Jugband Blues

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pink Floyd
Jugband Blues
Dal az A Saucerful of Secrets albumról
Megjelent1968. június 29. (UK)
1968. július 27. (US)
FelvételekDe Lane Lea Studios, London
1967. október
StílusPszichedelikus rock
Nyelvangol
Hossz3:00
KiadóColumbia (EMI) (UK)
Capitol Records (US)
SzerzőSyd Barrett
ProducerNorman Smith
Az A Saucerful of Secrets dalai
Első oldal
  1. Let There Be More Light
  2. Remember a Day
  3. Set the Controls for the Heart of the Sun
  4. Corporal Clegg
Második oldal
  1. A Saucerful of Secrets
  2. See-Saw
  3. Jugband Blues
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Pink Floyd Jugband Blues című dala 1968. június 29-én jelent meg a zenekar A Saucerful of Secrets című albumán. A dalt Syd Barrett írta, szerzőként csak ennyit tett hozzá az albumhoz. A Pink Floyd tagjaként ez volt az utolsó dala, ami hivatalosan megjelent.

A dalhoz két promóciós filmet is forgattak. Az elsőben, ami egy régi – ma már nem kapható – Pink Floyd-videogyűjteményen van, Barrett céltalanul bolyong, miközben a dalt énekli. A második, sokkal egyszerűbb felvételen Barrett (aki először látható akusztikus gitárral) és a zenekar playbackre játszik (bár a felvétel némileg különbözik a stúdióban felvett változattól); a színpad elrendezése hagyományos, a háttérben pedig különböző pszichedelikus minták láthatóak (ezt a filmet 1967. december 20-án vették fel). Ezen a felvételen Roger Waters és Richard Wright tubán és harsonán is játszik. A film híven tükrözi, hogy milyen állapotban volt Barrett 1967 végén.

A dal stúdiófelvételén Barrett azt akarta, hogy a fúvósbetétet az Üdvhadsereg zenekara játssza. A zenekar el is ment a stúdióba, Barrett pedig azt mondta, hogy játsszanak azt, amit akarnak, függetlenül attól, hogy a másik három zenész mit játszik. Norman Smith producer viszont azt tanácsolta, hogy a fúvószenekarnak írjanak partitúrát és azt vegyék fel. Végül mindkét változat elkészült, de az előre megírt rész felvétele közben Barrett szó nélkül elhagyta a stúdiót. A kész dalban az első, meg nem tervezett változat hallható.

Sok rajongó úgy tekint a dalra, mint Barrett szomorú búcsújára. Barrett mentális állapota már a második album felvételének kezdetén komolyan leromlott, amit súlyosbított a zenekar másik három tagjától való eltávolodása. Erre utal a dal szövege is: „I don't care if the sun don't shine, and I don't care if nothing is mine, and I don't care if I'm nervous with you, I'll do my loving in the winter.” (Nem érdekel, ha nem süt a Nap, nem érdekel, ha semmim sincs, nem érdekel, ha dühös vagyok rád, majd télen szerelmeskedünk.)

A Set the Controls for the Heart of the Sun mellett a második albumról a Jugband Blues került fel a 2001-es Echoes: The Best of Pink Floyd című válogatásra. Ezen közvetlenül a Wish You Were Here után hallható, amit részben Barrett hiánya ihletett.

Idézet[szerkesztés]

Syd még akkor is pontosan tudta, hogy mi történik körülötte. A Jugband Blues igazán szomorú dal, az ideg-összeroppanás pontos leírása. A skizonfrénia végső diagnózisa.
– Peter Jenner

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]