Boy (film, 2010)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boy
(Boy)
2010-es új-zélandi film
Rendező Taika Waititi
Producer Cliff Curtis
Ainsley Gardener
Emanuel Michael
Műfaj
 • felnövéstörténet
 • vígjáték-dráma
Forgatókönyvíró Taika Waititi
Főszerepben James Rolleston
Taika Waititi
Te Aho Aho Eketone-Whitu
Cohen Holloway
Pana Hema Taylor
Zene The Phoenix Foundation
Operatőr Adam Clark
Vágó Chris Plummer
Gyártás
OrszágÚj-Zéland
Nyelv angol
Forgatási helyszín Új-Zéland
Játékidő 88 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Transmission
Bemutató2010. március 25.
További információk

A Boy 2010-es új-zélandi film. Műfaja vígjáték. Írója és rendezője Taika Waititi, aki az egyik főszerepet is játssza.

Új-Zélandon a film megdöntötte az első heti bevételek listáját.[1]

A Boy a legnagyobb bevétellel rendelkező új-zélandi film.[2]

Nemzetközi bemutatója: 2010. december 31.

Cselekménye[szerkesztés]

1984-ben Michael Jackson a király Waihau Bay-ben, Új-Zélandon, legalábbis egyik rajongója, „Boy” számára, aki egy 11 éves új-zélandi fiú, aki egy tanyán él nagyanyjával, testvérével, Rocky-val (aki azt hiszi, hogy különleges képességei vannak), számos kisebb gyerekkel és egy kecskével.

Nem sokkal azután, hogy nagyanyjuk egy temetés miatt egy hétre elutazik, megérkezik Boy apja, Alamein, két haverja társaságában.

Boy számára apja Michael Jackson megszemélyesítőjeként jelenik meg, a valóság azonban nem igazolja ezt. Azért jött, hogy egy évekkel korábbi bűncselekménye után elrejtett pénzt kiássa.

Alamein nagy rajongója Michael Jacksonnak és E.T.-nek is.

A pénzt Boy találja meg egy műanyagzacskóban, de nem adja rögtön oda apjának. Egy ócska teherautó ülése alá rejti a csomagot, azonban a kecske összerágja a pénzt, ami így értéktelenné válik.

Boy rendszeresen marihuanát visz apjának, amit egy kukoricásban talál.

Anyjuk Rocky születésekor halt meg, akinek emiatt lelkiismeretfurdalása van, és azt gondolja, hogy ez is a különleges képességei miatt történt. Rocky látomásait saját rajzai jelenítik meg.

Boynak tetszik egy idősebb lány, Chardonnay, aki azonban nem veszi őt komolyan.

Szereposztás[szerkesztés]

 • James Rolleston—Boy
 • Te Aho Aho Eketone-Whitu—Rocky
 • Taika Waititi—Alamein, az apa
 • Moerangi Tihore—Dynasty
 • Cherilee Martin—Kelly
 • RickyLee Waipuka-Russell—Chardonnay, Boy imádottja
 • Haze Reweti—Dallas
 • Maakariini Butler—Murray
 • Rajvinder Eria—Tane
 • Manihera Rangiuaia—Kingi
 • Darcy Ray Flavell-Hudson—Holden
 • Rachel House—Gracey nagynéni
 • Waihoroi Shortland—Lökött
 • Cohen Holloway—Chuppa
 • Pana Hema Taylor—Juju
 • Mavis Paenga—nagyi

A film elkészítése[szerkesztés]

Waititi a filmmel való foglalkozást nem sokkal korábbi filmje, a Two Cars, One Night után kezdte el. A film címe eredetileg Choice volt (a.m. választás), mivel ez a 80-as években Új-Zélandon szleng szó volt, a „klassz, frankó, király”, stb. akkori megfelelője. A szövegkönyvet elfogadták a 2005-ös Sundance Writer's Lab alatt, ahol Waititi közösen dolgozott Frank Pierson, Susan Shilliday, David Benioff és Naomi Foner Gyllenhaal forgatókönyv-írókkal.

Azonban a Boy elkészítése helyett Waititi az Eagle vs Shark című filmet készítette el, majd folytatta a forgatókönyv írását a következő három évben. Amikor a forgatókönyv elkészült, lehetőség adódott a film megvalósítására.

Waititi ejtette a Choice címet, mert úgy gondolta, hogy ezt nehéz lenne a nemzetközi közönség számára lefordítani, és helyette a The Volcano (a.m. A vulkán) címet választotta.

Waititi ott kívánta leforgatni a filmet, ahol felnőtt, Waihau Bay közelében. A filmet teljes egészében itt forgatták.[3] A történet nyáron játszódik, azonban akkor lehetetlen lett volna forgatni, mivel a hely népszerű a horgászok és nyaralók körében. A filmben fontos szerepet játszik egy kukoricás és a kukorica áprilisban érik.[3]

James Rolleston nem volt a főszerepre kiválasztva. Az egyik kosztümpróbán tűnt fel, ahol statiszta szerepre jelentkezett.[4][5]

Megjelenés[szerkesztés]

A Boy című filmet a Sundance Film Festival-on mutatták be 2010. január 22-én.[6] A "World Cinema – Dramatic" kategóriában versenyzett.[7]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai értékelések[szerkesztés]

Peter Calder a The New Zealand Herald-tól 5 csillagot adott a filmnek a lehetséges 5-ből, és dicsérte a filmet a három főszereplő játéka miatt, és azt mondta róla: „Nehéz túlértékelni a filmet a tökéletessége miatt”.[8]

A film a Rotten Tomatoes 15 kritikusa értékelése szerint 100%-ot kapott.[9]

Bevételek[szerkesztés]

Új-Zélandon a film csúcsokat döntött a heti bevételek tekintetében, és a bemutató napján, bármely korábbi új-zélandi filmmel összehasonlítva.[10]

Összbevétele 900 000 dollár volt az első héten, ezzel megelőzte az Alíz Csodaországban-t és a hazai Whale Rider és a The World's Fastest Indian c. filmeket is.

Bevételeivel megelőzött olyan nemzetközi sikerfilmeket is, mint a Hogyan neveld a sárkányodat és a Titánok harca.[1] Boy then went on to become the highest grossing New Zealand film of all time taking over The World's Fastest Indian which held the position for five years.[11]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Boy (2010 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Churchhouse, Nick. „Home Boy hit helps keep local cameras rolling”, 2010. április 24.. [2010. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 15.) 
 2. Boy Now Top Grossing NZ Film Of All Time”, Voxy.co.nz, 2010. május 20.. [2010. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 15.) 
 3. a b Whenua Films (January 20, 2010). "Boy Press Kit". Sajtóközlemény. Elérés: July 2, 2010. Archiválva 2011. július 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
 4. http://www.zmonline.com/WhosOn/MorningCrew/Highlights/Detail.aspx?id=14572 Archiválva 2010. december 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Radio Interview with James Rolleston by Polly Gillespie on ZM
 5. Baillie, Russell. „A Boy's own tale”, 2010. március 18.. [2010. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 15.) 
 6. Release Dates for Boy
 7. 2010 Sundance Film Festival Lineup Announced”, Rotten Tomatoes, Flixster, 2009. december 2. (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 15.) 
 8. Calder, Peter. „Boy review”, 2010. március 25.. [2010. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 15.) 
 9. http://www.rottentomatoes.com/m/boy/
 10. McDonald, Greer. „Boy a hit at Kiwi box office”, Stuff.co.nz, 2010. március 29.. [2010. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 15.) 
 11. Wellington director's feature to be the highest-grossing NZ production”, Scoop, 2010. május 22.. [2010. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 15.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]