Jojo Nyuszi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jojo Nyuszi
(Jojo Rabbit)
2019-es új-zélandi–cseh–amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőTaika Waititi
ProducerCarthew Neal
Taika Waititi
Chelsea Winstanley
Vezető producerKevan Van Thompson
AlapműCaging Skies
Műfaj
ForgatókönyvíróTaika Waititi
FőszerepbenRoman Griffin Davis
Thomasin McKenzie
Scarlett Johansson
ZeneMichael Giacchino
OperatőrMihai Mălaimare Jr.
VágóTom Eagles
Yana Gorskaya
Díszlettervező
  • Ra Vincent
  • Nora Sopková
Gyártás
Gyártó
OrszágÚj-Zéland Új-Zéland

USA USA

Csehország Csehország
Nyelvangol
Forgatási helyszínCsehország, Prága
Játékidő108 perc
Költségvetés14 millió $ (becsült)
Képarány1.85 : 1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Fórum Hungary
USA Fox Searchlight Pictures
BemutatóUSA 2019. október 18.
Magyarország 2020. január 23.
KorhatárAmerikai Egyesült ÁllamokPG
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel90 millió $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Jojo Nyuszi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jojo Nyuszi (eredeti cím: Jojo Rabbit) 2019-ben bemutatott új-zélandi-amerikai-cseh háborús filmdráma, szatirikus vígjáték, amelynek rendezője és írója Taika Waititi, Christine Leunens Cellába zárva című könyve alapján. Főszereplője Roman Griffin Davis, Johannes "Jojo" Betzler szerepében, aki a Hitlerjugend tagja, de később kiderül, hogy anyja, Scarlett Johansson, a filmben Rosie Betzler, egy zsidó lányt, Thomasin McKenzie-t, a (filmben Elsa Korr) bujtat a tetőtérben. A film további szereplői Taika Waititi, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen és Sam Rockwell.

Világpremierjét 2019. szeptember 8-án, a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, ahol a fődíjat, a Grolsch People's Choice díjat nyerte el. Magyarországon 2020. január 23-án mutatták be.

A film munkálatai 2018. május 28-án kezdődtek.[1] Csehország fővárosában, Prágában forgatták.

A Jojo Nyuszit az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége (National Board of Review) és az Amerikai Filmintézet az év tíz legjobb filmje közé sorolta. A 92. Oscar-gála alkalmával a film hat jelölést kapott, Scarlett Johanssont jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában, a film rendezője, Taika Waititi pedig a legjobb adaptált forgatókönyv kategória nyertese lett.

Cselekménye[szerkesztés]

A második világháború későbbi szakaszaiban a tízéves Johannes "Jojo" Betzler csatlakozik a Hitlerjugendhez. Jojo ártatlan fiú, de erősen indoktrinált és fanatikus a náci eszmékkel (számára jelen van a mindennapokban a képzeletbeli barátja, Adolf Hitler, aki folyamatosan biztatja, tanácsokkal látja el). A Hitlerjugend edzőtáborának első napján, amelyet Klenzendorf kapitány vezet, a többi gyermektől a Jojo Nyuszi becenevet kapja, miután megtagadta egy nyúl meggyilkolását, amivel bizonyítania kellett volna gyilkos ösztönét. Képzeletbeli barátja megvigasztalja, és erősíti abban, hogy bizonyítsa bátorságát. Ezután ellop egy Stielhandgranate 24 típusú kézigránátot és felügyelet nélkül dobja el. A gránát közel hozzá, a lábánál robban fel.

Jojo anyja, Rosie arra kényszeríti Klenzendorfot, gondoskodjon arról, hogy Jojo felelősségteljes feladatokat kapjon. Jojo-nak olyan, megfelelőbb feladatokat adnak, mint például a propaganda szórólapok terjesztése az egész városban és fémhulladék gyűjtése a háborús erőfeszítésekhez.

