Disturbed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Disturbed
Disturbed logo 2010.png
A Disturbed egy 2009-es koncerten.
A Disturbed egy 2009-es koncerten.
Információk
Eredet USA
Alapítva 1994
Aktív évek 1996 – napjainkig
Műfaj Alternatív metal
Nu metal
Hard rock
Heavy metal
Kiadó
 • Giant Records
 • Reprise Records
 • Warner Bros. Records
Tagok
David Draiman
Dan Donegan
John Moyer
Mike Wengren
Korábbi tagok
Steve „Fuzz” Kmak
Erich Awalt
A Disturbed weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Disturbed témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Disturbed egy amerikai rock- és metalzenekar az Illinois állambeli Chicagóból. A zenekar 1994-ben alapult, viszont a Disturbed nevet csak 1996-ban vette fel, mikor Dan Donegan, Steve „Fuzz” Kmak és Mike Wengren felkérte énekesnek David Draimant. 2005-ben Steve Kmak helyére John Moyer basszusgitáros érkezett a zenekarba. Eredetileg nu metal együttes, azonban mostanában már sok kritikus hard rock vagy heavy metal csapatnak említi őket; egyesek viszont alternatív metalnak nevezik. Tulajdonképpen a zenekar stílusa mind a mai napig vitatott. Mikor David Draimant interjúvolták arról, hogy egyes metal rajongók nem találták elég keménynek a Disturbed zenéjét, ezt válaszolta: „Lehet, hogy túl sok dallamot használunk, esetleg nem vagyunk elég féktelenek vagy csípősek. Bár én nagyon szeretem ezt a fajta zenét, nem ez az, amit mi próbálunk csinálni. Ha a dolgokat összefüggésbe akarjuk hozni, mi manapság inkább hard rockot játszunk, mint heavy metalt.[1]

Történet[szerkesztés]

Korai évek (1994–1997)[szerkesztés]

Mielőtt David Draiman csatlakozott a zenekarhoz, Dan Donegan gitáros, Mike Wengren dobos és Steve Kmak basszusgitáros a Brawl nevű formációban szerepelt együtt Erich Awalt énekessel. Nem sokkal a demó felvételek rögzítése után, 1996-ban Erich Awalt otthagyta a zenekart, akik ezután az „Illinois Entertainer” nevű chicagói zenei lapban hirdetést adtak fel, amiben énekest kerestek.[2][3] Erre a hirdetésre jelentkezett David Draiman, aki abban a hónapban már húsz másik zenekar meghallgatására is elment.[2] Dan Donegan gitáros így emlékszik vissza a meghallgatásra:[2]

(magyarul)
„Tudod, az összes énekes közül, akivel beszélgettünk vagy meghallgattuk, egyedül ő [Draiman] volt aki kész volt eredeti dalokat énekelni. És ez imponált nekem, pusztán már az is, hogy megpróbálta.”
(angolul)
"You know, of all the singers we talked to or auditioned, he [Draiman] was ready to go with original pieces. And that impressed me, just for trying."
Dan Donegan
(magyarul)
„Egy-két perc után jöttek belőle ezek a remek dallamok ... Én pedig közben gitároztam, az arcomon széles vigyorral, próbálva nem azt a benyomást kelteni, hogy ez tetszik nekem, tudod, mert nem akarom. Tudod ... [diplomatikusan mondani neki] »Igen, felhívunk majd. Tudod, mi még átbeszéljük.« De annyira sokkolt. Izgatott voltam. És azt gondoltam: »Ebben van valami.«”
(angolul)
"After a minute or two, he just starts banging out these melodies that were huge...I'm playing my guitar and I'm grinning from ear to ear, trying not to give it away that I like this guy, you know, because I don't want to, you know...[say] 'Yeah, we'll give you a call back. We'll, you know, discuss it.' But I was so psyched. Chill up my spine. I'm like, 'There is something here.'"
Dan Donegan

Miután Draiman csatlakozott a zenekarhoz, javaslatára a banda új neve Disturbed lett.[4]

The Sickness album (1998–2001)[szerkesztés]

„The Guy” figura az egyik színpadképen.

