Kaliforniai Egyetem (San Diego)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kaliforniai Egyetem, San Diego
The University of California Berkeley 1868.svg
UCSD logo.png

Központi előadóterem
Központi előadóterem
Alapítva 1960. november 18.
Hely  Amerikai Egyesült Államok, San Diego, La Jolla kerület
Típus
 • állami egyetem
 • állami fenntartású oktatási intézmény az Egyesült Államokban
Tanulólétszám 42 875 (ősz az északi féltekén, 2021)
Tagság
 • Digitális Könyvtárak Szövetsége
 • Kutatókönyvtárak Szövetsége
 • Kutatókönyvtárak Központja
 • Információhálózati Koalíció
 • Bytecode Alliance
 • Dryad
 • arXiv
 • National Digital Stewardship Alliance
Elhelyezkedése
Kaliforniai Egyetem, San Diego (Kalifornia)
Kaliforniai Egyetem, San Diego
Kaliforniai Egyetem, San Diego
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 32° 52′ 52″, ny. h. 117° 14′ 17″Koordináták: é. sz. 32° 52′ 52″, ny. h. 117° 14′ 17″
Térkép
A Kaliforniai Egyetem, San Diego weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaliforniai Egyetem, San Diego témájú médiaállományokat.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (angolul University of California San Diego, rövidítve UCSD vagy UC San Diego) a kaliforniai város La Jolla kerületében fekszik. Az egyetem 1960-ban épült fel a már meglévő Scripps Oceánográfiai Intézet közelében. Hallgatóinak létszáma meghaladja a 20 000 főt.

Az egyetem működése[szerkesztés]

Mind alap-, mind posztgraduális képzést folytatnak. 125 egyetemi szakon folyik az oktatás, 51 doktori program működik, 52 tudományos fokozattal rendelkező tanár oktat.[1]

A Kaliforniai Egyetem működteti a San Diegó-i Orvosi Centrumot, s kapcsolatot tart fent számos kutatási intézettel, pl. Scripps-, Salk-, Burnham intézetekkel. Az egyetem 1982-től elismert tagja az amerikai egyetemek egyesületének[2] Számos elismert és kitüntetett tudós dolgozott és dolgozik az egyetemen, Nobel-díjasok, MacArthur lovagok,[3] a tudományos nemzeti éremmel kitüntettek[4] és egy kiváló éremművész. A sport területén is kitűnik az egyetem, 19 egyetemközi csapattal rendelkezik, híresek a Trinonok,[5] s benne vannak a kaliforniai atlétikai szövetség (NCAA)[6] II. osztályú csapatában.

Története[szerkesztés]

A kampusz könyvtára
Közösen művelt kert, UCSD, San Diego
Szuperszámítógép Központ

A tervek elkészítése új egyetemi kampusz létrehozására már 1956-ban elkezdődtek, a már működő Tengerkutatási Intézet igazgatója, Roger Revelle járt élen a tervezésben, szeretett volna a saját intézetének kutatásai mellé hasonló minőségű mérnöki és doktori iskolákat létrehozni. San Diego város vezetése és polgárai támogatták a tervet. San Diegótól északra a tengerparton, a Tengerkutatási Intézet közelében 59 hektárnyi (240.000 m2) területet jelöltek ki az új kampusznak, majd további területeket jelöltek ki, amelyek már a San Diegótól északra, a tengerparton fekvő La Jolla város ingatlankezelése körébe tartoztak. Szavaztak arról, hogy a Kaliforniai Egyetem székhelye La Jolla vagy San Diego legyen, megszavazta a város San Diegot.

1958-tól Herbert York vezette a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumot, s az „Oxbridge” modellre, s Revelle ötleteire támaszkodva alakította ki a kampusz tervét. Az UCSD volt az első általános kampusz, fölülről lefelé alakították ki, a kutatási hangsúlyoknak megfelelően.

Nagyon sok pénz kellett az építkezésekhez, nagy összefogásra volt szükség. John Jay Hopkins, a General Dynamics Corporation] vezérigazgatója egymillió dollárt adományozott az építkezésre. Harold Urey Nobel-díjas vegyész 1958-ban már toborozta a hallgatókat. 1960-ban Maria Goeppert-Mayert nevezték ki a fizika professzorának, később 1963-ban, ő is Nobel-díjas lett. A természettudományi szakokkal nyitott az UC 1960-ban, a fizika, a biológia, a kémia, a földtudományok területén. 1963-ban befejeződtek a mérnöki kar[7] építkezései. 1964-től Semple Galbraith lett a kancellár, az ő vezetésével emeltek újabb épületeket a társadalmi és humán tudományoknak. 1964-ben a második college Jean Muir (1838-1914) kaliforniai kormányzó halálának ötvenedik évfordulója tiszteletére a Jean Muir nevet kapta. 1966-tól már orvostanhallgatókat is vettek fel.

A újbaloldali politológus, Herbert Marcuse 1965-ben csatlakozott az egyetemhez, az ő tanítványa volt San Franciscóban Angela Davis. Demonstrációk voltak az egyetemen, végül Marcuse maradhatott köszönhetően az egyetemi autonómiának, s főleg a helyi vezetők támogatásának.

Richard C. Atkinson volt a kancellár 1980-1995-ig, megerősítette az egyetem és a város (San Diego) kapcsolatait, kiépített számos együttműködést a technológiában élenjáró cégekkel. A kampusz tovább bővült, a diákok száma megduplázódott (18.000 fő 1995-ben). 1995-ben a Nemzeti Kutatási Tanács a minőségi skálán a 10. helyre sorolta az UCSD diplomás programokat.

A gazdasági világválság közepette, 2009-ben nehéz idők köszöntöttek be a Kaliforniai Egyetemen is, a csökkenő állami támogatást hitelekkel ellensúlyozták.

Szervezete[szerkesztés]

John Muir College

Az UCSD hat főiskolából (college) áll, mindegyiknek más az oktatási és kutatási területe. A hat főiskola:

 • Revelle College
 • Eleanor Roosevelt College
 • Earl Warren College
 • Thurgood Marshall College
 • John Muir College
 • Sixth College

Magyar vonatkozások[szerkesztés]

 • 1981 óta az egyetem fizikai tanszékén oktat Kuti Gyula (1940) fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja.
 • 1984 és 1988 között a matematikai tanszék tanára volt Komlós János (1942) matematikus, az MTA tagja.
 • 2017. óta oktat a társadalomtudományi tanszéken Jancsics Dávid (1974) szociológus, korrupciókutató.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 2007-es adatok, lásd angol Wikipédia szócikkét!
 2. Angolul: Association of American Universities
 3. Angolul: MacArthur fellow.
 4. Angolul: National Medal of Science
 5. Tritons, San Diego[halott link]
 6. Angolul: National Collegiate Athletic Association
 7. School of Science and Engineering

További információk[szerkesztés]