Egy nap egyedül otthon, Jojo felfedezi Elsát, egy tizenéves zsidó lányt, aki az emeleti szobában a fal mögött bujkál. Jojo gyűlölettel és agresszióval van Elsa iránt, aki ezt nem veszi zokon. Jojo megpróbálja megszúrni Elsát, de a lány könnyedén elveszi a kést. Mindketten beletörődnek abba, hogy nem tudódhat ki az ottléte, mivel ezzel mindenkinek baja eshet. Jojo továbbra is Elsával beszél, mindent megtesz annak érdekében, hogy felfedje "a zsidóság titkait", hogy könyvet írhasson a zsidókról Hitler számára. Amikor elmondja Jojónak, hogy van egy vőlegénye, Nathan, Jojo levelet hamisít Nathantól, miszerint valaki mást talált. Amikor látja, hogy ezzel fájdalmat okozott a lány számára, gyorsan visszavonja a levél állításait.

Jojo anyjával vitatkozik, mert a hazafiság hiányát véli felfedni benne. Rosie ellenzi a háborút és a náci doktrínát, kijelenti, hogy meggyőződése szerint a pozitivitás és az optimizmus a legjobb módja az elnyomástól való mentességnek. Rosie azt is elmondja Elsának, hogy Jojo hisz a náci eszmékben, ami lehetetlenné teszi, hogy Elsa bujtatását feltárja neki. Eközben Jojo, aki kezd beleszeretni Elsába, az egyre inkább ellenséges képzeletbeli barátjával vitatja hazafiságát. Jojo észreveszi anyját, hogy "Szabad Németországot" üzenetet hagy a városban.

Jojo és Elsa egyedül vannak a házban, amikor a Gestapo ellenőrzést tart náluk. A Gestapo gyanúsnak véli, amikor Elsa Jojo testvéreként jelentkezik, és Inge papírjait adja át (aki Jojo meghalt nővére). Klenzendorf megvizsgálja őket, majd megkérdezi a születésnapját Elsától, hogy megerősítést nyerjen az irat hitelessége. A Gestapo távozása után Elsa rájön, hogy tévesen adta meg a dátumot, és hogy ezt Klenzendorf észrevette. Elsa meg van győződve arról, hogy a Gestapo tisztában van a megtévesztéssel. Később Jojo megtalálja anyját, Rosie-t a közterületen felakasztva. Hazatér, és dühében megpróbálja leszúrni Elzát, de végül ezt lelkileg nem tudja megtenni.

A szövetségesek bezárásával a polgári lakosságot (beleértve a Hitlerjugendet) felfegyverzik a város védelme érdekében. Jojo összefut barátjával, Yorki-val, aki elmondja, hogy Hitler öngyilkos lett. Elkeseredésében Jojo elrejtőzik, amíg a városi csata zajlik. Az amerikaiak és a szovjetek elfoglalják a várost. A sebesült Klenzendorf azt mondja Jojo-nak, hogy vigyázzon a nővérére, aztán leszakítja Jojo Hitlerjugend kabátját, és zsidónak nevezi. A szovjetek elűzik Jojo-t, közben Klenzendorfot lelövik.

Jojo hazafut, és hogy elkerülje Elsa távozását, azt mondja, hogy Németország nyerte a háborút. Elismerve kétségbeesését, Nathan új levelét idézi, amelyben azt állítja, hogy ő és Jojo kitalálták, hogyan csempésszék Elsát Párizsba. Elsa bevallja, hogy Nathan az előző évben tuberkulózisban meghalt. Jojo bevallja, hogy szereti őt, lány is így érez iránta, de csak, mint az öccse.