1998 környékén kezdték el felvenni két demó EP-jüket, az egyik lemezen a „The Game”, „Down with the Sickness” és „Meaning of Life”, a másikon pedig a „Want”, „Stupify” és „Droppin' Plates” című dalokkal. Ezeket a felvételeket szétküldték különböző rádióállomásoknak, lemezkiadóknak és zeneipari embereknek, akiktől pozitív visszajelzéseket kaptak.[5] A lemezek borítóján a zenekar nem sokkal korábban megalkotott kabalája, a „The Guy” figura szerepelt. Az együttes végül a Giant Records lemezkiadó céggel szerződött. A „Down with the Sickness” című dalt több film és animációs sorozat betétdalának használták, valamint számos amerikai futballcsapat és sportoló bevonuló zenéje lett.

A zenekar első átütő sikere az 1999-ben megjelent „Stupify” kislemez volt, majd ezt követte a 2000 márciusában megjelent The Sickness című nagylemez.

A The Sickness album címadó dala a Billboard 200-as toplistáján a huszonkilencedik helyig jutott, a lemezből pedig a megjelenése óta több millió példányt adtak el.[6] Nem sokkal a The Sickness megjelenése után a Disturbed kiadott egy felújított verziót a „Glass Shatters” című számból, ami „Stone Cold” Steve Austin birkózó bevonuló zenéje lett.

2001-ben felléptek Ozzy Osbourne Ozzfest nevű zenei fesztiválján, olyan zenekarokkal együtt, mint a Black Sabbath, Marilyn Manson, Slipknot, Papa Roach, Linkin Park, Black Label Society és a Crazy Town. Nem sokkal később már saját turnéjukon utaztak, ami a „Music as a Weapon” elnevezést kapta. A turnéjuk során az Adema, a Drowning Pool, a Stereomud, és a Systematic zenekarokkal együttműködve koncerteztek.

Marilyn Manson 2001-es európai turnéjához való csatlakozás előtt az akkori basszusgitáros Steve „Fuzz” Kmak egy bokatörés miatt nem tudott együtt játszani a zenekarral. Ezt a sebesülését akkor szerezte, mikor leesett az együttes chicagói próbatermének tűzlétrájáról pár nappal karácsony előtt. (A lifttel éppen a felszerelésiket szállították, ezért akarta így elhagyni az épületet.) Egy sikeres operáció után az orvosok erősen javasolták neki, hagyja ki a turnézást, nehogy valami komoly sérülés érje a lábát.[7] Ennek ellenére 2001. január 11-én és 12-én Chicagóban fellépett a zenekarral, viszont az európai turnét kihagyta. Felépülése alatt egy Marty O'Brian nevű újonc helyettesítette.

M.O.L. és Believe album (2002–2003)[szerkesztés]

2002. június 4-én a zenekar megjelentetett egy úgymond dokumentumfilmet M.O.L. címmel, amely – többek közt – bemutatta őket a stúdióban és a turnékon.

2002 szeptemberében kiadták második stúdióalbumukat, amely a Believe címet kapta. Erről a lemezről a „Prayer”, a „Liberate” és a „Remember” lett nagyon népszerű. Rengeteg rajongó az új album hatása alatt volt, még úgy is, hogy ez kevésbé hozta az előző lemezük agresszivitását.

A frontember David Draiman énekelt a Jonathan Davis (Korn) által írt „Forsaken”-ben, amely a Queen Of The Damned betétdala volt.

2003-ban a zenekar újra fellépett az Ozzfest-en, majd elindult a „Music as a Weapon II” turnéjával, amelyhez ezúttal a Chevelle, a Taproot és az Unloco zenekarok csatlakoztak.

