Hatebreed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hatebreed
Információk
EredetNew Haven, Connecticut, Amerikai Egyesült Államok
Alapítva1994
Aktív évek1993 - napjainkig
MűfajHardcore-metal
KiadóRoadrunner Records
Universal
Victory Records
Smorgasbord
Tagok
Jamey Jasta
Wayne Lozinak
Frank Novinec
Chris Beattie
Matt Byrne
Korábbi tagok
Lou "Boulder" Richards
Jamie "Pushbutton" McVey
Rigg Ross
Matt McIntosh
Sean Martin
Larry Dwyer
Dave Russo

A Hatebreed weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hatebreed témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hatebreed amerikai hardcore-metal együttes, amely 1993-ban alakult a Connecticut állambeli New Havenben, az Amerikai Egyesült Államokban, azzal a szándékkal, hogy a klasszikus hardcore punk zenét metálos gitárokkal és üvöltő énektémákkal vegyítsék 30 másodperces dalok formájában. Dalszövegeik alapján egy vérbeli, keleti-parti hardcore zenekarról van szó, de a hangzásuk olyan metal csapatokat idéz, mint a Slayer vagy a korai Sepultura.

A 2002-es Perseverance album óta minden Hatebreed album már a megjelenés hetében felkerül a Billboard 200-as eladási listájára, és ezzel stílusában a legsikeresebb előadónak számít. A zenekar emellett állandó fellépője az amerikai Ozzfest utazó metal fesztiválnak. 2004-ben a "Live for This" dalukat a „legjobb metal előadás” (Best Metal Performance) díjára jelölték a 47. Grammy-díj átadón.

Történet[szerkesztés]

Satisfaction is the Death of Desire[szerkesztés]

A Hatebreedet a Jamey Jasta énekes, Larry Dwyer gitáros, Chris Beattie basszusgitáros és Dave Russo dobos felállású négyes alapította 1993 végén. Az 1995-ben megjelent két Hatebreed kislemezen már Wayne Lozinak gitáros is a csapat tagja volt. A zenekar az első két évben komoly elismerést vívott ki magának a klubokban, így az 1996-os Under The Knife demó megjelenésekor már a keleti-parti hardcore színtér ismert zenekarának mondhatták magukat. Nem sokkal később szerződést kötöttek a hardcore körökben elismert Victory kiadóval. A bemutatkozó nagylemezt már új felállásban vette fel a zenekar. A két új gitáros Lou "Boulder" Richards és Matt McIntosh lett, az új dobos pedig Ross Rigg.

A mindössze kilenc nap alatt rögzített első Hatebreed album 1997-ben jelent meg Satisfaction is the Death of Desire címmel, melyet a Despair társaságában népszerűsítettek amerikai turnéjukon. Nem sokkal később az Under The Knife demó újra kiadásra került mini-album formájában. A következő időszakot folyamatos koncertezéssel töltötte a zenekar. Közben ismét történt néhány tagcsere. Ross Rigg dobos helyét Jamie "Pushbutton" McVey vette át, Matt McIntosh posztjára pedig Sean Martin gitáros érkezett.

Perseverance[szerkesztés]

A frontember Jamey Jasta 2001-ben vendégszerepelt a Biohazard Uncivilization albumán a "Dominination" dalban. Hardcore zenekartól szokatlan módon a Hatebreed az egyik legnagyobb multi-kiadóhoz, a Universal Recordshoz szerződött. 2001 őszén együtt turnéztak volna a Slayerrel a God Hates Us All turné keretében, de lemondani kényszerültek a közös fellépéseket az új Hatebreed lemez felvételei miatt, melyet új dobossal (Matt Byrne) vettek fel. A 2002. március 12-én megjelent Perseverance a Billboard lista 50. helyén nyitott az első héten eladott 28ezer példánnyal, mely összességében végül 200ezerre kúszott fel csak az USA-ban.

A nagykiadós lemezszerződés és a kereskedelmi sikerek ellenére a Hatebreed zenéjéből nem tűnt el a düh, és ezzel a régi rajongóikat megtartva tudták növelni táborukat. Nem sokkal a Perseverance megjelenése után, májusban a zenekar bejelentette Lou "Boulder" Richards távozását. Szeptemberben, az USA-ban turnéztak a Six Feet Under támogatásával, majd november-decemberben Európa következett az Eastpack Resistance fesztiválturné keretében a főzenekar Biohazard mellett olyan hardcore csapatokkal, mint az Agnostic Front, a Discipline, az All Boro Kings, a Born From Pain és a Death Threat. Közben Jamey Jasta énekes lett az MTV (Music Television) újrainduló heti metal műsorának, a Headbanger's Ballnak házigazdája. A 2003-as európai turné keretében léptek fel első ízben Magyarországon július 2-án a budapesti Kultiplex klubban.

