Kaliforniai királysikló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kaliforniai királysikló
Állatkerti példány
Állatkerti példány
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Kígyók (Serpentes)
Család: Siklófélék (Colubridae)
Alcsalád: Igazi siklóformák (Colubrinae)
Nemzetség: Lampropeltini
Nem: Lampropeltis
Faj: L. getula
Alfaj: L. g. californiae
Tudományos név
Lampropeltis getula californiae
(Blainville, 1835)
Szinonimák
 • Lampropeltis getula californiae Blainville, 1835
 • Coluber californiae Blainville, 1835: 292
 • Ophibolus boylii Baird & Girard, 1853: 83
 • Coronella californiae Duméril, Bibron & Duméril, 1854: 623
 • Lampropeltis getulus conjuncta' (Cope, 1861)
 • Lampropeltis getulus nitida van Denburgh, 1895
 • Lampropeltis yumensis Blanchard, 1919
 • Lampropeltis getulus boylii Fitch, 1936
 • Lampropeltis getula yumensis Klauber, 1938
 • Lampropeltis getulus californiae Seufer & Jauch, 1980
 • Lampropeltis getula yumensis Seufer & Jauch, 1980
 • Lampropeltis getulus californiae Stebbins, 1985: 191
 • Lampropeltis getula californiae Crother, 2000: 64
 • Lampropeltis getula californiae Mattison, 2007: 127
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kaliforniai királysikló témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kaliforniai királysikló témájú kategóriát.

A kaliforniai királysikló (Lampropeltis getula californiae) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a siklófélék (Colubridae) családjába tartozó királysikló (Lampropeltis getula) egyik alfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Habár a neve Kaliforniára utal, a kaliforniai királysikló nevű siklónak az előfordulási területe jóval túlnyúlik ezen az államon; az Amerikai Egyesült Államok nyugati felén és Mexikó északi részén is fellelhető. A nyugati partok mentén 1900 méteres tengerszint feletti magasságban, míg délebbre a Tehachapi-hegységben 2100 méteres tengerszint fölötti magasságban is megtalálható. Elterjedése Oregontól Utahn, Nevadán és Coloradón keresztül, Új-Mexikóig és Észak-Mexikóig tart. Arizonában megosztja a területét a Lampropeltis getula splendida és a Lampropeltis getula nigrita nevű alfajokkal. A Spanyolországhoz tartozó Gran Canaria szigetre véletlenül vagy akarattal betelepítették. 2007-ben stabil állománya jött létre e sziget északkeleti részén; 2009 északnyugaton egy második állományáról érkezett beszámoló.

Közkedvelt „házi kedvenc” a kígyók között. Fogságban könnyen tartható és szaporítható, azonban egy terráriumban csak egy példányt lehet tartani, mivel kannibál hajlamai vannak. Fogságban a természetes színváltozatok mellé, számos más színű példányt is kitenyésztettek.

Megjelenése[szerkesztés]

A királysikló kisebb alfajainak egyike;[1] a legnagyobb kifejlett példányok 121,9 centiméter hosszúak is lehetnek, bár az átlag 75-105 centiméter.[2] Habár a szabad természetben a különböző helyeken, kis színváltozat eltérések vannak, az átlagos kaliforniai királysikló színe fekete számos fehér keresztcsíkkal. Az orra, mely kissé felfelé hajlik, szintén fehér.

Életmódja[szerkesztés]

Általában nappal tevékeny, de a forró időszakban éjszaka mozog.[1][3] A hideg időszakban üregbe húzódva, hibernáláshoz hasonló állapotba merül. Nem mérgező kígyófaj, áldozatait szorítás által öli meg. Legfőbb tápláléka más kígyók, akár a nagyon veszélyes csörgőkígyók (Crotalus) és a saját fajtársaik is. A kígyók mellett gyíkokat, kétéltűeket, rágcsálókat és madarakat is fogyaszt.

Mivel védekezésül nem hagyatkozhat méregre, veszély esetén a kloákájából bűzt áraszt.[4]

Szaporodása[szerkesztés]

A kaliforniai királysikló tojások által szaporodik. A párzási időszak tavasszal van; ekkortájt a hímek felkeresik a nőstényeket, közben egymással versengenek. Párzás után 42-63 nappal a nőstény májustól augusztusig lerakja a tojásait.[1] A fészekalj 5-12 tojásból állhat, bár az átlag 9, de akár 20 tojásból álló fészekaljat is találtak.[1] A kis kígyók, körülbelül 40-65 nap után kelnek ki, ekkor már 20,3-33 centiméter hosszúak.[1]

Képek különböző alfajokról[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d e Bartlett, R. D. and Markel, R. (2005) Kingsnakes and Milksnakes. Barron's Educational Services, Inc. ISBN 0764128531
 2. Lampropeltis getula californiae – California Kingsnake Archiválva 2009. április 14-i dátummal a Wayback Machine-ben. Californiaherps.com. Retrieved on 2013-01-02.
 3. California King Snake Archiválva 2012. március 24-i dátummal a Wayback Machine-ben. Rosamond Gifford Zoo. Retrieved on 2013-01-02.
 4. Hubbs, Brian (2009) Common Kingsnakes. Tricolor Books, Tempe, Arizona ISBN 0975464116.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a California kingsnake című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]