Az öngyilkossága miatt a halántékán sérült képzeletbeli barát, Adolf dühösen leszidja Jojo-t azért, mert Elsa mellé állt. Jojo ezúttal nem hagyja magát, és szó szerint kirúgja az ablakon. Kint Elsa látja az amerikai katonákat és rájön, hogy a szövetségesek nyerték meg a háborút. Megpofozza Jojo-t, amiért hazudott. Ezt követően táncolni kezdenek az immár felszabadított város utcáján.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[2]
Roman Griffin Davis Jojo Betzler: egy tízéves német fiú, a Hitlerjugend tagja Gáll Dávid
Thomasin McKenzie Elsa Korr: zsidó lány, akit Rosie rejteget az emeleti szoba fala mögött Rudolf Szonja
Taika Waititi Adolf: Jojo képzeletbeli barátja, Adolf Hitler Simon Kornél
Sam Rockwell Klenzendorf kapitány: német katonatiszt, aki a Hitlerjugend Tábort vezeti Rajkai Zoltán
Scarlett Johansson Rosie Betzler: Jojo édesanyja, titokban náciellenes tevékenységet folytat Bánfalvi Eszter
Rebel Wilson Fraulein Rahm: brutális oktató a Hitlerjugend Táborban Kokas Piroska
Alfie Allen Finkel: Klenzendorf kapitány helyettese Molnár Levente
Stephen Merchant Deertz kapitány: a Gestapo egyik ügynöke Fesztbaum Béla
Archie Yates Yorki: Jojo legjobb barátja, a Hitlerjugend tagja

Forgatás[szerkesztés]

2018 márciusában kiderült, hogy Taika Waititi a filmben képzeletbeli Adolf Hitlerként fog szerepet játszani. Ugyanebben a hónapban Scarlett Johansson csatlakozott a válogatáshoz, hogy eljátssza a gyermek titokban náciellenes anyját. Áprilisban Sam Rockwell csatlakozott a Hitlerjugend tábort vezető náci kapitányként. 2018 májusában Rebel Wilsont adták hozzá a szereplők listájához, hogy brutális oktatóként játsszon szerepet a Hitlerjugend táborban. A forgatás röviddel ezután Prágában kezdődött, a külső forgatások Žatecben és Úštěkben készültek. Később májusban az újonc Roman Griffin Davis lett a főszereplő, Scarlett Johansson karakterének fia, és az új-zélandi Thomasin McKenzie lett Elsa Korr, a zsidó lány, akit Rosie rejteget az otthonában. 2018 júniusában Alfie Allen lett Finkel, Klenzendorf kapitány második parancsnoka, Stephen Merchant pedig Deertz kapitány, a Gestapo ügynöke.

A filmforgatás 2018. május 28-án kezdődött, az újraforgatást 2019 februárjában fejezték be.

Megjelenés[szerkesztés]

A Jojo Nyuszi világpremierje 2019. szeptember 8-án a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A film 2019. szeptember 19-én, a Austinban megrendezett Fantastic Fest-en került bemutatásra és 2019. október 15-én nyitotta meg a San Diego Nemzetközi Filmfesztivált. A filmet Chicagóban, Philadelphiában, Hawaii-on,[3] New Orleans-ban, Chapel Hill-en, Észak-Karolinában, Middleburg-ben, Virginia államban és az UK Jewish Film Festival-on is bemutatták. A film 2019. október 18-án jelent meg Új-Zélandon és az Egyesült Államok több városában is, majd a következő hetekben terjeszkedett, és országszerte 798 moziban vetítették, 2019. november 8-tól.