The Rise of Brutality[szerkesztés]

A harmadik nagylemez, a The Rise of Brutality október utolsó napjaiban jelent meg 2003-ban, Amerikában továbbra is a Universal, Európában pedig a Roadrunner Records gondozásában. Az új album, melyen a Hatebreed megmaradt a kemény hardcore-metal düh himnuszoknál, a Billboard lista 30. helyén kezdett az első héten eladott 32ezer példánnyal. A lemez "This is Now" dalára videóklipet forgattak New Yorkban. A lemezbemutató turné másfél éven keresztül zajlott Észak-Amerikában és Európában többek között a Slayer, a Slipknot, a Damageplan, Agnostic Front és a Napalm Death társaságában. 2004 nyarán az Ozzfest utazó metal fesztivál második színpadán játszottak. Június 12-én második ízben léptek fel Magyarországon az ingyenes Sportsziget fesztivál keretében a Népstadion szoborkertjében a Slipknot előzenekaraként. Decemberben a "Live for This" dalukat a Legjobb Metal Előadás (Best Metal Performance) díjára jelölték a 47. Grammy-díj átadón.

2005. január 21-én Ausztráliában lépett fel a Hatebreed a Slipknot előzenekaraként a Big Day-Out fesztiválon. Februárban Jamey Jasta az Icepick nevű hardcore punk projektje élén lépett fel a legendás CBGB klubban, New Yorkban, majd nem sokkal később lemezfelvételbe kezdenek. A Hatebreed növekvő ázsióját és Jasta nevének szakmai erősödését jól jelzi, hogy több albumon is vendégszerepelt. Például a Napalm Death The Code Is Red… albumán az "Instruments of Persuasion" és a "Sold Short" dalokban, valamint az Ill Nino 2005-ös One Nation Underground albumán a "Turns to Gray" dalban. Jamey Jasta és a Crowbar gitáros/énekese Kirk Windstein közös projektet hoznak létre Kingdom of Sorrow néven. Az év végén az MTV Headbanger's Ball - The Revenge elnevezésű válogatás albumra egy addig kiadatlan Hatebreed dal, a "To The Threshold" is felkerült, amelyre videóklipet is készített a zenekar.

Supremacy[szerkesztés]

2006. márciusban újra ötfősre nőtt a Hatebreed létszáma, miután Frank Novinec gitáros csatlakozott a zenekarhoz. Áprilisban ismét Ausztráliába látogattak ezúttal a Korn és a Disturbed társaságában, majd új lemezszerződést írnak alá a Roadrunner kiadóval, amely ezúttal már nem csak Európára, de az Egyesült Államokra is szól. A nyár az Ozzfest fellépések jegyében telt, aztán nekiláttak felvenni a következő Hatebreed albumot. Az augusztusban megjelent Supremacy az előző két album számait ismételte meg a Billboard listán, amikor az első héten eladott 27ezer példánnyal a 31. helyen nyitott. A "Defeatist" dalra videóklipet készítettek.

Szeptember 13-án a Hatebreed korábbi gitárosa, Lou Richards öngyilkosságot követett el és meghalt. A zenekar az ősz folyamán a Napalm Death, az Exodus és a The Black Dahlia Murder társaságában turnézott Amerikában, Európában pedig az Unearth és a Full Blown Chaos támogatásával léptek fel. A 2007. januárban megjelent Sick Of It All tribute albumon a "Shut Me Out" feldolgozásával szerepeltek. Az Európa-turné budapesti állomásán, június 26-án adott koncertet a Hatebreed teltház előtt az A38 Hajón, majd júliustól a 2007-es Ozzfest előadásain léptek fel Amerikában. A legutóbbi album "Destroy Everything" dalára a With Full Force fesztiválon filmezett koncert felvételeiből vágtak össze videóklipet.

2008. elején Jasta újra aktivizálta Kingdom Of Sorrow nevű projektjét Kirk Windstein (Crowbar) gitárossal. A kooperáció bemutatkozó albuma a Relapse kiadónál jelent meg februárban. A Hatebreed fennállásának 15. évfordulójára tervezett, szeptemberben megjelenő első zenekari dvd felvezetéseként videóklip készült a Supremacy album "Never Let It Die" dalára.

Diszkográfia[szerkesztés]

Cím Típus Megjelenés dátuma Kiadó
"Not One Truth" / "Severed" kislemez 1995.
"Burial For The Living" kislemez 1995.
Under the Knife demó EP 1996. november 13. Smorgasbord
Satisfaction is the Death of Desire album 1997. november 11. Victory Records
Perseverance album 2002. március 12. Universal
The Rise of Brutality album 2003. október 28. Universal
Supremacy album 2006. augusztus 29. Roadrunner Records
For the Lions album 2009. május 5. Koch Records
Hatebreed album 2009. szeptember 25. E1 Music
Divinity of purpose album 2013. Nuclear Blast
The Concrete Confessional album 2016. Május 13. Nuclear Blast

Tagok[szerkesztés]

  • Jamey Jasta - ének (1993 - napjainkig)
  • Chris Beattie - basszusgitár (1993 - napjainkig)
  • Wayne Lozinak - gitár (1994 - 1996) (2009 - napjainkig)
  • Frank Novinec - gitár (2006 - napjainkig)
  • Matt Byrne - dobok (2001 - napjainkig)

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Lou "Boulder" Richards - gitár (1996 - 2002)
  • Jamie "Pushbutton" McVey - dobok (1999 - 2000)
  • Rigg Ross - dobok (1997 - 1998)
  • Matt McIntosh - gitár (1996)
  • Sean Martin - gitár (1998 - 2009)
  • Larry Dwyer - gitár (1993 - 1996)
  • Dave Russo - dobok (1993 - 1996)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Hatebreed
A Wikimédia Commons tartalmaz Hatebreed témájú médiaállományokat.