Steve „Fuzz” Kmak 2003 elején hagyta el a zenekart, közvetlenül a „Music as a Weapon II” után, amelyről David Draiman így nyilatkozott: „Amikor Kmak velünk volt, a Disturbed nem stimmelt egészen; zeneileg és emberileg sem.” A zenekar a rajongóknak úgy jelentette be, hogy Steve személyes okok miatt távozott.[8] Kmak helyére John Moyer érkezett új basszusgitárosnak.

Ten Thousand Fists album (2004–2006)[szerkesztés]

A Disturbed turnéra indult a 10 Years és az Ill Niño zenekarokkal, hogy népszerűsítsék a 2005 szeptember 20-án kiadott harmadik nagylemezüket, amely Ten Thousand Fists címmel jelent meg. Az előző Believe nagylemezhez hasonlóan, ez az album szintén első helyen nyitott Amerikában. Ennek az albumnak van 5 darab B-oldalas száma, amelyek nem jelentek meg a lemezen, azonban szerepelnek különböző kislemezeken és egyéb kiadványokon. A „Hell” című dal például a Stricken kislemezén található. Egy másik szám, a „Monster”, eredetileg egy iTunes-os előrendelhető csomag része volt azoknak, akik korábban megrendelték a Ten Thousand Fists albumot. A későbbiekben így ez a dal igen nehezen megtalálható lett, ámde felkerült az említett album „Tour Edition”-jére (a „Two Worlds” című dallal együtt). A negyedik szám a „Sickened”, amely a Land of Confusion kislemez egyik track-je. Az ötödik és egyben utolsó B-oldalas szám a „Criminal”, amelyet sosem adtak ki. A Ten Thousand Fists kiadása utána egy hónappal a Disturbed a Jägermeister tour-on vett részt a Bloodsimple zenekarral.

2006 áprilisában a csapat végigkísérte egy ausztrál turnén a Korn együttest, majd közös turnét csinált a 10 Years és a Hatebreed zenekarral. Az év közepe tájára tervezett európai körutat kénytelenek voltak kétszer is elhalasztani, Draiman hangproblémái miatt.[9] 2006 végén sikeres műtéten esett át, ekkor hagyta abba az ivást.

A zenekar szerepelt az Ozzfest 2006 fellépői között Ozzy Osbourne, a System of a Down, a Dragonforce, az Avenged Sevenfold, a Lacuna Coil és a Hatebreed együttesekkel. Ezután pedig elmentek a korábban már kétszer halasztott európai turnéra, majd következett a „Music as a Weapon III” a Flyleaf, a Stone Sour, és a Nonpoint zenekarokkal kiegészülve.

A „Music as a Weapon III” utolsó állomásán, a Wisconsin-beli Madison-ban bejelentették, hogy visszavonulnak dolgozni a negyedik albumon.

Indestructible album (2007–2009)[szerkesztés]

2007 júliusában a zenekar „This Moment” című dala szólalt meg a Transformers című filmben, amely végül nem a készülő albumukon kapott helyet, hanem a film zenéit tartalmazó „Transformers: The Album” kiadványon szerepelt.

A zenekar negyedik stúdióalbumát, amelynek címe Indestructible, 2007 végén kezdték el felvenni és 2008 júniusában jelent meg.[10] Egy korábbi interjúban David Draiman elmondta, hogy tizenöt dalt fognak rögzíteni, de csak tizenkettő szerepel majd az albumon.[11]

Asylum és The Lost Children albumok (2010–2011)[szerkesztés]

2008 novemberi interjújában David Draiman röviden beszélt a zenekar ötödik stúdióalbumáról, kijelentve, hogy az albumon szereplő dalok témái ugyanolyan sötétek lesznek, mint a korábbi Indestructible lemezen.[12] A zenekar 2010 elején kezdte el a chicagói stúdióban, az ötödik albumának rögzítését, amelynek kiadását nyárra tervezték. Dan Donegan gitáros elmondta, hogy a zenekar körülbelül 15–18 dalt írt. Később megerősítették, hogy az album címe Asylum lesz. A lemez végül 2010 augusztusában jelent meg.

