Kínai folyamidelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kínai folyamidelfin
Lipotes vexillifer.png
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Fogascetek (Odontoceti)
Öregcsalád: Folyamidelfinek (Platanistoidea)
Család: Lipotidae
Nem: Lipotes
Faj: L. vexillifer
Tudományos név
Lipotes vexillifer
(Miller, 1918)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai folyamidelfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai folyamidelfin témájú médiaállományokat és Kínai folyamidelfin témájú kategóriát.

A kínai folyamidelfin vagy kínai delfin (Lipotes vexillifer) az emlősök (Mammalia) osztályába a cetek (Cetacea) rendjébe és a Lipotidae családjába tartozó Lipotes nem egyetlen faja.

A kínai delfin a világ legkevésbé ismert delfine, csak 1914-ben fedezték fel. A Dong Ting-tóban fedezték fel. Baijinak is nevezik. Nagy valószínűséggel kihalt.

Neve, a "Lipotes vexillifer", már önmagában sokat elmond a fajról. A "lipotes" hátrahagyottat, a "vexifiller" zászlóvivőt jelent. A név találó, hiszen ha ma élnek még egyáltalán baijik, azok fajuk hátrahagyott, utolsó zászlóhordozói.

Előfordulása[szerkesztés]

Kínában honos, a Jangce folyóban és a hozzá kapcsolódó tavakban él. Ugyan már kihaltnak nyilvánították, ami nagy valószínűséggel igaz is, ettől függetlenül a tudósok máig vitáznak erről. Oka: élőhelyének elvesztése és az a tény, hogy rendkívül sok egyed pusztult el halászhálókban, valamint a folyószennyezés.

Megmentési kísérletek[szerkesztés]

2004 óta nem látták. 2007 nyarán egy kutatócsoport indult a keresésére, ám 6 hónap kutatás után sem találtak semmit. A támogatás elfogyott, és a küldetést feladták. Azonban közvetlenül az expedíció vége után egy kínai férfi felvételeket készített egy fehér állatról, melyet a kínai Anhuj (Anhui) tartományban látott. A leírás pontosan illett a kínai folyami delfinre. Folyami fajokra jellemző hosszú, vékony arcorra és hajlékony nyaka volt, amely arra szolgált, hogy megkönnyítse az iszapban való turkálást, és a teste is felismerhető volt jellegzetes alakjáról. A kutatók megerősítése ellenére (tényleg baiji volt a felvételen), sincs túl sok esély a túlélésre. Ha maradtak is baijik, ahhoz mindenképpen túl kevesen vannak, hogy megmentsék a fajt.

Életmódja[szerkesztés]

Egyesével fogja el halakból álló táplálékát, melyhez kibocsátott és visszaverődött ultrahangot használ. A rájuk jellemző kúpos fogak tökéletesek a síkos halak elfogásához. Kisebb, 2-6 fős csoportokban él. Mivel szeme gyenge és hangradarral tájékozódik, a zavaros vízben nagy veszélyt jelent számára az emberek által keltett zajok.

Rokonai[szerkesztés]

Legközelebbi rokonai az amazonasi folyamidelfin, a gangeszi folyamidelfin, valamint a sósvízi folyamidelfin.

Források[szerkesztés]