Juhász Attila (újságíró, 1967)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Juhász Attila
Született 1967. július 15. (53 éves)
Zenta
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása újságíró,
politikus
Iskolái Újvidéki Egyetem (–1996)

Juhász Attila (Zenta, 1967. július 15. –) vajdasági magyar újságíró, politikus.


Életútja[szerkesztés]

Az újvidéki egyetem bölcsészettudományi karán szerzett diplomát a Magyar Nyelv és Irodalom tanszéken. Végzettsége alapján középiskolai tanár, de 10 évig újságíróként dolgozott. A délszláv háború időszakában a horvát és boszniai krízistérségből tudósította a délvidéki magyar sajtót és a magyarországit is.

Alapító tagja volt a vajdasági magyarság első pártjának a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének. 1996-tól a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, választott képviselője és önkormányzati tisztségviselője. 1997-ben választotta meg a zentai képviselő-testület polgármesternek. Ugyanebben az évben a VMSZ alelnökének választották.

1999-ben az Ideiglenes Magyar Nemzeti tanács tagja volt és részt vett a Magyar Nemzeti Tanács megalakításának előmunkálataiban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének harmadszor is újraválasztott tagja. Polgármesteri pályafutását ellenzékiként folytatta a 2000 októberében lezajlott rendszerváltásig. A milosevicsi rendszer időszakában, az első polgármesteri ciklusban sikerült olyan nemzeti stratégiának megteremteni az alapját, amelynek a gyümölcsei most érnek be. A művelődés, az oktatás és az egészségügy területén nem csak megőrizni sikerült az intézmény-rendszert, hanem tovább fejleszteni is.

A zentai önkormányzatot kiegyensúlyozottan vezette a milosevicsi rendszer embert próbáló időszakaiban is, mint amilyen nemzetközi zárlat, az etnikai arányok erőszakos megváltoztatásának kísérlete vagy a NATO szerbiai intervenciója volt. A Tisza cián-szennyezésekor hathatósabban szervezte meg a katasztrófa szanálását, mint az akkori szerbiai környezetvédelmi hatóság. A 2000 októberében zajló rendszerváltó megmozdulások helyi szervezésének egyik fő koordinátora. A szerbiai országgyűlés népképviselője volt és a vajdasági képviselőház tagja is.

Ennek az időszaknak legnagyobb eredménye, hogy megnyílt Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a zentai egészségügyi szakközépiskola, és a magyar természettudományi tehetséggondozó Bolyai gimnázium. A legválságosabb időszakokban is folytatta Zenta az infrastrukturális beruházásait, a városi szennyvíz-tisztító, az út- és a csatornahálózat kiépítését. A rombolás időszakában is sikerült az építkezéseket folytatni, a rendszerváltás óta a beruházások üteme meghatványozódott.

2008–2009-es tanévben a Zentai Gimnázium irodalomtanára volt. 2007-től 2010-ig az Európa Tanács Helyi és Regionális önkormányzatainak Kongresszusában volt néppárti képviselő Strasbourgban. 2009-től 2016-ig Vajdaság Autonóm Tartomány Kormányának művelődési titkárságán volt segédtitkár. 2016-tól a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola magyartanára. 2017-től hivatalos törvényszéki szerb - magyar fordító.http://www.puma.vojvodina.gov.rs/tumaci_detail.php?ID_tumaci=829&ID_jezik=3

A magyar nyelvművelő hagyományok ápolásának is lelkes híve, amelynek mintegy szimbolikus megnyilvánulása, hogy 1999-ben és 2002-ben is megkoszorúzta a zentai községiek nevében Szarvas Gábor adai emlékszobrát.[1]

Köteteiből[szerkesztés]

  • Téves csatatéren II. (riportkönyv, társszerzővel);
  • Rendkívüli napló (társszerzővel).
  • Svetislav Basara: A merénylet angyala, Bulvár szappanoperett-ária (2017) magyarra fordítója

Családja[szerkesztés]

Feleségével, Lassú Kornéliával 1999-ben kötött házasságot. Boglárka lányuk 2004-ben, Orsolya lányuk pedig 2006-ban született.

Társasági tagság[szerkesztés]

A Magyarok Világszövetségének, a Rákóczi Szövetségnek rendes- és a Magyar Polgármesterek Világszövetségének választmányi tagja. A Z-11 civil szervezet alapító tagja (1999).

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • A jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend lovagja (1999)
  • Polgármesteri Ezüstlánc Díjjal tüntette ki 2003-ban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Vajdaságban elsőként, mint három választást nyert polgármester érdemelte ki e díjat.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szarvas Gábor emlékünnepségek Adán
  2. Önkormányzati Ezüstlánc Díj. [2010. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 25.)

Források[szerkesztés]