Ugrás a tartalomhoz

K-PAX – A belső bolygó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
K-PAX – A belső bolygó
(K-PAX)
2001-es német–amerikai–brit film

A film magyar DVD kiadása
A film magyar DVD kiadása
RendezőIain Softley
ProducerRobert F. Colesberry
Lawrence Gordon
Lloyd Levin
AlapműGene Brewer : K-PAX
Műfaj
  • sci-fi film
  • filmdráma
  • regény alapján készült film
ForgatókönyvíróGene Brewer
Charles Leavitt
FőszerepbenKevin Spacey
Jeff Bridges
ZeneEd Shearmur
OperatőrJohn Mathieson
VágóCraig McKay
JelmeztervezőLouise Mingenbach
DíszlettervezőCheryl Carasik
GyártásvezetőJohn Beard
Gyártás
GyártóIMF Internationale
Intermedia Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
 Németország
Nyelvangol
Játékidő120 perc
Költségvetés48 000 000 $
Képarány16:9
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország SPI International
BemutatóUSA 2001. október 26.
Magyarország 2002. július 25.
KorhatárUSA PG-13
Magyarország 16 éven felül
BevételUSA 50 338 485 $
Világ 65 001 485 $[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A K-PAX – A belső bolygó 2001-ben bemutatott amerikai science-fiction, misztikus film, Iain Softley rendezésében, Kevin Spacey, Jeff Bridges, Mary McCormack és Alfre Woodard főszereplésével. A forgatókönyv írói Gene Brewer és Charles Leavitt, a forgatókönyv Brewer azonos című regénye alapján készült.

A történet egy pszichiátriai betegről szól, aki a K-PAX bolygóról jött földönkívülinek tekinti magát (bár teljesen emberi formája van). Kezelése alatt a páciens bemutatja életszemléletét, amely végül inspirálóan hat mind betegtársai, mind pszichiátere felé.

A filmet eredetileg a Walt Disney Pictures forgalmazta az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában, később a Universal Pictures vette meg a film nemzetközi jogait; a Pathé filmforgalmazó pedig megosztotta a FilmFour-ral a film Egyesült Királyságbeli jogait.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Azt állítva, hogy egy földönkívüli a K-PAX bolygóról, ezer fényévre a Földtől a Lant csillagképben, Prot (Kevin Spacey) a Manhattani Pszichiátriai Intézet kezelésébe kerül, ahol Mark Powell (Jeff Bridges) pszichiáter megpróbálja kigyógyítani tévképzeteiből. Azonban Prot megingathatatlan képessége, hogy mindig meggyőző válaszokat ad magáról, a K-PAX-ről és a civilizációjukról, arra vezeti Dr. Powellt, hogy bemutassa őt egy csoport asztrofizikusnak, ahol Prot azt állítja, hogy a „fényutazás” segítségével érkezett a Földre, majd olyan tudás megjelenítésére törekszik, amellyel fejtörést okozhat a tudósoknak.

Prot később jelentősen befolyásolja az Intézet többi betegét is, akik egytől-egyig hisznek neki K-PAX-i származását illetően. Prot elmagyarázza, hogy amikor visszatér bolygójára egy embert magával vihet, ezt követően az Intézet legtöbb betege kéri Prot-ot, ő legyen az akit elvisz a K-PAX-re.

Amikor megtudja, hogy sok betege számít arra, hogy július 27-én elhagyja a Földet, Dr. Powell szembesíti ezt Prottal, aki elmagyarázza, hogy az egy előre meghatározott időpont. Azonban Powell úgy véli, hogy az egy fontos dátum Prot életében, az a nap, amikor súlyos lelki traumát szenvedett. Powell úgy dönt, hogy regressziós hipnózis alá veti Protot, s ez működik is. A terápiákon nyert információk alapján Powell kitalálja, hogy Prot valójában Robert Porter, egy korábban halottnak gondolt ember, aki öngyilkosságot kísérelt meg, miután lányát és feleségét 1996-ban megölték.

Július 27-én Protot katatóniában találják, ágya alatt fekve, és egy másik páciens is eltűnt. A hiányzó beteget soha nem találják meg, és lelkileg Prot sem tér vissza soha. A többi beteg nem ismeri fel, amikor kigurítják a szobából.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Szinkronszínész
Kevin Spacey Prot Szervét Tibor
Jeff Bridges Dr. Mark Powell Sörös Sándor
Mary McCormack Rachel Powell Götz Anna
Alfre Woodard Claudia Villars Juhász Judit
David Patrick Kelly Howiw Szacsvay László
Saul Williams Ernie Széles Tamás
Peter Gerety Sal Kránitz Lajos
Celia Weston Mrs. Archer Menszátor Magdolna
Ajay Naidu Dr. Chakraborty Csőre Gábor
Tracy Vilar Maria Murányi Tünde
John Toles-Bey Russell Faragó András
Kimberly Scott Joyce Trexler Kocsis Mariann
Conchata Ferrell Betty McAllister Némedi Mari
Vincent Laresca Navarro Papp Dániel

Forrás: magyarszinkron.hu

Ellentmondások[szerkesztés]

A filmet plágium gyanúja érte, a Man Facing Southeast című film készítői felől, így később Gene Brewer és más, a K-PAX-hez kapcsolódó személy ellen is pert indítottak. A panaszt később visszavonták, Gene Brewer pedig egy emlékiratot adott ki, hogy feltárja könyvének ihletését, „A K-PAX létrehozása – avagy biztos, hogy író akarsz lenni?” című művében.[2]

Fogadtatás[szerkesztés]

Néhány kritikus dicsérte a filmet és annak szereplőit. Roger Ebert a The Chicago Sun-Times-ban a következőt írta: „Csodáltam, hogy a film hogyan gyötört bennünket a lehetőségekkel, lehetővé tette az orvos és páciens értelmes beszélgetéseit – ha furcsán is – a különbségről téveszme és valószínűtlenség között.”[3]

Mások kevésbé voltak lelkesek.[4] Míg A.O. Scott a The New York Times-ban így írt: „A K-PAX dögunalmas, komoly feladat a pszeudo-spirituális felemelkedés – romantikus giccsek újrahasznosítása a van élet a Földön kívüllel és mentális betegséggel kapcsolatban, tágra nyílt szemmel.”[5] A Variety magazinban Robert Koehler azt mondta: „Egy könnyed, drámai filmben, John Mathieson munkájával a képernyő csak úgy lüktet a fénytől és az árnyékoktól, a spektrális színek bármilyen különleges hatást megidéznek.”[6] Azonban Claudia Puig az USA Today-ben így vélekedett: „Azontúl, hogy az év legrosszabb címét viseli... ez az elhibázott film megbéklyózza önmagát túlértelmezéseivel és ködös komolyságával.”[7] A Rotten Tomatoes kritikusai 41%-ra értékelték a filmet 138 vélemény alapján.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a K-PAX (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]