Josef Mengele

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Josef Mengele
Josef Mengele - 1956
Josef Mengele - 1956
Született
1911. március 16.[1][2]
Günzburg[3]
Elhunyt
1979. február 7. (67 évesen)[1][2]
Állampolgársága német
Foglalkozása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Josef Mengele témájú médiaállományokat.

Dr. Josef Rudolf Mengele (Günzburg, Német Birodalom, 1911. március 16. – Bertioga, Brazília, 1979. február 7.) német SS-tiszt, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa. A foglyokon végzett embertelen, brutális kísérleteivel vált hírhedtté.

Életrajza[szerkesztés]

Josef Rudolf Mengele Karl Mengele és Walburga Hupfauer szigorúan vallásos katolikus szülők legidősebb fia. Kettő öccse volt Karl-Thaddeus és Alois. Josef volt a család kedvenc gyermeke, rendkívül tehetséges volt. A kedvenc tantárgyai: biológia, állattan, fizika, filozófia és természetesen az antropológia. Gyermekként többször a halál küszöbén állott betegség vagy baleset miatt. Hat évesen majdnem belefúlt  egy hordó esővízbe, majd néhány év múlva súlyos vérmérgezést kapott. 1926-ban csontvelőgyulladásban szenvedett, azonban a betegségből gyorsan kigyógyult.

1924-ben csatlakozott a Nagy-Német Ifjúsági Szövetséghez. Bár a GDJ-Bund orientált antiszemita volt és az agresszív nacionalizmust képviselte, Mengele egyelőre nem volt kifejezetten nemzetiszocialista, hanem katolikus-konzervatív német állampolgár. 1931 májusában csatlakozott Bund der Frontsoldaten Stahlheim félkatonai alakulathoz, ami 3 évvel később az SA-ba olvadt. Mengele antropológiát és orvostudományi ismereteket tanult Münchenben, Bonnban és Bécsben. A harmadik félévben egy privát kapcsolatnak köszönhetően Bonnban, a Friedrich-Wilhelms egyetemen folytatta tanulmányait. 1933 nyarán visszatért Münchenbe, miután egy szemesztert a Bécsi Egyetemen fejezett be.  1935-ben szerzett Dr. phil. címet Rassenmorphologische Untersuchung des vorderen Unterkieferabschnittes bei vier rassischen Gruppen című szakdolgozatával. Ennek a tartalma egyáltalán nem volt antiszemita vagy rasszista. Majd 1936-ban letette az állami orvosi vizsgát. Négy hónapig a lipcsei egyetemi klinikán praktizált, itt találkozott első feleségével Irene Schönbeinnel. Majd 1937-től az Otmar von Verschuer által vezetett frankfurti Institut für Erbbiologio und Rassenhygiene-nél lett asszisztens, 1938-tól orvos.

Mivel a hivatali előmenetele szempontjából előnyösnek ígérkezett, 1937-ben belépett az NSDAP-ba, majd egy évvel később az SS-be, itt részesült alapképzésben, mint hegyi gyalogos és 1940 júniusában szolgálatra hívták a Wehrmacht-ba. Hamarosan orvosi szolgálatra jelentkezett a Waffen-SS-be, ahol SS-hadnagyként egy orvosi tartalékos zászlóaljban munkálkodott 1940 november végéig. Mengelet 1941 júniusában Ukrajnába küldték, ahol elnyerte a másodosztályú Vaskeresztet. 1942 januárjában csatlakozott a Norvég 5. SS „Wiking” hadosztályhoz, itt lett Pioneer Zászlóalj tisztiorvosa. Megmentett két német katonát egy égő tartályból és elnyerte az első osztályú Vaskeresztet, valamint Német sebesült érmet (fekete) és a Népjóléti dekorációt. Súlyosan megsebesült egy akcióban közel Rosztov-na-Donu-nál. 1942-ben Berlinbe helyezték át. 1942 nyarán haza tért az orosz frontról, mivel alkalmatlannak nyilvánították további aktív szolgálatra, majd Berlinbe került egy ideig. 1943. áprilisában Mengelet előléptették SS-Hauptsturmführerré (százados).

Itt felvette a kapcsolatot korábbi főnökével, Verschuerrel, aki közben a Kaiser-Wilhelm-Instituts für Anthropologie, menschliche Erblehre und Eugenik igazgatójává lépett elő. Verschuer ajánlására 1943-ban Auschwitz-Birkenauba vezényelték. Május 30-án lépett szolgálatba a cigánytáborban (BIIe), 1944 nyarán WVHA Amstgruppe D vezetőorvosa (Auschwitz) és a női tábor orvosa lett. Az ő feladata volt az egészségügy megszervezése és felügyelete, illetve – más orvosokkal felváltva – az újonnan érkezettek közül a gyermekek, idősek és betegek kiválogatása, akiket aztán munkaképtelenekként a gázkamrákba küldtek. Dr. Josef Mengele parancsára mintegy négyszázezer foglyot gázosítottak el, többségük magyar zsidó volt. Hasonló volt az eljárás a táborok felszámolásakor is: amikor 1944 nyarán a cigánytábort megszüntették, Mengele mintegy 1400 személyt küldött át Buchenwaldba és körülbelül kétszer ennyit a gázkamrába. A betegellátás a fogolyorvosok feladata volt.

