük.

A megtisztulást jelképező második szinten emelték a Szűz Mária-templomot, amit keskeny folyosó kötött össze IV. Károly magánkápolnájával, az uralkodó oltalmazójának szentelt Szent Katalin-kápolnával.

A legmagasabbra a szögletes torony nyúlik, aminek falvastagsága helyenként eléri a 7 métert. Ennek legfelső emeletén rendezték be a vár legszentebb szakrális helyiségét, az „égi Jeruzsálemet” megjelenítő Szent Kereszt-kápolnát. A kápolna falait aranyfüst borítja, boltíveit kereszt alakban kirakott féldrágakövek díszítik. A boltozat a csillagos égboltot ábrázolja a Holddal, a Nappal és az akkoriban ismert öt bolygóval. A falakon eredeti táblaképek függenek — Olaszországon kívül sehol másutt nem maradt fenn ekkora, 14. századi festményegyüttes. A százhuszonkilenc kép túlnyomó része Theodorik mester műve — szentek, szent pápák és püspökök, szent uralkodók és egyházi tanítók idealizált vagy hozzávetőleges képmásait örökítik meg. Az oltár fölötti, aranyozott ráccsal lezárt fülkében őrizték a birodalmi koronázási ékszereket és az ereklyéket.

A látogatás rendje[szerkesztés]

A vár előzetes megrendelés alapján helyi idegenvezetővel tekinthető meg.

Nyitva hétfő kivételével:

 • január 9.00-15.00
 • február zárva
 • március 9.00-15.00
 • április 9.00-16.00
 • május 9.00-17.00
 • június 9.00-17.00
 • július 9.00-18.00
 • augusztus 9.00-18.00
 • szeptember 9.00-17.00
 • október 9.00-16.00
 • november 9.00-15.00
 • december 9.00-15.00

A környék egyéb látnivalói[szerkesztés]

A dombvidéken alakították ki a Cseh Karszt Természeti Rezervátumot, aminek fő nevezetességei a Koněprusyi barlangok. A barlangrendszer egy része látogatható.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Karlstein kastély turisztikai leírása. luckycar.com. (Hozzáférés: 2022. május 4.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Karlštejn (castle)
A Wikimédia Commons tartalmaz Karlštejn vára témájú médiaállományokat.