A kárhozottak királynője (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kárhozottak királynője szócikkből átirányítva)
A kárhozottak királynője
(Queen of the Damned)
2002-es ausztrál–amerikai film
RendezőMichael Rymer
ProducerJorge Saralegui
AlapműAnne Rice: A ​Kárhozottak Királynője
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Michael Petroni
  • Scott Abbott
Főszerepben
Zene
OperatőrIan Baker
VágóDany Cooper
JelmeztervezőAngus Strathie
DíszlettervezőBrian Dusting
Gyártás
Gyártó
Ország Ausztrália
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő101 perc
Költségvetés35 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2002. február 10.
Magyarország 2003. január 14. VHS / DVD
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0968/2013)
Bevétel57,6 millió USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kárhozottak királynője (eredeti cím: Queen of the Damned) 2002-ben bemutatott amerikaiausztrál horrorfilm Michael Rymer rendezésében. A forgatókönyv Anne Rice 1988-as hasonló című regényén alapul. A főbb szerepekben Stuart Townsend, Aaliyah (utolsó filmes szerepe), Marguerite Moreau, Vincent Pérez és Lena Olin látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Lestatot, a vámpírt az alvás évtizedeiből egy zenekar hangja ébreszti fel és Lestat elhatározza, énekesként veszi át a hatalmat. Miközben nemzetközi sikert ér el és megtervez egy hatalmas élő koncertet, Lestatot felkeresi hajdani tanítója, Marcus és figyelmezteti, a világ vámpírjai nem fogják tolerálni hivalkodó nyilvános koncertjét.

Jesse Reevest, a paranormális jelenségek kutatóját érdeklődéssel töltik el Lestat dalszövegei és azt állítja munkatársainak, az elmélete szerint Lestat igazából vámpír. Mentora felfedi előtte az igazságot: tudja, hogy Lestat vámpír, akit évszázadokkal ezelőtt Marius de Romanus kreált. Megmutatja neki Lestat naplóját, amit valahonnan megszerzett és most a Talamasca könyvtárban van. Lestat naplójából kiderül, hogyan tette őt Marius vámpírrá és hogyan keltette fel Akashát, az első vámpírt, a zenéjével. Jesse a nyomára lel Lestatnak egy londoni vámpírklubban talál rá Lestatra, ahol konfrontálódik vele és követi őt Los Angelesbe a koncertre, ahol visszaadja neki naplóját. Miután elhagyják Londont, Akasha, akit felébresztett Lestat új zenéje, megérkezik és felgyújtja a klubot.

A Death Valley-i koncerten vámpírok egy csoportja megtámadja Lestatot és Mariust. Akasha megmenti Lestatot és úgy dönt, ő lesz az új királya. Akasha vére által Lestat erősebbé válik. Szembenéznek Maharettel, Jesse nagynénjével, és családjával. Jesse az összekötő kapocs a vámpírok és az emberek közt. Mahret azt tervezi, kiszívja Aksha utolsó csepp vérét is és ebben Lestat lesz segítségére, aki rájön, hogy Jesse-t szereti. Lestat megmenti Jesse-t és vámpírrá teszi. Maharet kővé változik, mert aki kiszívja az utolsó csepp vért is, azt magával ragadja.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Lestat De Lioncourt Stuart Townsend Alföldi Róbert
Jesse Reeves Marguerite Moreau Gubás Gabi
Akasha Aaliyah Kéri Kitty
David Talbot Paul McGann Fazekas István
Marius de Romanus Vincent Pérez Stohl András
Maharet Lena Olin Kovács Nóra

A film készítése[szerkesztés]

A film forgatását, hatalmas nemzetközi és ausztrál szereplőgárdával 2000. október 2-án kezdték meg St. Albanban, Melbourne külvárosában. A forgatási helyszín egy korábbi kekszgyár épületében volt, melyet stúdióvá alakítottak át. A forgatás helyszínei többnyire Melbourne-ben voltak, de néhány jelenetet Los Angelesben vettek fel. Lestat Death Valley-i koncertjéhez 3000 gót statisztát toboroztak Melbourne klubjaiban és az interneten, akiket buszok szállítottak Warribee-be.[forrás?]

Filmzene[szerkesztés]

A film zenéje Jonathan Davis első zenei anyaga a Kornon kívül. Jonathan Davis dalai mellett több dal is szerepel az albumon más népszerű bandáktól, így a Static-X-től, a Disturbedtől vagy a Trickytől.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Queen of the Damned (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2024. február 2.)
  2. A kárhozottak királynője az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]