2011 júliusában a zenekar megerősítette, hogy az amerikai turnéjukat követően szünetet tartanak. Egy másik interjúban pedig Draiman elmondta, hogy a szünet nem a zenekar tagjai közötti konfliktus eredménye. A zenekar végül 2011 októberében kezdte meg a pihenőjét. 2011 novemberében kiadták The Lost Children című válogatás albumukat, amelyen korábbi B-oldalas számok mellett korábban még meg nem jelent dalok is szerepeltek.

Immortalized album (2015–2017)[szerkesztés]

Disturbed színpadkép a Hellfest-en (2016)

2015. június 20-án a Disturbed Facebook-oldalán és hivatalos weboldalán olyan anyag jelent meg, amely a zenekar esetleges visszatérésére utalt.Disturbed official website (2015) (angol nyelven). [2015. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 21.) 2015. június 23-án a Disturbed hivatalosan bejelentette visszatérését és az Immortalized című új album megjelenését.

Az Immortalized című album 2015. augusztus 21-én jelent meg. John Moyer nem szerepelt az albumon, mert más projekteken dolgozott, az összes basszusgitáros részt Dan Donegan játszotta fel. Moyer nem jelent meg a zenekar 2015 decemberében bemutatott videoklipjében sem, amelyben a „The Sound of Silence” című Simon & Garfunkel dal feldolgozása szólalt meg. Ettől eltekintve Moyer továbbra is a zenekar tagja, szerepelt az album promóciós fotóin, valamint továbbra is élőben lépett fel a zenekarral.

Evolution album és a The Sickness jubileumi turné (2018– )[szerkesztés]

A zenekar a 2018-as Rock Fest fő előadói között szerepelt, Godsmack és az Incubus mellett. Az együttes 2018. január elején a közösségi médián keresztül jelentette be, hogy ismét stúdióba vonultak, hogy megkezdjék következő stúdióalbumuk felvételét.

2018. augusztus 16-án jelent meg a készülő album első kislemeze, „Are You Ready” címmel. 2018. szeptember 21-én jelent meg az album második kislemeze, amelynek címe „A Reason to Fight”.[13]

Az Evolution album végül 2018. október 19-én jelent meg.[14]

2020. január 27-én a zenekar 31 napos turnét jelentett be Staind és a Bad Wolves együttesek társaságában a „The Sickness” album 20. évfordulója alkalmából.[15] A COVID-19 járvány miatt az együttes 2021-re halasztotta a turnét.[16]

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok

 • Dan Donegan – gitáros, billentyűs, háttérénekes (1994–2011, 2015–)
 • Mike Wengren – dobos, háttérénekes (1994–2011, 2015–)
 • David Draiman – énekes (1996–2011, 2015–)
 • John Moyer – basszusgitáros, háttérénekes (2005–2011, 2015–; időszakosan 2003–2005)

Korábbi tagok

Idővonal[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Megjelenés ideje Album címe Kiadó
2000. március 7. The Sickness Giant Records
2002. szeptember 17. Believe Reprise Records
2005. szeptember 20. Ten Thousand Fists Reprise Records
2008. június 3. Indestructible Reprise Records
2010. augusztus 31. Asylum Reprise Records
2015. augusztus 21. Immortalized Reprise Records
2018. október 19. Evolution Reprise Records

Válogatás albumok[szerkesztés]

Megjelenés ideje Album címe Kiadó
2011. november 8. The Lost Children Reprise Records

Ritkaságok[szerkesztés]