Mengele látszólag udvariasan viselkedett a foglyokkal, valójában azonban csak kísérleti alanyoknak tekintette őket. Mengele eleinte dolgozott a szemszín megváltoztatásán és olyan betegségeken, amik előfordultak a birkenaui cigány táborban, pl. a vizi rákkal vagy arc üszkösödéssel. A kísérletei az ikrekre és a valamilyen rendellenességet hordozó emberekre vonatkoztak. Részben méréseket végzett rajtuk, és lefényképezte őket, részben pedig fájdalmas kísérleteket hajtott végre rajtuk, amelyek gyakran halállal végződtek. Mengele például tífuszbaktériummal fertőzte meg az ikreket, majd a betegség különböző stádiumaiban vért vett tőlük, amelyet elemzésre Berlinbe küldött. Ha egy ikerpár egyik tagja meghalt, Mengele megölette a másikat, hogy a boncolásnál összehasonlíthassa a szerveiket. Úgy becsülik, hogy a Mengele végzett gyilkos kísérletek következtében kb. 1500 ikerpárból, mindösszesen 200 élték túl e kegyetlen tetteket.

Röviddel a Vörös Hadsereg megérkezése előtt, 1945. január 17-én elmenekült Auschwitzból, és magával vitte a kísérleti dokumentációk egy részét, a maradékot az SS megsemmisítette. Először egy orvoskollégája rejtette el egy kórházban, majd június közepén álnéven amerikai hadifogságba került. Nyáron visszatért szülővárosába, Günzburgba, majd ősszel Fritz Hollmann néven felső-bajorországi Mangoldingbe ment.

1949 áprilisában Helmut Gregor néven Genovába utazott, majd június 20-án a North King nevű gőzössel Buenos Airesbe hajózott. Itt az 1950-es évek végéig élt. A Buenos Aires-i konzulátuson német útlevelet kapott a valódi nevével, és feleségül vette Martha nevű sógornőjét. A náci háborús bűnösök utáni nemzetközi hajsza miatt 1959. májusban Paraguayba repült, ahol csak kevésen múlott, hogy elkerülte Adolf Eichmann sorsát. 1960 októberében São Paulo mellett elrejtőzött; felesége és mostohafia visszaköltöztek Günzburgba. A városban hosszú éveket élt a valódi nevén. 1979. február 7-én a tengerben fürdött, szélütést kapott, majd meghalt. São Paulotól délre temették el Embu temetőjében, Wolfgang Gerhard néven. Családja olyan sikeresen eltitkolta halálát, hogy az 1980-as években megújították az ellene szóló elfogatási parancsot, és az elfogására kitűzött díjat 10 millió német márkára emelték.

1985-ben tették közzé halálát, amelyet csontvázának exhumálása tett lehetővé.

1992-ben egy DNS-vizsgálattal azonosították holttestét, mely megerősítette halálát.

SS irodai karrier[szerkesztés]

SS száma: 317.885

Náci Párt száma: 5.574.974

Waffen-SS:[szerkesztés]

Waffen-SS Medical Felügyelőség Törzstiszti orvosa (1940)

Norvég 5. SS hadosztály a Wiking Pioneer Zászlóalj tisztiorvosa (1941-1942)

3. SS hadosztály Division Totenkopf  tisztiorvosa (1943.máj.30.-1945.jan.17.)

Mengele rangjai az SS soraiban[szerkesztés]

1938.május       SS–Schütze = SS-nyilas = SS közlegény

1939.                SS Hauptscharführer  = törzsőrmester

1940.aug.1.      SS Untersturmführer = hadnagy

1942.jan.30.     SS Obersturmführer = főhadnagy

1943.ápr.20.    SS Hauptsturmführer  = százados

Josef Mengele frontkitüntetései[szerkesztés]

Német birodalmi sport jelvény (bronz fokozat)

Második osztályú Háborús érdemrend Kereszt kardokkal

Vaskereszt 2. osztály

Keleti Front Medál

Vaskereszt 1. osztály

Német sebesült érem

Népjóléti dekoráció

Mengele által használt olasz útlevél, amellyel Argentínába menekült 1949-ben

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 9.
  2. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11934884h
  3. Integrált katalógustár, 2014. december 10.

Források[szerkesztés]

  • Franz Menges: Mengele, Josef. in: Neue Deutsche Biographie 17. Berlin: Dunckler&Humblot. 1994. 69-71. o. On-line elérés

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Josef Mengele témájú médiaállományokat.