A filmet digitális letöltéssel, 2020. február 4-én, DVD és Blu-ray formátumban tették elérhetővé az Egyesült Államokban a 20th Century Fox Home Entertainment által 2020. február 18-án.[4] Nemzetközi területeken a film DVD-n és Blu-ray-en jelent meg a Walt Disney Studios Home Entertainment által.[5]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Időpont Kategória Jelölt(ek) Eredmény
AACTA Nemzetközi Díj 2020 január 3. Legjobb forgatókönyv Taika Waititi Elnyerte
Oscar-díj 2020. február 9. Legjobb film Carthew Neal, Taika Waititi és Chelsea Winstanley Jelölve
Legjobb női mellékszereplő Scarlett Johansson Jelölve
Legjobb adaptált forgatókönyv Taika Waititi Elnyerte
Legjobb látványtervezés Ra Vincent és Nora Sopková Jelölve
Legjobb jelmeztervezés Mayes C. Rubeo Jelölve
Legjobb vágás Tom Eagles Jelölve
American Cinema Editors 2020. január 17. Legjobban vágott játékfilm– vígjáték vagy musical Elnyerte
Art Directors Guild Awards 2020. február 1. Legjobb látványtervezés Ra Vincent Jelölve
BAFTA-díj 2020. február 2. Legjobb női mellékszereplő Scarlett Johansson Jelölve
Legjobb adaptált forgatókönyv Taika Waititi Elnyerte
Legjobb jelmeztervezés Mayes C. Rubeo Jelölve
Legjobb vágás Tom Eagles Jelölve
Legjobb filmzene Michael Giacchino Jelölve
Legjobb díszlet Ra Vincent és Nora Sopková Jelölve
Casting Society of America 2020. január 30. Filmstúdió vagy független – vígjáték Des Hamilton Elnyerte
Cinema for Peace 2020. február 23. 2020 legértékesebb filmje Jojo Nyuszi Jelölve
Costume Designers Guild Awards 2020. január 28. Kiváló időszaki film Mayes C. Rubeo Elnyerte
Critics' Choice Movie Awards 2020. január 12. Legjobb film Jojo Nyuszi Jelölve
Legjobb női mellékszereplő Scarlett Johansson Jelölve
Legjobb fiatal színész/színésznő Roman Griffin Davis Elnyerte
Thomasin McKenzie Jelölve
Archie Yates Jelölve
Legjobb adaptált forgatókönyv Taika Waititi Jelölve
Legjobb vígjáték Jojo Nyuszi Jelölve
Directors Guild of America Awards 2020. január 25. Kiemelkedő rendezői teljesítmény – mozifilm Taika Waititi Jelölve
Golden Globe Awards 2020. január 5. Legjobb filmmusicalnek vagy vígjátéknak Jojo Rabbit Jelölve
Legjobb férfi főszereplő – filmmusical vagy vígjáték Roman Griffin Davis Jelölve
Hollywood Critics Association Awards 2020. január 9. Legjobb film Jojo Nyuszi Jelölve
Legjobb férfi rendező Taika Waititi Jelölve
Legjobb adaptált forgatókönyv Elnyerte
Legjobb 23 éves vagy fiatalabb színész/színésznő Roman Griffin Davis Jelölve
Thomasin McKenzie Jelölve
Hollywood Film Awards 2019. november 3. Legjobb operatőr Mihai Mălaimare Jr. Elnyerte
Legjobb látványtervezés Ra Vincent Elnyerte
Hollywood Music in Media Awards 2019. november 23. Legjobb eredeti filmzene egy játékfilmben Michael Giacchino Jelölve
Humanitas Prize 2020. január 24. Legjobb vígjáték vagy musical játékfilm Jojo Nyuszi Elnyerte
Producers Guild of America Awards 2020. január 18. Legjobb nagyjátékfilm Jojo Nyuszi Jelölve
Satellite Awards 2019. december 19. Legjobb filmszínész – zenés film, vígjáték Taika Waititi Jelölve
Legjobb forgatókönyv-adaptáció Jelölve
Screen Actors Guild-díj 2020. január 19. Legjobb szereplőgárda (mozifilm) Alfie Allen, Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Stephen Merchant, Sam Rockwell, Taika Waititi és Rebel Wilson Jelölve
Legjobb női mellékszereplő Scarlett Johansson Jelölve
Torontói Nemzetközi Filmfesztivál 2019. szeptember 15. Grolsch People's Choice -díj Jojo Nyuszi Elnyerte
Writers Guild of America Awards 2020. február 1. Legjobb adaptált forgatókönyv Taika Waititi Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jojo Nyuszi (2019) | Érdekességek | Mafab.hu (magyar nyelven). www.mafab.hu. (Hozzáférés: 2020. április 19.)
  2. Jojo Nyuszi - a magyar hangok” (Hozzáférés: 2020. november 13.) 
  3. Ramos: John Woo To Be Honored At Hawaii International Film Festival; 'Jojo Rabbit', 'Just Mercy' Set For Lineup (angol nyelven). Deadline, 2019. október 11. [2019. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 15.)
  4. Mancuso: 'Jojo Rabbit' Digital and Blu-ray Release Date, Bonus Features Revealed, 2020. január 21.
  5. JoJo Rabbit Blu-ray

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jojo Rabbit című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]