 • A Welcome Burden – Dracula 2000 filmzene, M.O.L. DVD (élőfelvétel), ECW Anarchy Rocks
 • God of the Mind – Valentine filmzene, a The Sickness import verziói
 • Dehumanized (stúdiófelvétel) – „Stricken” kislemez
 • Hell – „Stricken” kislemez
 • Sickened – „Land of Confusion” kislemez
 • Monster – Ten Thousand Fists European Tour Edition
 • Two Worlds – Ten Thousand Fists European Tour Edition
 • Criminal – kiadatlan
 • Perfect Insanity – M.O.L. DVD; korai koncerteken játszották
 • Forsaken – Jonathan Davis szerzeménye, Queen of the Damned filmzene
 • Glass Shatters – WWE bevonuló
 • This Moment – Transformers filmzene

Feldolgozások[szerkesztés]

Stúdiófelvételek[szerkesztés]

Élőben[szerkesztés]

Egyéb közreműködések[szerkesztés]

 • Music as a Weapon Tour turnék
 • Music as a Weapon (2001)
 • Music as a Weapon II (2004)
 • Music as a Weapon III (2006)

Kislemezek[szerkesztés]

Év Cím Legjobb helyezés Album
US Billboard Hot 100 US Mainstream Rock US Modern Rock US Pop 100 Canadian Singles Chart
2000 Stupify #12 #10 The Sickness
2000 Voices #16 #18 The Sickness
2001 The Game #34 The Sickness
2001 Down with the Sickness #5 #8 The Sickness
2002 Prayer #58 #3 #3 #14 Believe
2002 Remember #6 #22 Believe
2003 Liberate #4 #22 Believe
2005 Guarded #7 #28 Ten Thousand Fists
2005 Stricken #95 #2 #13 #89 Ten Thousand Fists
2006 Just Stop #4 #24 Ten Thousand Fists
2006 Land of Confusion #100 #1 #18 Ten Thousand Fists
2006 Ten Thousand Fists #7 #37 Ten Thousand Fists

Betétdalként[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Disturbed see themselves as being a three-decade spanning band. [2012. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 29.)
 2. a b c M.O.L. (Media notes). Nathan "Karma" Cox. 2002.
 3. Caught In A Mosh: July 2013 (angol nyelven). Illinois Entertainer, 2013. július 1. (Hozzáférés: 2021. február 22.)
 4. Interview One on One – David Draiman talks disturbing thoughts (angol nyelven). concertlivewire.com, 2015. február 19. (Hozzáférés: 2021. február 22.)
 5. Disturbed built their following at the club Champs in Chicago (angol nyelven). HitQuarters, 2002. október 2. [2014. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 6.)
 6. Chart History - Disturbed: The Sickness (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. február 22.)
 7. D'Angelo, Joe: Disturbed Bassist Won't Make European Trek Due To Injury (angol nyelven). MTV, 2001. január 12. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
 8. A Disturbed Kmak távozásáról (angol nyelven). mtv.com
 9. A turné elhalasztva (angol nyelven). [2012. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
 10. Disturbed Looking at Ways to Promote Next Album. Blabbermouth.net. Roadrunner Records, 2008. január 28. [2008. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 6.)
 11. Disturbed Digs Deep On "Brutal" New Album (angol nyelven). Billboard. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
 12. Disturbed Frontman Talks Engagement, Next Single (angol nyelven). Blabbermouth, 2008. november 12. [2011. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva].
 13. Disturbed Release New Song 'A Reason to Fight' (angol nyelven), 2018. szeptember 21.
 14. Disturbed Are Back in the Studio (angol nyelven). Loudwire . (Hozzáférés: 2018. május 10.)
 15. Disturbed Announce 'The Sickness' 20th Anniversary Tour Dates. Loudwire . (Hozzáférés: 2020. január 28.)
 16. Divita, Joe: Disturbed Announce 2021 'The Sickness' Tour With Staind + Bad Wolves. Loudwire, 2020. június 18. (Hozzáférés: 2020. július 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]